Založ si blog

Zipsovanie v cestnej doprave? !

Neviem ako ostatní vodiči, no priznám sa, že ja sa s tým pomenovaním (zipsovanie, ktoré teraz často býva pri prekážke na cestách) skutočne stretávam prvýkrát v živote, samozrejme pokiaľ ma pamäť neklame, lebo vodičský preukaz som si robil pred 49 rokmi. Musím však podotknúť, že zato môžem „ďakovať“ primátorovi Košíc pánovi Rašímu, lebo nebyť toho veľkého množstva „zbytočných rekonštrukcii na cestách“, (najmä v poslednom období, keď je očividné, že sa blížia komunálne voľby do VÚC), tak sa ani nikdy nedozviem to, že takému zaraďovaniu vozidiel do kolóny sa odborne vraví: zipsovanie.

Neviem názor bežných vodičov, ale môj názor na toto pomenovanie je, že to nemá žiadnu logiku a podľa mňa by sa to malo volať zrozumiteľnejšie a hlavne aby to bolo výstižné. Napr.: vjazd do kolóny. Ten pojem spojenia so zipsom si skutočne neviem vysvetliť. Teoreticky si to vysvetľujem tak, že /kvôli prekážke na ceste/ sa chcem vsunúť svojim vozidlom do kolóny medzi auta v pravom jazdnom pruhu, ale to pomenovanie sa mi javí tak, ako keby som chcel nejakej dáme roztiahnuť zips na nohaviciach a dostať sa so svojim „robertkom“ do „garáže“ dotyčnej dámy. Takže pokiaľ  by mala na sebe oblečené nohavice, tak ten zips na jej nohaviciach by mi prekážal, ale prirovnať to k prekážke na ceste, tak to aspoň mne nijako nepasuje. 😀

Zipsovacia značka. Striedavé radenie ešte všetci vodiči v krvi nemajú.(Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

Zipsovacia značka. Striedavé radenie ešte všetci vodiči v krvi nemajú.(Zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

„Striedavé radenie má predísť zápcham. Arogantní či neznalí vodiči sú však neraz proti a zipsovanie jednoducho zrušia.

Zložitá dopravná situácia na košických cestách brnká na nervy vodičov každý deň.

Zvlášť teraz, keď v Košiciach prebieha modernizácia električkových tratí a takmer celé mesto je rozkopané.

K plynulosti cestnej premávky môže napomôcť zipsovanie. Stále nie každý za volantom vie, ako sa to správne robí.

Navyše do Košíc chodieva aj veľa „cezpoľných“ vodičov, ktorí, ak sa dostanú do situácie, kde je striedavé radenie, tiež dokážu zazmätkovať.

Skúsenosti vodičov sú všelijaké.“

Pri značke je to povinné. Ale aj tam, kde to nie je prikázané, by zipsovanie pomohlo. (zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

Pri značke je to povinné. Ale aj tam, kde to nie je prikázané, by zipsovanie pomohlo. (zdroj: Korzár/Judita Čermáková)

 

Namiesto trpezlivosti trúbenie a gestá

„Chodievam autom po meste každý deň. Sú miesta, kde by sa dalo pekne zápcham predísť, ale, žiaľ, niektorí vodiči si myslia, že sú majstri sveta. Nepustia vás do pruhu a ešte vám vystrčia prostredník, na cestách sa trúbi, gestikuluje. Chce to však len trochu slušnosti a tolerancie,“ vraví Matúš.

„Striedavé radenie vozidiel označené dopravnou značkou C30 vodiči poväčšine rešpektujú a riadia sa podľa nej, ale vždy sa nájde nejaký vodič, ktorý nerešpektuje dopravné značenie,“ vysvetľuje krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

„Pri striedavom radení vznikajú kolízne situácie z dôvodu arogancie niektorých vodičov, nerešpektovania dopravného značenia a nesledovania situácie v cestnej premávke,“ argumentujú policajti.

„Na Slovensku je zipsovanie povinné iba v prípadoch, keď to pri ceste označuje špecifická dopravná značka.“

Zdroj:  https://kosice.korzar.sme.sk/c/20677278/

Niektorí vodiči však stále trúbia a gestikulujú. Ale je sa čomu čudovať, keď sa vodiči stretávajú s takýmito bezhlavými rozhodnutiami? Ktorého krstným otcom sa stalo mestské zastupiteľstvo Mestského magistrátu a vodiči sa v poslednom obdoby  s takýmto prípadom nestretli – prinajmenšom 30 rokov dozadu!

Z vlastnej skúsenosti však môžem potvrdiť, že všetko závisí od povahy a charakteru jednotlivých vodičov motorových vozidiel: dosť často jazdím autom do obce Ďurkov (najmä v posledných dvoch mesiacoch) k mojej mladšej dcére, aby som jej tam vypomohol pri starostlivosti s dcérkami, čiže mojimi vnučkami, ale „veľký problém“ nastáva takmer zakaždým, keď prichádzam späť do Košíc a potrebujem sa zaradiť do hlavného ťahu na križovatke v ktorej je aj výrazný pripájací pruh, ale ak sa v ňom ocitnem a už som až na jeho konci (a po celý čas sa hýbem slimáčim krokom s blikajúcou smerovkou, aby ma všetci vodiči prichádzajúci sprava včas zaregistrovali, že sa chcem zaradiť do kolóny), tak často sa mi tam stáva, že prejde aj zo šesť vozidiel, kým sa niektorému z vodičov uráči dať mi prednosť v jazde. 🙁

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7649083x
Priemerná čítanosť článkov: 5193x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy