Založ si blog

Ach tie nešťastné Jarovnice

Na Slovensku sa o najväčšej rómskej osade v Jarovniciach už toho toľko popísalo, že hádam ani nebudem ďaleko od pravdy, keď napíšem, že o nej už možno vie aj celý svet.

Ale šokovali ma najčerstvejšie informácie o tejto obci a preto mi nedá, aby som o nich nevyjadril verejne svoj názor.

Priznám sa, že mne sa už skutočne pre tento štát zadarmo nechce pohnúť ani prstom, veď načo by som to aj robil, keď mi štát na moje živobytie už dva a pol roka neprispieva ani centom (tí, čo to nevedia – som nezamestnaný).

Najčerstvejšie správy hovoria o tom, že v Jarovniciach pre obec pracujú iba tri percentá nezamestnaných ľudí a že pritom všetkom je osada plná odpadkov a špíny a nemá tam kto upratať. Údajne je tam 1 299 nezamestnaných a na aktivačných službách robí iba 43 ľudí. Ostatní vraj posedávajú pred chatrčami.

Takto verejne sa pýtam: Je toto normálne, že tam väčšina obyvateľov nikdy v živote nepracovala, neodviedla štátu ani cent a pritom všetkom všetci poberajú kadejaké podpory?!

Veď v tej obci ešte ani starosta nevie presné počty o nezamestnaných a iba ich odhaduje na 95 percent a vyjadril sa, že: „Okrem dvadsiatich ľudí, už aj so živnostníkmi, ktorí majú obchod s potravinami, je zvyšok nezamestnaných.“

Minister vnútra Daniel Lipšic sa nie tak dávno sťažoval na neporiadok v tejto obci a poukazoval na rozhádzaný odpad v okolí nevyprázdnených veľkokapacitných kontajnerov. Situácia sa tam odvtedy vôbec nezmenila a údajne to zlostí aj samotných Rómov. Starosta sa posťažoval, že kontajnéry sú tak preplnené odpadom, že auto nemôže kontajner dvihnúť a preto tam dal doviesť jeden prázdny, aby Rómovia prehádzali odpad a mohli by to vyviezť. No, keď sa ho spýtali prečo nezamestná viacerých ľudí, tak sa vyjadril, že Úrad nie je fabrika, že zamestná všetkých a on vyberal z každej rodiny jedného člena.

Najšokujucejšou správou však je tá skutočnosť, že v tej obci majú vraj nezamestnaní svojich koordinátorov, ktorí im zadeľujú prácu a dedinčania tvrdia, že každý z nezamestnaných dáva 5 eur koordinátorovi za to, že ho zaeviduje do pracovného hárku a do práce už potom ísť nemusí. Koordinátori si takto zarábajú a nezamestnaní si ležia doma.

Pán Lipšic na ostatnom zasadnutí obecného zastupiteľstva sa mali vytvoriť hliadky dozerajúce na presun školopovinných detí z miestnej osady do základnej školy a tým sa mal vyriešiť aj problém obyvateľov dediny, ktorí sa sťažovali na výtržnosti žiakov. No veľkou „neznámou“ je tá skutočnosť , že práve niektorí rómski poslanci za tento návrh odmietli hlasovať, lebo práve oni pracujú ako koordinátori.

Nebolo by skutočne rozumnejšie radšej vytvoriť hliadky z ich radov? Veď aj tak zadarmo poberajú peniaze a tak by sa tam nemuseli posielať a posilňovať ďalšie policajné hliadky. (A ja som presvedčený o tom, že tie ich vlastné hliadky by si dokázali vytvoriť lepší rešpekt pred nimi ako naši policajti. Totiž boli by s nimi stále v nepretržitom kontakte.)

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7668683x
Priemerná čítanosť článkov: 5206x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy