Založ si blog

Demokraciu síce máme, ale nemáme peniaze…

V sobotu sa zišli košickí cyklisti, aby protestovali proti tomu ako kompetentní ľudia ignorujú  ich práva, že v Košiciach je nízky počet cyklochodníkov, ale aj ciest pre cyklistov v metropole východu a jej okolí. Svoju nespokojnosť vyjadrili hlavne tým, že cyklistická doprava v Košiciach je na samom okraji záujmu.

Hlavný organizátor pozval na tento protest aj košického primátora Richarda Rašiho (Smer), starostu Terasy Rudolf Bauera (KDS), ale aj ďalších starostov, no nikto z nich na pozvánku nezareagoval. Organizátor Pavol Orgonáš z cyklokrúžku na Komenského ulici skonštatoval: „Keby to bolo pred voľbami, ukázať by sa prišli všetci…“

Foto: Judita Čermáková

V závere svojej reči Pavol poukázal na to, že z rozpočtov idú milióny eur na rôzne dopravné akcie, no na označenie obyčajného cyklopruhu na chodníku sa nevie nájsť pár tisíc Eur.

Ak by bol primátor Košíc skutočne chlapom na svojom mieste, tak práve teraz, keď skončili majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji (a určite zisky z nich neboli malé…), tak práve z tohto titulu by sa na tento protest dostavil a povedal by, že istý balík peňazí zo zisku z týchto MS dá aj na údržbu cykloturistických chodníkov, prípadne na výstavbu ďalších chodníkov. Ale touto svojou neúčasťou a svojim ignorovaním iba potvrdil slová hlavného organizátora, že pred svojimi voličmi sa vedia ukázať iba pred voľbami.

Mňa však prekvapila veľmi nízka účasť protestujúcich, lebo na tomto proteste sa zúčastnilo zhruba 60 cyklistov. Ale aj z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že Východniari a obzvlášť  Košičania vedia síce reptať a nadávať na to, ako sú všade samé nedostatky, ale ak sa treba niekde verejne zhromaždiť (a tam skutočne dať kompetentným zreteľne najavo, že ich volili preto aby pre nich aj robili to, čo je potrebné), tak na to už akosi nemajú odvahu a sú zbabelí ako malé detičky. (Na detičky, ak niekto dupne, tak sa od strachu rozutekajú a niekedy aj pokakajú).

A keď som už túto tému otvoril, tak mi to nedá aby som nepoukázal na jednu neblahú skutočnosť, ktorá ma poriadne vytáča a som skutočne prekvapený z toho, že kompetentní ľudia sa tým vôbec nezaoberajú.

Každoročne počas leta veľmi rád chodievam  bicyklom  na Bukovec, aby som si tam zaplával. Teraz mám v opatere dcérinu fénu (labrador vodu zbožňuje) a brávam ju so sebou, lenže „žasnem nad tým“, že za dlhé roky nikoho nenapadlo urobiť cyklistický chodník z Myslavy smerom na Bašku a na Bukovec.

Takto verejne sa pýtam kompetentných ľudí, prečo musím isť na Bukovec iba peší v prípade ak si so sebou beriem aj psa??

Pokiaľ  by to bolo do vzdialenosti 1-2 kilometrov, tak by som sa nad tým ani nepozastavoval, ale ak by som išiel na Bukovec bicyklom a pes by bežal na vôdzke popri mne, tak policajti by mi určite naparili pokutu.

Lenže milí kompetentní (páni úradníci), ja som rozhodnutý podstúpiť aj takúto riskantnú procedúru a budem provokovať dovtedy, kým aj na Bukovec nedáte postaviť chodník pre cyklistov. Alebo čakáte kým sa stane nejaké veľké nešťastie? Veď už len nad tým rozum zostáva stáť, keď človek rok, čo rok vidí ako mládež počas letnej sezóny stopuje autá, či už smerom na Bukovec alebo z Bukovca naspäť domov. Mnoho mladých ľudí nemá „zbytočné“ peniaze na cestovné (ani tie košické kúpaliská nie sú lacné) a tak doslova hazardujú so svojimi životmi nerozvážnym stopovaním. Stopujú v hlúčikoch 3-4 idúc po krajnici a často ešte aj po pravej strane cesty. Akoby nestačilo to, že je tam pomerne dosť úzka cesta s mnohými serpentínami a na mnohých úsekoch už aj tak majú čo robiť vodiči motorových vozidiel aby sa vyhli kolízii, keď majú v protismere motorové vozidlo. (A už ani nehovorím o tom, aký problém nastáva ak sa stretávajú dve nákladné vozidla alebo dva autobusy). (Je zvláštne, že u nás sa kompetentní ľudia vedia ohradzovať zákonmi, ale ak im občania naznačia svoju nespokojnosť, že (aj v takých prípadoch na aký napr. aj ja poukazujem) aj oni by mali pamätať na zákony, tak oni majú po ruke argument: nie sú peniaze, musíme šetriť).

Nepochybujem o tom, že ak by cesta z Bukovca mala súvis so zimným štadiónom v KE, tak ten 4-6 kilometroví úsek cesty by rozšírili minimálne aspoň o jeden jazdný pruh, ale takto sa bude pravdepodobne čakať až na to, keď na tejto ceste dôjde ku vážnej dopravnej nehode. Možno až potom sa kompetentní zobudia, že s tým treba skutočne niečo robiť! (Iba tak mimochodom uvádzam, že ak by sa policajti (na tejto ceste počas letnej sezóny) zamerali na meranie rýchlosti poniektorých kaskadérov, tak denne by zarobili riadny balík euračov na pokutách.

 

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7648794x
Priemerná čítanosť článkov: 5193x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy