Založ si blog

Ako „nežná“ naplnila naše očakávania…

Mnohí z nás si môžeme úprimne položiť ruku na srdce a priznať si naše obrovské  sklamanie z toho ako to teraz vyzerá na Slovensku po tzv. Nežnej revolúcii, ktorú si pochopiteľne poniektorí s veľkými ováciami zajtra pripomenú. To, že akí a ktorí ľudia budú toto 21 výročie najviac ospevovať, tak to snáď ani nie je potrebné uvádzať a každému bežnému občanovi na Slovensku je to úplne jasné, ale trošku načriem do nie tak dávnej minulosti.

Postupne sa viac a viac ľudí nemienilo už iba prizerať na to, čo všetko si totalitný režim dovoľuje. Nepochybne im otvárali oči aj udalosti v Poľsku s Lechom Walesom a jeho Solidaritou, nie malou mierou sa pod ,,prebudenie“ podpísal Vatikán s pápežom Jánom Pavlom II. (Akoby si mnohí komunisti nechceli uvedomiť, že čím ďalej sa budú snažiť naburávať hlavne kresťanstvo, o to viac si jeho stúpencov poštvú proti sebe. Kresťania to jasne dokázali v Bratislave 25. marca 1988 ,,sviečkovou manifestáciou“, ktorou chceli prejaviť nespokojnosť s totalitným režimom. Policajné obušky a vodné delá ich nakoniec vyburcovali k väčšiemu odporu voči socializmu, a tým zároveň pripravili pôdu na prevrat v novembri 89. roku.)  Najviac však prichádzajúcej zmene napomohla politika najvyššieho sovietskeho predstaviteľa Michaila Sergejeviča Gorbačova, jeho celému svetu známa ,,perestrojka“.

Po veľkej eufórii, keď sa život začal vracať do starých koľají, čoraz hlasnejšie bolo medzi ľuďmi (ku ktorým som patril i ja) počuť, že ,,nežná revolúcia“ bola obyčajná fraška: fraška ,,tými hore“ vopred premyslená a zosnovaná. To iba my, ktorí sme štrngali kľúčmi, sme naivne verili, že všetko sa zmení akoby šibnutím čarovného prútika a ľudia budú voči sebe úprimní, tolerantní, nebudú medzi nimi zbytočné konflikty, navzájom si pomôžu… No tí, ktorí vedeli, o čo ide a o čo pôjde, mali všetko dobre porátané a využili (a či skôr zneužili?) dôveru davov vo svoj prospech.

Iba niekoľko mesiacov po ,,nežnej“ sa v niektorých médiách šírili správy, že všetko naplánovali komunisti – nie všetci, pravdaže, ale mnohí z nich nepochybne –, aby mohli nahrabať, čo im bolo takmer 40 rokov ,,upierané“. Otvorene sa priznám, i ja som tomu začal veriť, a keď píšem tieto riadky, moje pochybnosti o čistote ,,nežnej“ nie sú ani po 21 rokov po nej menšie. Fakty hovoria za všetko. Nejeden údajne bývalý eštebák s pokojným svedomím zastáva dôležité miesto. Chápadlá tejto vrstvy usadenej v rôznych oblastiach života nezlikvidoval ani lustračný zákon. Paragrafy, ktoré sú, sú asi iba ,,pre chudobu“. Inak by neplatil (nepísaný) zákon, že tí, ktorí pripravia štát o desiatky, stovky miliónov korún, ba poniektorí aj o miliardy či inak mu uškodia, majú ,,zelenú“ naďalej. Hlavne, ak boli či sú v pravý čas na pravom mieste, alebo sú nebodaj majiteľmi (jedine im osožnej) imunity. V najhoršom prípade sú do týchto čias niektorí ,,potrestaní“ nanajvýš ak odvolaním z výnosných postov, paradoxne neraz na ešte vyššie, lepšie. Korupcia spletená s mafiami sa na každom kroku tak rozrástla, že ju nevykorení snáď ani ďalších päť generácií. A skutoční svedkovia trestných činov? Alebo z pochopiteľného strachu mlčia, alebo ,,nešťastnou náhodou“ odchádzajú spomedzi živých. Príkladov z každého tohto ,,porevolučného“ druhu je od novembra 1989 dosť. Na druhej strane  všetka česť (pribúdajúcim slušným, zodpovedným i sociálne cítiacim atď.) podnikateľským a ďalším výnimkám – našťastie, medzi nami žijú už aj takí ľudia!

No keď sa i vy objektívne zamyslíte nad všeličím, čo bolo v minulom režime nanič a čo je i medzi riadkami môjho rozprávania i zo súčasnosti – inak povedané, o čom sme verili, že to ,,perestrojka“ i rok 1989 odstránia –, už sa vám táto úvaha nebude vidieť ,,taká nepatričná“.

November 1989. Padla diktatúra proletariátu.

Neskutočné davy ľudí skandovali v uliciach, a hoci bolo chladno a poletoval sneh, niektorí vydržali na pódiách a námestiach takmer denne. – Konečne sloboda! – povedal som, šťastný z toho, čo sa v našom štáte práve dialo, mojej polovičke, ktorá v kresle obývačky sledovala živé televízne vysielanie.

Písal sa 17. november 1989 a nasledujúce dni. Študenti sa rozhodli ukázať svojim (v nejednom prípade) zbabelým rodičom, hlavne otcom, akým spôsobom je potrebné  povedať totalitnému režimu a jeho posluhovačom, že je najvyšší čas dať ,,zbohom“ jestvujúcemu systému. Môj obdiv a uznanie mali vtedy aj slovenskí herci a hŕstka ľudí okolo nich. Na  ich čele stál obľúbený a uznávaný herec Milan Kňažko. (Darmo, slovenský národ sa preberie a vzplanie, až keď má vodcu. Alebo keď je po všetkom a nič sa už nedá zmeniť.)

Bývalí eštebáci „poprezliekali kabáty“ a pod rúškom ,,nežnej revolúcie“ napríklad z archívov Štátnej bezpečnosti skartovali či inak odstránili svoje záznamy, ale tiež záznamy príbuzných a známych. Preto je dnes ťažké či až nemožné hodnoverne odhaliť skutočných vinníkov. Dôsledky vidíme, cítime okolo seba.

Ešte strašne veľa by sa tu dalo popísať o týchto udalostiach, najmä teraz v posledných rokoch aký to má dopad na väčšinu obyvateľstva, ale som presvedčený o tom, že strašne zmiešané pocity z toho všetkého nemám len ja sám a že dôvod na oslavu majú iba tých horných 10 000.

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7670359x
Priemerná čítanosť článkov: 5207x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy