Založ si blog

Výzva pani prezidentke

Vážená pani prezidentka, dnes som na facebooku videl Vašu fotografiu ako držíte v rukách horiacu sviečku, a na fotografii bol tento text: Toto je „prezidentka“, ktorá radšej zapáli sviečku za mŕtvych namiesto toho, aby pomohla živým!

Zdroj: fb

Pred pár dňami som čítal výzvu JUDr. Miroslava Radačovského, (nezávislý slovenský europoslanec), ktorou predostrel situáciu v HASIČSKÝCH A ZÁCHRANNÝCH ZBOROCH.

Dovolím si ju citovať celú, nakoľko sú v nej uvedené aj zákony a nerád by som bol ak by som niečo poplietol:

„Slováci a Slovenky, slovenskí patrioti!

Niet pochybností o tom, že ženy a muži hasičských a záchranných zborov SR sú neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života a ich náročná a poctivá práca neraz zachraňuje životy, zdravie a majetok nás všetkých.

Každý hasič na Slovensku v zmysle zákona č. 315/2001 Z.z. o hasičskom a záchrannom zbore (ďalej len ako „zákon“) ako príslušník HaZZ vykonáva zároveň aj zásahovú činnosť (zák. č. 129/2002 Z.z. o integrovanom záchrannom systéme) a plní aj úlohy na úseku ochrany pred požiarmi a úlohy na úseku civilnej ochrany obyvateľstva.

V zmysle § 86 ods. 2 zákona o hasičskom a záchrannom zbore je ich služobný čas rozvrhnutý na 17 hodín výkonu služby a 7 hodín určenej služobnej pohotovosti v mieste výkonu služby, ktorá sa však nezarátava do služobného času, čím dochádza k porušovaniu článku 6 písm. b) Smernice Európskeho parlamentu a rady 2003/88/ES zo 4.11.2003 o niektorých aspektoch organizácie pracovného času (ďalej len ako „Smernica“).

To teda znamená, že každý hasič musí byť fyzicky prítomný na pracovisku 24 hodín, pritom 17 hodín z tohto času má zaplatených a 7 hodín, počas ktorých je povinný zotrvať na pracovisku a musí byť pripravený zasiahnuť, keď to bude potrebné, ale týchto 7 hodín sa mu nezarátava do celkového fondu pracovného času. A to nehovorím o tom, že tých 7 hodín má platených absolútne mizerne (cca 1 euro na hodinu).

Vzhľadom na to, že táto neobjektívna slovenská právna úprava zákona o hasičskom a záchrannom zbore je v priamom rozpore s čl. 6 písm. b) Smernice EP a rady 2003/88/ES zo 4.11.2003 o niektorých aspektoch organizácie pracovného času, podal som v zmysle čl. 138 Rokovacieho poriadku Európskej komisii podnet na zaoberanie sa týmito skutočnosťami.

Komisia mi podaním zo dňa 5.3.2021 pod č. SKE-006997/2020 oznámila nasledovné:

„Komisia ďakuje váženému pánovi poslancovi za to, že upriamil pozornosť na možné porušenie práva Únie slovenskými orgánmi. Dôsledne preto preskúma súlad právnych predpisov o služobnej pohotovosti v hasičských a záchranných službách s právom Únie. Komisia môže použiť širokú škálu nástrojov na pomoc slovenským orgánom pri náprave možných porušení práva, atď., atď.“

Samozrejme, konečné dopracovanie tohto problému je potrebné ešte riešiť.

Som úprimne rád, že takouto svojou činnosťou europoslanca a môjho tímu môžem pomôcť hasičom a záchranárom, pretože si to skutočne zaslúžia.

V závere by som chcel uviesť, že absolútne chápem, že takýto status v súčasnej dobe nie je možno veľmi zaujímavý. Niektorí občania radšej čítajú tzv. bombastické články, rôzne konšpirácie, bezhlavé útoky každým smerom a na každého, ale život na Slovensku je aj o niečom inom.

S úctou JUDr. Miroslav Radačovský, nezávislý slovenský europoslanec“

Takže milá pani prezidentka,

svojim neprajníkom máte možnosť ukázať, že nemyslíte iba na mŕtvych, ale aj na živých ľudí, skúste využiť svoje kompetencie na to, aby sa slovenským hasičom dostalo to čo si za svoju obetavú prácu skutočne zaslúžia, lebo to čo za svoju drinu a každodenné riskovanie svojich životov k záchrane iných ľudí dostávajú, tak toto je skutočne iba almužna.   

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7663804x
Priemerná čítanosť článkov: 5203x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy