Založ si blog

Ďalšie dva milióny eur do Lunika IX. Hlavne, že treba šetriť!

Denno denne sa narieka, že na nič nie sú peniaze a poslanci by na dnešnom rokovaní mali schváliť vyše 2 miliónov eur na investície pre Lunik IX do roku 2014. BPMK odporúča budúci rok „vrátiť“ elektrinu domu na Podjavorinskej so 40 bytmi za 107-tisíc eur a chce ich napojiť na rozvody Tepelného hospodárstva (bez teplej vody), čo vyjde na ďalších 84-tisíc, lebo alternatíva s kotolňou na drevo alebo plyn je drahšia (146-tisíc).

V ďalšej etape plánujú za 1,77 milióna eur zrekonštruovať 3 zdevastované domy na Podjavorinskej so 48 bytmi a urobiť nadstavbu s 12 novými. Vynovené byty by pridelili nájomníkom, ktorí riadne platia.

Obyvatelia Lunika IX si už opakovane niekoľko rokov po sebe zničili elektrické rozvody a Východoslovenská distribučná spoločnosť bola nútená tento rok ľudí odpojiť od elektriny kvôli zlému stavu rozvodov. Teraz väčšina domov na sídlisku nemá elektrinu a ich obyvatelia nariekajú, že žijú ako v jaskyniach bez vody a elektriny, ale to, že nedovoleným spôsobom preťažovali a poškodzovali jednotlivé časti, ktoré svojvoľne  pripájali, či vymieňali a tým skratovali istiace prvky a ochranné vodiče, tak toto ich už vôbec netrápilo.

Vedenie mesta je rozhodnuté ešte tento rok niektoré byty opäť pripojiť. Má to stáť 142-tisíc eur. Mestský bytový podnik (BPMK) to zdôvodňuje tým, že okrem elektrickej energie sú odpojení aj od iných zdrojov (teplo, teplá voda), blíži sa zima, treba riešiť základné potreby bývania obyvateľov Lunika IX.

Ak dnes poslanci peniaze odklepnú, tak 4 domy na Krčméryho so 120 bytmi a 680 obyvateľmi pripoja po novom – rozvodmi zvonku po fasáde a každý byt bude mať merač aj istič.

Už vlani za bývalého vedenia mesta pripojili odpojené domy na Hrebendovej ulici a stálo to 120-tisíc eur.

No poniektorí občania Lunika IX svojím nelegálnym pripájaním už stihli od decembra 2010 do septembra 2011 vyrobiť nedoplatok 63-tisíc eur.

Celkový dlh obyvateľov Lunika IX za elektrinu je vyše 2,3 milióna eur a neplatičom je 496 bytov zo 498. Všetky ich nedoplatky za nájomné i služby ku koncu roka 2008 predstavovali 5,5 milióna, v septembri 2011 už 6,3 milióna eur. Z toho aktuálni nájomníci dlhujú 2,4 milióna.

Pre životu nebezpečný stav statiky, spôsobený obyvateľmi, mesto zbúralo 6 panelákov so 100 bytmi. Ľudia už tam majú len studenú vodu, aj to iba 2 hodiny denne.

ZDROJ: Korzár

Košičania dokedy mienite tento katastrofálny stav tolerovať?

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7674498x
Priemerná čítanosť článkov: 5210x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy