Založ si blog

Konečne idú lapiť aj vtáčika Lipšica!

Tomu sa už naozaj povie padni komu padni. Len či to nie je iba maskovací manéver, ktorým sa koalícia snaží zavrieť ústa opozícii, hlavne strane SMER-SD aby jej predseda Robert Fico nemohol kritizovať koalíciu, že jej ide len o jedinú vec, ktorou je zatvoriť mu ústa aspoň na poldruha roka tým, že ho dajú do basy, a to iba preto, aby najsilnejšia opozičná strana nemohla poukazovať na nedemokratické spôsoby riešenia súdnych káuz ku ktorým došlo počas obdobia v ktorom bol práve Fico premiérom slovenskej republiky.

Ústne pojednávanie v disciplinárnej veci proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi sa bude konať na Najvyššom správnom súde (NSS) SR vo štvrtok (28. 4.) o 13.00 h. TASR  – (Návrh na začatie disciplinárneho konania podal generálny prokurátor Maroš Žilinka 13. augusta 2021). Argumentoval tým, že špeciálny prokurátor mal postupovať v rozpore s princípom zdržanlivosti, ako aj internými normami prokuratúry.

Podľa Žilinku disciplinárneho previnenia sa mal Lipšic dopustiť tým, že bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Lipšic sa v tejto súvislosti obhajoval tým, že jeho vyjadrenia padli v čase, keď boli v médiách opakovane šírené nepravdivé informácie o údajnej „manipulácii“ pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz, a to aj zo strany verejných funkcionárov. On to považoval za svoju povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov vo veciach, ktoré dozoruje ÚŠP. – Zdroj slovensko-disciplinarne-pojednavanie

Priznám sa, vidím to tak: V takýchto prípadoch to na slovenských súdoch väčšinou končí tak, že keď súdia obvinených papalášov, tak takmer všetky prípady končia verdiktom, že prípad sa nestal! – A obvineného prepustili na slobodu. Takže vôbec nebudem prekvapený, ak aj v tomto prípade padne konečný verdikt, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic je nevinný.

 

Prečo chcú Fica vo väzbe?

Robert Fico by ako aktívny politik mohol vplývať na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo „inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie“. Myslí si to prokurátor Ladislav Masár, ktorý žiada poslancov o jeho vydanie na väzobné stíhanie.

Poverený zástupca špeciálneho prokurátora Ladislav Masár „požiadal Národnú radu SR o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Národnej rady SR doc. JUDr. Roberta Fica, CSc., do väzby“.

Konštatovaním koalície je, že dôvody väzby bude skúmať nezávislý súd. Prokurátor konštatuje, že Fico je dôvodne podozrivý.

Z uznesenia o obvinení vyplýva, že Makó mal dostávať 16 až 18 mesiacov pravidelne po 10-tisíc eur od Bödöra, Imrecze za roky 2013 až 2017 dostal po dvestotisíc eur, za rok 2018 stotisíc. Peniaze mu mal v hotovosti vyplácať Jozef Brhel starší.

Skupina podľa prokurátora bola zameraná nielen na finančný zisk, „ale mala byť zameraná na upevnenie moci strany Smer a jej zvýhodnenie v politickom boji mimo právneho rámca, a to prostriedkami, ku ktorým by sa bez využitia činnosti súkolia zločineckej skupiny nemohli v politickom súboji v žiadnom prípade dostať (nezákonné lustrácie, sledovanie, nezákonné získavanie iných chránených údajov)“.

Podľa prokurátora personálne nominácie mali fungovať ako „akási ochrana a záruka pretrvania skupiny, ktorá by nebola predstaviteľná bez vplyvu najvyšších reprezentantov politickej strany Smer“.

Rozhodujúcim vplyvom sa podieľali na nomináciách a personálnom obsadení – z ich pohľadu kľúčových postov. Fico a Kaliňák mali mať neobmedzený prístup k iným členom, v zločineckej skupine mali mať slovo a rozhodujúcu právomoc. „Ide o uzavreté a konšpiratívnym spôsobom fungujúce spoločenstvo ľudí páchajúce protispoločenskú činnosť, prerastené do najvyšších štruktúr výkonnej moci štátu,“ konštatuje prokurátor.

Hovorí sa aj o daňovom tajomstve bývalého prezidenta Andreja Kisku.

Naplánované výsluchy svedkov sa začínajú 26. apríla a končia sa 31. mája. Podľa uznesenia o obvinení mal Fico, ktorý bol od 4. apríla 2012 do 22. marca 2018 premiérom, spolu s Kaliňákom, ktorý bol v rovnakom čase ministrom vnútra, „ako vysokopostavení verejní činitelia výkonnej moci ústrednej štátnej správy SR zosnovať od presne nezisteného obdobia zločineckú skupinu spolu s Gašparom a Bödörom“. Dosadzovali do vysokých štátnych funkcií „z pozície politickej moci“ vopred pripraveným a dohodnutým spôsobom osoby, ktoré si vybrali a boli im lojálne. – Všetkých štyroch usvedčujú niekoľkí kajúcnici. – Tí vypovedali, že štyria obvinení doslova dosadzovali do funkcií v silových zložkách či niektorých štátnych inštitúciách „svojich ľudí“. Údajne museli plniť úlohy, ktoré im činovníci Smeru zadali. Ich úlohou bolo „zháňanie informácií“ o daňových deliktoch Matoviča a Kisku a ich príprava do podoby, aby ich Fico mohol prezentovať na tlačových besedách, či do podoby, aby mohli byť poslané do médií. Okrem toho si Fico, Kaliňák a Bödör takto mali „zabezpečiť výhody aj v politickom súboji pre stranu Smer v rámci politického súboja“. Išlo o získavanie informácií, ktorými diskreditovali svojich politických oponentov. To vyšetrovateľ hodnotí ako „upevnenie a predĺženie politického vplyvu a moci strany Smer“, čo umožnilo aj ďalšie fungovanie zločineckej skupiny. – Zdroj spravy.pravda.sk

Nejde mi do hlavy, prečo sa o týchto veciach dozvedáme až teraz?! „Vyšetrovatelia v Bratislave ho označili za mafiánskeho bossa, ktorý počas svojho pôsobenia vo funkcii vytvoril a riadil skupinu organizovaného zločinu. Národná kriminálna agentúra (NAKA) – špeciálny policajný útvar na boj proti korupcii a organizovanému zločinu – tvrdila, že Fico počas svojho druhého funkčného obdobia založil a viedol „zločinečnú organizáciu“, – ktorá využívala políciu a daňové úrady na útoky na politických rivalov. Ministerka spravodlivosti Mária Koliková pre The Sunday Times povedala, že bolo „len otázkou času“, kým snaha brať bývalý režim na zodpovednosť dosiahne vrchol.“ – Ako majú slovenskí občania týmto informáciám uveriť, prečo sa s tým nevyrukovalo minimálne pred rokom??!

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7664471x
Priemerná čítanosť článkov: 5203x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy