Založ si blog

Aký to paradox, keď sú predo dvermi voľby do VÚC, tak zrazu sa všetko dá!

Už v skorých ranných hodinách sa občania (nášho) sídliska nestačili čudovať, kto ich svojou veľkou vravou a buchotom budí?! (štvrtok 26.10.17). (Hlavne ráno, keď ešte mnohí spia a niekto robí rámus v blízkosti ich bloku, resp. priamo pod ich balkónmi.)

dscn0742

Ráno, keď sa deň ešte len prebúdza z tvrdého spánku a ešte aj šuchot spadnutého lístia (pod topánkami chodcov) je počuť  dvojnásobne silnejšie, ako počas dňa.

No pohľad, ktorý sa naskytol obyvateľom bloku z ich okien a balkónov, tak to im takmer všetkým doslova vyrazilo dych.

To „len“ partia 8 -9 Rómov s čakanmi rozbíjala popraskaný asfalt na našich chodníkoch. (Tá pomlčka medzi číslicami nie je náhodná, lebo ten deviaty Róm bol ich capo, ten síce fyzický „ani prstom nepohol“, ale partiu perfektne riadil a dirigoval. Vôbec sa s nimi nepáral, vedel, že na nich najviac zaberá „tvrdá ruka“, preto ich na každom kroku kontroloval a poháňal k lepšiemu výkonu, aby danú prácu, čo najskôr ukončili. Určoval im kde a ako a koľkí majú uchytiť odseknutý „asfaltový panel“, aby ho následne mohli preniesť do pristaveného kontajnera. Poniektoré nalámané kusy museli dvíhať zo zeme až štyria naraz, lebo boli poriadne veľké a ťažké. Nemienili sa s tým párať niekoľko dní. Preto, aby svoju prácu  ešte urýchlili, tak väčšie kusy, (z ktorých niektoré mali rozmery cca 3×4 metre), tak tie si železnými tyčami na jednom konci podvihli, resp. podvážili, aby ich ďalší kolegovia z partie mohli tu platňu rukami uchopiť.

dscn0743Následne tie veľké asfaltové platne dvíhali a váľali pred sebou, ako kartónovú stenu, lisovanú z hoblín a drevených pilín, aby ju týmto spôsobom dopravili, čo najbližšie ku kontajneru. Musím však povedať, že tak, ako rýchlo tí Rómovia (takmer bez prestávky) robili, tak si dovolím tvrdiť, že, občania sídliska také niečo ešte nikdy nevideli. No zároveň treba podotknúť, že nie je vylúčená ani tá možnosť, že za túto prácu mali prisľúbenú dvojnásobnú odmenu -ruku na srdce, kto z nás by sa v práci aj nezodral z kože, ak by za tú istú prácu dostával dvojnásobný plat?! Priemerný vek tých Rómov bol niečo cez 30 rokov a tak tvrdo pracovať sme mohli vidieť pracovať iba väzňov v niektorých amerických filmoch. Jedným z takých bol napr. aj film Podraz s Robertom Redfordom a Paulom Newmanom v hlavnej úlohe.

dscn0746

(Lenže treba pripomenúť, že tí väzni mali nad sebou dozorcov, a tí sa s nimi vôbec nemaznali, ak zbadali, že sa niektorý z väzňov fláka, tak ten to okamžite poriadne schytal tvrdým pendrekom). A táto rómska partia týmto tempom dokonca robila až do neskorých večerných hodín. (Pracú ukončili až okolo 21:30 hod.) – ale hneď v ďalší deň už skoro ráno znovu pokračovali v svojej rozbehnutej práci, tam, kde večer prestali. Prácu ukončili okolo 20tej hodiny. (Náš chodník má šírku cca 3 metre a celková dĺžka chodníka z ktorého odstránili asfalt sa pohybovala okolo 260 metrov. Z ich strany skutočne úctyhodný výkon.) – Ale je potrebné vidieť aj tú skutočnosť, že súkromný podnikateľ (so svojou stavebnou technikou) by za tú istú prácu zobral min. štvornásobne viac peňazí, ako ich dostali tí Rómovia.

dscn0748Avšak paradoxom v tomto prípade je tá skutočnosť, že my občania sídliska sme nášho starostu takmer 3 roky bombardovali tým, aby nám už konečne dal spraviť nový asfalt – na tie naše 33 ročné chodníky, na ktorých bolo mnoho širokých prasklín a matky s kočíkmi, ale aj deti na bicykloch mali problémy, aby cez to prešli bez ujmy na zdraví. A to už ani nehovorím o tých miestach, ktoré prekážali na chodníku a vyzerali ako vyhasnuté sopky. Vyzerali ako krtince na záhrade (vznikli vplyvom vysokých horúčav počas letných mesiacov) a neraz, keď sa človek niekam ponáhľal, hlavne vtedy, keď bola ešte tma, tak o takéto kopčeky keď zakopol, tak si mohol zlomiť nohu, prípadne si mohol privodiť ešte nejaký vážnejší úraz.

dscn0749No pán starosta všetkým občanom nášho sídliska potvrdil iba to, že tieto práce nechal rozbehnúť len preto a až teraz, lebo čo nevidieť budú voľby do VÚC – a milý pán starosta kandiduje ako nezávislý za poslanca VÚC…

Avšak najväčším paradoxom v tomto prípade je to, že v poslednom období sa poslanci miestneho zastupiteľstva mestskej časti  už 3- krát po sebe (a vo veľmi krátkych intervaloch) pokúšali nášho starostu odvolať. (13 poslancov jednotne a svorne žiadajú jeho odchod.)

Jedinou legálnou cestou na jeho odvolanie by bolo vypísanie referenda, poslanci však nie sú presvedčení, že by sa na referende zúčastnila nadpolovičná väčšina voličov mestskej časti, ktorá má okolo 25 000 obyvateľov, a tým pádom by bolo neúspešné. (Zatiaľ je to tak, že všetko záleží len od toho, ako sa on sám rozhodne, či zotrvá vo svojej funkcii starostu aj naďalej, alebo sa jej dobrovoľne vzdá.)

dscn0744PS

Zatiaľ posledné rokovanie sa konalo 18.8.2017 –  „Poslanci miestneho zastupiteľstva mestskej časti na rokovaní už tretí raz vyzvali starostu … (nezávislý), aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii.“

(Takže ďalší komentár k tomu, už snáď ani nie je potrebný). 🙁

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7664460x
Priemerná čítanosť článkov: 5203x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy