Založ si blog

Kto prehral Fico alebo Matovič?

Nie vždy platí, kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí. Potvrdilo to dnešné hlasovanie v NR SR – kritizovaný zákon o sledovaní mobilných telefónov Národná rada napokon schválila.

Národná rada: „schválila vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii. Zo súdnych pojednávaní bude možné vylúčiť verejnosť aj pre ohrozenie zdravia, z takéhoto pojednávania bude povinné vyhotoviť a zverejniť zvukový záznam. Upraví sa aj odvolávanie členov Súdnej rady SR.“ Zdroj: https://www.sk/ – Takže úrad verejného zdravotníctva bude používať dáta od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva! Dáta budú súvisieť so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Koalícia tvrdí, že operátori či telekomunikačné siete budú môcť poskytnúť úradu údaje na základe písomnej odôvodnenej žiadosti maximálne do konca kalendárneho roka. (Údaje sa budú spracúvať v anonymnej podobe na štatistické účely potrebné na predchádzanie, prevenciu a modelovanie vývoja ohrozenia života a zdravia).

Opozícia sa obáva, že ÚVZ bude mať takéto možnosti aj po uplynutí krízy koronavísovej pandémie.

Neviem či Matovič pred schválením tohto nariadenia preveril aj riziká, ktoré z toho môžu vzniknúť, ale pochybujem aj o tom, že ho jeho radcovia detailne informovali aj o tom, že operátor môže poskytnúť len polohu mobilného telefónu, ktorú zachytí jeho anténa. Anténa GSM má na plošine (bez kopcov) dosah max 30km. To znamená, že v prípade ak sa v okolí nenachádzajú žiadne iné antény, tak mobilný telefón je zachytený stále na tej istej anténe, ktorá je vzdialená (aby som nezveličoval dáme minimum) 5 kilometrov. Čiže človek sa môže pohybovať od antény 5km a mobilný operátor si o tejto osobe „myslí“, že stojí. Iný prípad môže nastať v triangolárnej zostave, kde sa pravdepodobnosť pohybu v rozlohe na 5km zvyšuje na 80 – 90%.
Ďalšia vec je, že ak sa mobil nachádza medzi dvoma, alebo medzi troma anténami, tak mobil sa môže automaticky napojiť na anténu, ktorá má lepší signál. Čiže je dosť možné, že napríklad v obývačke ho zachytí jedna anténa, v kuchyni ho zachytí druhá a na dvore tretia. V praxi to znamená, že aj keď sa človek nachádza doma, tak operátor ho zaregistruje ako keby sa pohyboval v rozmedzí 10kilometrov a ostatné antény nedokážu zistiť presnú polohu podľa frekvencie (odchýlka je v 50 až 100 metroch).
Tretia vec: nie každý má doma signál, alebo sa môže stať aj to, že mu občas signál vypadne.
Pripomeniem, že systém GPS nemá nič spoločné s operátormi.

Čiže tieto dáta od operátorov sú absolútne nanič. Mohlo by to prichádzať do úvahy len v prípade, ak by sa osoba chcela premiestňovať napr. do vzdialenosti viac ako 10km. Lenže pre človeka, ktorý toto nevie bude Matovič hrdinom.
Otázkou je aj to, koľko ľudí na to budete potrebovať, aby ste mohli 24 hodín vkuse monitorovať pohyb ľudí na Slovensku?
Koľko policajtov budete musieť zbytočne posielať ľuďom domov na kontrolu, keď sa im zmení signál z antény, keď prejdú z obývačky do kuchyne alebo sa im nechtiac vypne mobil?
Takže obávam sa, že túto ošemetnú situáciu nevyhral nikto, a najskôr to skončí tak, že na toto rozhodnutie doplatia Slováci, čiže všetci majitelia mobilov.

P.S.

Odkaz pre premiéra: Ak chceš robiť niečo na demokraticky spôsob, tak Ti radím, daj niektorému ITečkarovi spraviť aplikáciu, ktorá sa bude dať stiahnuť zo stránky ministerstva zdravotníctva, a každý kto je pozitívny na covid19 si ju bude povinný stiahnuť, na ňu sa bude musieť zaregistrovať, aplikácia bude zároveň prepojená z GPS v mobile a keď sa pohne napríklad viac ako 50 metrov, tak zamestnancom, ktorí to budú monitorovať zasvieti v počítači červený semafor, ktorý ho upozorní, že niekto kto má byť v karanténe, že vyšiel z domu… keď už tak strašne chceš využívať tie mobily.

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7649317x
Priemerná čítanosť článkov: 5193x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy