Založ si blog

Vzor: ako by sa mali správať naši politici

Politici vo Švédsku nemajú žiadne výhody. Švédi nemajú veľké nároky, pokiaľ ide o luxus a bohatstvo a to platí aj pre švédskych politikov, ktorí sú integrálnou a aktívnou súčasťou populácie. Už veľmi skoro, viac než pred sto rokmi, mierila sociálna štruktúra Švédska smerom k takej sociálnej organizácii života, kde by členovia komunity mali rovnocenné sociálne postavenie.
Sociálna rovnosť bola a stále je hlavným cieľom politickej a sociálnej organizácie vo Švédsku. To je príčinou, že politici, dokonca aj ministri, neočakávajú výnimočné, špeciálne výhody.
Ministri aj na najvyšších postoch v mnohých prípadoch cestujú tým istým autobusom, vlakom alebo metrom ako obyčajní občania. Od každého sa očakáva, že bude používať verejnú dopravu a všeobecne, že si bude prať svoje šaty, upratovať svoj dom, nakupovať a to sa týka aj politikov, ministrov a poslancov. Keď niektorý z politikov alebo ministrov využije situáciu a svoje politické kontakty a snaží sa, napríklad, získať lepší byt v strede mesta, je isté, že sa vo funkcii dlho neudrží.

Sociálny tlak a tlač sa už  o to postará. Prirodzene, mnohí ministri, ako aj iní občania, môžu mať súkromné autá a žiť v pohodlných domoch, ktorí si však takmer bez výnimky kúpia na pôžičku z banky a splatia ich svojou celoživotnou prácou.

Švédsko bolo začiatkom 19. storočia chudobnou poľnohospodárskou krajinou, ktorá sa vtedy len pomaly industrializovala. Keď v roku 1911 vznikli odbory, tie prišli s presadzovaním práva žien voliť a v roku 1920 aj s požiadavkami na sociálne reformy v súvislosti so zdravotníctvom, bývaním, atď. To postupne vyústilo do situácie, že dnes si politici musia sami prať svoju bielizeň v práčovniach, inštalovaných v obytných domoch, kde bývajú alebo v práčkach vo svojich domoch, pretože vo Švédsku dnes už neexistuje žiadne domáce služobníctvo. Tak veru.

Švédski poslanci nemajú k dispozícii vodičov, ani žiadnych poradcov. Mnohí z nich žijú len v malom byte a spia na rozkladacej posteli alebo nocujú vo svojej kancelárii v parlamente. V parlamente majú svojich zástupcov rôzne strany a regióny zo všetkých kútov krajiny a mnohí z nich nemajú v Stockholme žiadnych priateľov, svoj vlastný byt alebo ubytovanie, preto majú v kancelárii pohodlný gauč, aby v nich mohli aj prenocovať. Keďže všetci majú dobrý plat, nemali by mať ťažkosti cez víkend vycestovať za svojou rodinou vo vzdialených oblastiach, čo väčšina z nich aj robí. A pokiaľ ide o zvláštne výhody, tak na to zabudnite, pretože tu, vo Švédsku, nič také neexistuje.

ZDROJ:

(krátené)
Anna Malm: „In Sweden, politicians are without perks“
http://english.pravda.ru/world/europe/15-09-2010/114912-sweden_politicians_perks-0/

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7670716x
Priemerná čítanosť článkov: 5208x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy