Založ si blog

Smutné, že si štát nedokáže ustrážiť to aby v ŽSR nepracovali pašeráci cigariet

V mojom blogu som už zopárkrát kritizoval novinárov, že málo poukazujú na hospodársku kriminalitu v našich štátnych podnikoch, ale ako vidieť ľady sa trochu pohli a konečne začali písať o tom, že: Štátom platené miesto v železniciach majú aj ľudia, ktorí na ňom páchali trestnú činnosť a že svoje odsúdenie pred zamestnávateľom ľahko utaja.

Osobne by som sa však nepohneval keby písali o kriminalite tých najväčších „žralokov“ lebo najčerstvejšie správy hovoria iba o malých „rybách“ zo železničného hraničného priechodu v Čiernej nad Tisou v ktorom sú sú zamestnaní ľudia právoplatne odsúdení za organizované pašovanie ukrajinských cigariet. Podľa vedenia štátneho podniku za to môžu nedokonalé zákony.

Ešte vlani v novembri uznal Okresný súd v Trebišove vinnými dozorcu prevádzky zmeny a jeho kolegu posunovača, že  v roku 2007 v spolupráci s neznámym Ukrajincom previezli na Slovensko vo vagóne s hliníkovými plechmi 6 200 kartónov cigariet. Škoda na colnom dlhu predstavovala takmer 120–tisíc eur.

Obaja zamestnanci železníc sa pred súdom k pašovaniu priznali. Dostali dvojročné podmienečné tresty. Polícia ich usvedčila pomocou množstva odposluchov telefonátov. Z nich vyplýva, že skupina, v ktorej boli aj ďalšie štyri osoby, dovážali v nákladných vagónoch ukrajinské cigarety do Čiernej nad Tisou opakovane a dlhší čas. Bavia sa napríklad o probléme s nezaplatením minulých dodávok ukrajinskej strane.

„Je zrejmé, že obžalovaní používajú v hovoroch špeciálny slovník. Napriek tomu je z odposluchov zjavný postup pri dovoze cigariet, že sa dojednávala cena 5 937 dolárov…, že sa inkriminovaným železničným vagónom hýbalo tak, aby bol umiestnený na koľaj, odkiaľ by bolo možné pašovaný tovar ďalšími osobami prevziať…,“ v rozsudku to napísal trebišovský sudca Jozef Nadzam.

Obaja obžalovaní sú stále zamestnancami ŽSR. Ich nadriadení o trestnom stíhaní vedeli, súdu poslali pracovné charakteristiky. Píšu v nich, že obaja svoju prácu „vykonávajú svedomito a usilovne, v kolektíve sú obľúbení a disciplinárne neboli riešení“.

ŽSR nemôžu svojho zamestnanca, ak je podozrivý z trestného činu, postaviť mimo službu. Na železničiarov sa totiž nevzťahuje zákon o štátnej službe, ale Zákonník práce. Podľa neho môžu byť prepustení až po právoplatnom odsúdení.

Aj s tým však majú železnice problém. Tvrdia, že sa nemajú odkiaľ dozvedieť, ako súdny proces s ich zamestnancami skončil.

Polícia na základe odposluchov podozrievala aj ďalších železničiarov z Čiernej nad Tisou. Nakoniec ale v prípade vystupovali ako svedkovia.

Zdroj: Korzár

Zostáva iba veriť, že o podobných prípadoch sa už bude v našich médiách hovoriť častejšie ako napr. o búrkach a záplavách :-)). A že sa budú detailne rozoberať hlavne tie prípady pri ktorých štát prišiel o miliardy Eur a že v tom majú prsty aj naši vysokopostavení politici!

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7664550x
Priemerná čítanosť článkov: 5203x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy