Založ si blog

21. August – okupačný šesťdesiatýôsmy

Dá sa povedať, že som bol jedným z prvých ľudí, ktorí sme zostali v nemom úžase a nechápali sme čo sa deje, keď popri nás už od skorého rána tiahli dlhé kolóny sovietskych tankov, obrnených vozidiel a takmer všetkého, čo vtedajšia armáda vlastnila. (Mal som vtedy 16 rokov).

Bol krásny slnečný deň, presne ako ten dnešný a tak ako každé ráno počas pracovných dní sme už ráno o 5:30 chodili v trojstupe z internátu k dielňam poľnohospodárskeho učilišťa – takmer na druhý koniec mesta Sobrance. (3,5 km).

Až v dielni sme sa od našich majstrov odborného výcviku dozvedeli čo sa deje. (Majstri nechceli robiť paniku – hovorili iba medzi sebou, že z toho môže vypuknúť vojna). Samozrejme niektorí z nás učňov sme to zachytili a viac nám už nebolo treba, takmer všetci učni sme vybehli z dielne k plotu strediska, ktorý bol vzdialený od cesty – po ktorej išla vojenská kolóna – necelé štyri metre. Na jabloniach pri plote práve dozrievali jablka – v zlosti sme ich trhali a začali sme nimi bombardovať našich okupantov. Niektorí z nich to schytali aj do hláv, ale väčšina z nich tie jablka chytali lebo sa domnievali, že im ich hádžeme ako dar a že ich s radosťou vítame. Musím povedať, že sme mali veľké šťastie lebo vtedy boli iba sedem kilometrov – za ukrajinskou hranicou – na našom území. (Ak by ich „vítali“ Sobrančania podobne ako to robili mnohí občania v ďalších slovenských mestách, tak nepochybujem o tom, že niektorý z tých vojakov – do ktorých sme tie jablka hádzali – tak by na nás spustil dávku zo samopalu).

V minulosti, ale hlavne teraz po 50 rokoch je dosť Slovákov, ktorí tvrdia, že vtedajšia Vláda spravila dobre, že pozvala sovietske vojska lebo: „Tak dobre sa Slováci nikdy nemali ako za socializmu!“ – Diskutérovi, ktorý to napísal som napísal nasledujúci príspevok: Hovoríš za seba? Lebo ja som sa nemal dobre ani za socializmu a nemám sa ani teraz.

Vina je v nás všetkých lebo za socializmu sme nemohli povedať pravdu kvôli sovietskej diktatúre. Teraz po 89tom roku, keď sme už konečne mohli ukázať tým, čo si to zaslúžili – kam patria – čiže do basy!!! Tak miesto toho sme ich nechali prezliecť si stranícke trička. Tí sú teraz milionári, poniektorí aj miliardári a nám ostatným sa vyškierajú, akí sme boli sprostí, že sme sa držali Havlovho hesla, „že my nie sme takí, ako boli komunisti, ktorí mnohých nevinných ľudí zatvárali, mučili a vraždili.“

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7674269x
Priemerná čítanosť článkov: 5210x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy