Založ si blog

Občania v okolí Ružína si zobrali príklad z Luník IX – vytvárajú tam čierné skládky…

…a po niekoľkodňových lejakoch sa tento domový odpad splavuje dolu Hornádom.

V posledných rokoch vodná priehrada Ružín v katastri obcí Margecany a Jaklovce v okrese Gelnica vyzerá ako smetisko na Luníku IX. Vodákom, rybárom a rekreantom, ktorí túto oblasť navštevujú sa takto vytvára „nádherný pohľad“ na hladinu priehrady, na ktorú sa po vytrvalých dažďoch priplavia tóny odpadu z okolitých dedín a to „vďaka“ nezodpovedným a nedisciplinovaným ľuďom, ktorí tento odpad hádžu do potokov a do lesných porastov v blízkosti vodných tokov.

Toto je vizitkou poniektorých Slovákov ako si vážia prírodu

To, že sa na tento účel minie 60-tisíc eur, tak toto už tých občanov, ktorí sa o tento neporiadok pričinili vôbec netrápi. Všetci si to vysvetľujú po svojom: veď my za to nedáme ani cent. Ešte stále to majú v tých svojich „bedniach“ zakorenené ako za socializmu, že, veď toto všetko zaplatí štát! Ale, že na tu likvidáciu odpadu idú aj peniaze z ich daní, tak toto si akosi nedokážu pripustiť. (Hovorca vodohospodárskeho podniku sa vyjadril, že takto, naplavený odpad musia likvidovať od roku 1974).

Voda na Ružín už doplavila tisícky plastových fliaš, množstvo rôznych starých topánok, nechýba tam ani použitý zdravotnícky materiál a dokonca tam naplavilo aj chladničky a zdochliny.

V týchto dňoch je pohľad na ružinovskú priehradu taký odpudivý, že rybári, ktorí tam pricestovali, tak kvôli smradľavej stoke radšej ani nevystúpili zo svojich áut a hneď sa vydali tam odkiaľ prišli.

Teraz Slovenský vodohospodársky podnik musí najprv počkať kým prúd vody priplaví odpad z čiernych skládok až  k hradbovému múru a až potom ho zlikviduje. Odhadom sa tipuje, že toho svinstva tam bude asi na 120 nákladných aut.

 

Ešte aj ten pes v pozadí sa nevie vynačudovať tomu, čo to bolo za hebedo, ktoré urobilo taký neporiadok v lese

Kompetentní ľudia sa budú musieť vážne zamyslieť nad tým, že občanov k poctivému zaobchádzaniu s domovým odpadom dovedú iba s nejakou účinnou motiváciou.

Ako poznám mentalitu Slovákov, tak tým najlepším riešením by bolo to, ak by im smetiari chodili zberať smetie (odpad) každý deň zadarmo a prípadne aby im ešte dávali nejakú finančnú odmenu. Hlavne tým, ktorí by svoj odpad poctivo triedili, čo by bolo veľkým lákadlom pre ostatných aby to robili takisto. 🙂

Skutočne je už najvyšší čas aby kompetentné úrady urýchlene uvažovali nad tým, či by nebolo rozumnejšie znížiť poplatky za odvoz smetia, lebo občania sa svojho odpadu zbavujú takýmto spôsobom z pohodlnosti a hlavne kvôli vysokým cenám za odvoz domového odpadu.

Keď má správca priehrady Slovenský vodohospodársky podnik míňať každoročne 60-tisíc eur na likvidáciu tohoto svinstva v Hornáde, tak som presvedčený o tom, že menšie poplatky za odvoz a prípadne nejaké odmeny pre poctivých triedičov odpadu by boli dobrou motiváciou k tomu aby si občania začali viac vážiť životné prostredie a zároveň by takéto odmeny boli veľkým lákadlom pre ostatných aby to robili takisto. A keď sa na to pozrieme z druhej strany,  že správca priehrady Slovenský vodohospodársky podnik na likvidáciu odpadu minie (niekedy aj 2 krát) ročne 60-tisíc eur, tak kompetentné úrady  by mali urýchlene uvažovať nad tým, či by naozaj nebolo rozumnejšie znížiť poplatky za odvoz smetia lebo občania sa svojho odpadu zbavujú takýmto spôsobom práve kvôli tým vysokým cenám za odvoz domového odpadu.

 

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7665393x
Priemerná čítanosť článkov: 5204x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy