Založ si blog

Miklošove zdražovanie donúti Slovákov k tomu aby sa naučili konečne šetriť!

Pochopiteľne tým nemám na mysli milionárov a miliardárov lebo o tých sa už on postaral, majú veľa a budú mať ešte viac.

No chcem poukázať na bežných občanov ako sa budú musieť „konečne“ postupne učiť, že zbytočné plytvanie, či už vodou, elektrinou alebo plynom sa skutočne nevypláca.

Uvediem zopár príkladov ako to chodí, prípadne ako to bolo ešte v nie tak dávnej dobe. Mnohí občania to brali ako samozrejmosť (lebo spomenuté energické, či energetické zdroje boli dodávané za nízke ceny) a v niektorých prípadoch sa až nehorázne s týmito zdrojmi plytvalo. V živej pamäti mám pred očami obraz ako na našom sídlisku zhruba pred 15 rokmi si jeden nájomca z neďalekého bloku zaumienil to, že na asfaltovom basketbalovom ihrisku vedľa ich bloku urobí klzisko pre svojich synov, ale samozrejme aj pre každého kto bude mať záujem sa tam korčuľovať. No realita bola taká, že väčšinu času na tom ľade trávil on so svojimi priateľmi tým, že tam hrávali hokej. Ale to, čo chcem povedať súvisí so šetrením, totiž ten pán natiahol hydrantovú hadicu z ich vchodu a zo spoločných priestorov púšťal hektolitre vody na spomenuté klzisko. Už vidím tie reakcie vlastníkov bytov z jeho vchodu, ak by si tento pán niečo také dovolil urobiť teraz. Jednoducho povedané ani by sa to neodvážil urobiť.

Druhý príklad uvediem priamo z nášho vežiaka. Tým, že dlhé roky som robil domového dôverníka a teraz predsedu samosprávy, tak mám dostatok skúsenosti ako to chodí v podstate vo všeobecnosti takmer vo všetkých samosprávach. Zhruba pred 9 rokmi ma vlastníci bytov dotlačili k tomu aby som dal urobiť na vchodové dvere čipové zariadenie na otváranie vchodových dverí, že si vraj všetci jednorázovo zakúpia čípi  (1kus/180,- Sk a nebude problém so zámkom a kľúčmi, večne nám totiž nejakí debili strkali do zámkou zápalky). Lenže keď prišlo na lámanie chleba, viacerí začali vymýšľať, že oni čípi nechcú aby som im dal urobiť aj kľúče (fabkový zámok totiž aj tak bol naďalej vo dverách aby sa dali dvere otvárať v prípade poruchy čipového zariadenia), bolo to pochopiteľné, veď keď sa už má platiť z vlastného vrecka, tak to už je veľký problém.

Nemám nič voči modernizácii a novej technike, pokiaľ je to také, že s tým nie sú takmer každú chvíľu voľajaké problémy, ale toto naše čipové zariadenie malo už minimálne 4 krát pomerne závažnú poruchu a oprava tohto zariadenia nám z fondu odčerpala vyše 10 000,- Sk.

Tých príkladov by som tu dokázal uviesť ešte dosť, ale viem, že ak je článok veľmi dlhý, tak to čitateľov odrádza od čítania, ale napr. aj o elektrine o jej spotrebe a o vode takisto by som tu mohol toho veľa uviesť, no ale ako som to už naznačil v titulku terajšie Miklošove zdražovanie konečne prinúti Slovákov šetriť všade kde sa len dá. Pochopiteľne, že ma to v žiadnom prípade neteší, lebo Mikloš ak by chcel naozaj naplniť štátnu kasu seriózne, tak by to urobil takým spôsobom ako to modráci sľubovali pred voľbami nie len terajšími, ale aj pred rokom 1999. V takom prípade verím tomu, že by ich občania volili minimálne aj ďalších 20 rokov, lenže toto, čo robia teraz, tak (s najväčšou pravdepodobnosťou) v najbližších voľbách dopadnú tak ako Mečiar.

Snáď na záver by som predsa len uviedol príklad o plytvaní s elektrinou a to tiež z nášho vežiaku: tým, že v minulosti večne poniektorí podkladali zápalkami vypínače svetiel v spoločných priestoroch alebo aj ničili samotné vypínače, tak som to dal  prerobiť, tak aby sa osvetlenie v spoločných priestoroch zapínalo fotobunkovým  systémom. Stálo nás to nie málo peňazí, ale ako jednorazová investícia splnila svoj účel, no až na jednu výnimku a tou sú tie naše slovenské „kvalitné žiarovky“. Totiž odvtedy nestačím vymieňať vyhorené žiarovky, lebo tým častým zapínaním a vypínaním sa ich vlákenka veľmi rýchlo prepália.

Osobne by som nemal nič proti tomu pokiaľ by zdraželi iba cigarety a alkohol, hoci aj o 300 %, aspoň by sa znížil stav vážnych ochorení mnohých občanov.

Viem, že sa nájdu takí, čo povedia dobre, ale takto bude mnoho ďalších nezamestnaných ľudí. K tomu by som v takom prípade už len dodal toľko, že jednotné roľnícke družstvá, či štátne majetky sa už na našom území takmer všetky rozpadli a to „vďaka našej slovenskej špecialite“, ktorou je rozkrádanie. Ale ornej pôdy je u nás ešte stále neúrekom, takže  tá nezamestnanosť by sa dala veľmi ľahko využiť a nemuseli by sme platiť nehorázne ceny za potraviny a ovocie z dovozu, lebo by sme si to takto vypestovali my sami.

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7665640x
Priemerná čítanosť článkov: 5204x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy