Založ si blog

Najväčšie peklo pre Ukrajincov začalo už tu na zemi a to práve dnes!

Dnes ráno o 7:55 sa v centre Kyjeva ozvali minimálne dva výbuchy, nad ukrajinskou metropolou bolo vidieť stĺp hustého dymu. „Agentúra Ukrinform písala o niekoľkých explóziách v centre ukrajinského hlavného mesta. Výbuchom podľa AP predchádzal zvuk prilietavajúcich striel.“ Moskva už v nedeľu prisľúbila odvetu za víkendové poškodenie Kerčského mosta, vedúceho z Ruska na anektovaný polostrov Krym.

O 8:40 sa v mestách po celej Ukrajine vrátane Ľvova na západe krajiny alebo Dnipra v centrálnej časti ozývali 3-4 výbuchy.

Mŕtvi a zranení sú po celej Ukrajine, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj po sérii ruských útokov na ukrajinské mestá. Svedkovia z miest vrátane Kyjeva a Záporožia, ale tiež Dnipra alebo západoukrajinského Ľvova a Žytomyru hlásili explózie, celou krajinou sa rozozneli poplašné sirény. „Snažia sa nás zničiť a zmazať z povrchu Zeme,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Zelenskyj.

Ostreľovanie Kyjeva ruskými raketami si zatiaľ vyžiadalo najmenej 8 mŕtvych a 24 ranenýchišlo o bilanciu prvých zásahov, po ktorých však na ukrajinskú metropolu dopadli ďalšie strely.

Čas a miesta útokov si Rusko vybralo tak, aby napáchalo čo najväčšie škody, dodal Zelenskyj. „V Kyjeve sa dnes prvé výbuchy ozvali v čase rannej dopravnej špičky, keď ľudia mieria do zamestnania a deti do škôl.“ – Rusi vypálili na územie Ukrajiny 75 rakiet.

Veľkým prekvapením pre  mňa je skutočnosť, že Čínske ministerstvo zahraničia vyzvalo na upokojenie situácie na Ukrajine. (Neviem z akého dôvodu, ale ešte donedávna som si myslel, že Čína je skôr na Putinovej strane).

Myslím si, že zdvihnutým varovným prstom pre Západ a NATO je aj Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ten vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) odsudzuje útoky na civilné ciele na Ukrajine. Uviedol to na sociálnej sieti po tom, ako vo viacerých ukrajinských mestách boli v pondelok výbuchy.

„Je to neospravedlniteľná brutalita a teror na civilnom obyvateľstve, akým sa Vladimir Putin pravdepodobne mstí za výbuchy na Kerčskom moste,“ skonštatoval Heger s tým, že most je z pohľadu Ukrajiny aj iných krajín ilegálna stavba.

„Smrť a utrpenie nevinných nemajú mať v dnešnom svete miesto, rovnako ako obsadzovanie zvrchovaných štátov vojenskou silou,“ poznamenal slovenský predseda vlády. Konanie Putina hrubo odsudzuje a tvrdí, že ruský prezident sa musí zodpovedať za svoje činy.

Nemecko dodá na ochranu ukrajinských civilistov „prvý zo štyroch sľúbených systémov protivzdušnej obrany IRIS-T SLM v priebehu niekoľkých dní. Dnes to v reakcii na ruské raketové údery na ukrajinské mestá oznámilo nemecké ministerstvo obrany.“ (Systémy IRIS-T prisľúbil Ukrajine nemecký kancelár Olaf Scholz už na začiatku júna).

Zámerné ruské bombardovanie civilných cieľov na Ukrajine je prejavom cynizmu a slabosti, – toto uviedla na sociálnej sieti slovenská prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že Slovensko stojí pri Ukrajine a jej obyvateľoch.

Poľský minister zahraničia Zbigniew Rau označil ruské údery za vojnový zločin. „Dnešné ruské ostreľovanie ukrajinských miest a civilistov je aktom barbarstva a vojnovým zločinom,“ uviedol šéf to na Twitteri. „Rusko nemôže túto vojnu vyhrať. Sme s tebou, Ukrajina!“ dodal Rau.

„Ruské útoky na ukrajinské mestá nie sú zamerané na poškodzovanie vojenskej infraštruktúry, ale ide o vraždenie civilného obyvateľstva a šírenie strachu.“ Dnes to uviedol český premiér Petr Fiala na sociálnej sieti Twitter.

„Som hlboko šokovaný útokmi Ruska na civilistov v Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách. Takéto činy nemajú v 21. storočí miesto. Čo najdôraznejšie ich odsudzujem. Stojíme na strane Ukrajiny. Ďalšia vojenská podpora zo strany EÚ je na ceste,“ napísal na Twitteri šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

Na Rusku eskaláciu zareagoval aj Belgický premiér Alexander De Croo vyhlásil, že bombardovanie ukrajinského hlavného mesta Kyjeva a civilných cieľov v ďalších ukrajinských mestách bolo „odsúdeniahodným činom Ruska“. „Je to neprijateľná eskalácia,“ napísal na Twitteri a dodal, že tieto útoky posilnia odhodlanie Belgicka podporiť Ukrajinu.

Rovnako Taliansko je zdesené podlými raketovými údermi na centrum Kyjeva a ďalšie ukrajinské mestá z dnešného rána. „Opätovne zdôrazňujeme svoju neochvejnú a pevnú podporu Ukrajine a jej ľudu,“ uviedlo talianske ministerstvo zahraničia.“

Aj Lotyšský premiér Arturs Krišjánis Kariňš vyjadril svoju veľkú nespokojnosť s touto dnešnou situáciou na Ukrajine a vyzval lídrov členských krajín EÚ, aby prestali Rusom vydávať turistické víza. Vyjadril sa tak pre britský denník The Guardian, „čím opätovne rozprúdil debatu o ďalšom sprísnení sankcií voči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.“

Ruské ostreľovanie ukrajinského mesta Záporožie si v posledných dvoch dňoch vyžiadalo najmenej 16 mŕtvych a skoro stovku ranených, uviedol na svojom webe denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na radnicu.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol na Twitteri, že hovoril s ministrom zahraničia Dmytrom Kulebom a odsúdil strašné a nevyberavé útoky Ruska na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. „NATO bude aj naďalej podporovať statočný ukrajinský ľud v boji proti agresii Kremľa tak dlho, ako to bude potrebné,“ dodal.

Podobne zareagoval hovorca diplomacie EÚ Peter Stano „Sú to barbarské a zbabelé útoky zamerané na nevinných civilistov na ceste do práce a do školy v rannej prevádzke,“ Ruské údery označil za porušenie medzinárodného humanitárneho práva a uviedol, že ruské politické a vojenské vedenie bude za tieto a ďalšie vojnové zločiny vedené k zodpovednosti.

Európska komisia vyzvala Bielorusko, aby sa zdržalo akejkoľvek účasti na „brutálnom nelegitímnom čine“ Ruska, ktorý porušuje Chartu OSN a medzinárodné právo, a pohrozila mu sankciami. Minsku odkázala, aby územie Bieloruska prestalo slúžiť ako odrazový mostík pre nedávne raketové údery a útoky bezpilotných lietadiel proti ukrajinským civilistom. „Akékoľvek ďalšie akcie a najmä priame zapojenie bieloruskej armády do tejto vojny proti vôli úplnej väčšiny bieloruského ľudu budú riešené novými a silnými reštriktívnymi opatreniami,“ uviedol Stano.

Aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla na Twitteri „Som šokovaná a zdesená krutými útokmi na ukrajinské mestá. Putinovo Rusko opäť ukázalo svetu, čo znamená: Brutalitu a teror,“ „Viem, že Ukrajinci zostanú silní. Budeme stáť na strane Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné, a to všetkými prostriedkami,“ momentálne je na návšteve v Estónsku.

Takisto Estónska premiérka Kaja Kallasová odsúdila bombardovanie ukrajinských miest, že sú to „teroristické praktiky Ruska“. K tomu ešte dodala „Ukrajina rýchlo potrebuje moderné protiraketové systémy a protivzdušnú obranu.“

Rusko a Ukrajina sa navzájom obviňujú z terorizmu. Putin označil výbuch za teroristický čin. Kyjev sa k zodpovednosti za útok neprihlásil; poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Putinove obvinenia odmietol ako cynické a naznačil, že jediným skutočným teroristickým štátom je Rusko. – Ak je podľa Putina výbuch na moste hlavného ťahu z Krymu do Ruska (a opačne) teroristický čin, tak sa verejne pýtam, čo je potom Ruska anexia Ukrajiny? To nie je teroristický čin?! Skutočne je to iba bojové nasadenie na vyhladenie fašistov z ukrajinských radov?

„Denník The New York Times počas víkendu s odvolaním sa na nemenovaného, vysokopostaveného ukrajinského predstaviteľa uviedol, že útok na most zorganizovali ukrajinské tajné služby.“

Putin svoj názor na sobotňajší výbuch povedal na rokovaní so šéfom vyšetrovacieho výboru Alexandrom Bastrykinom. „Ten podľa RIA Novosti Putina informoval o podozrivých, ktorí boli zapojení do prípravy akcie. Nálož, ktorá poškodila most, mala byť uložená v nákladnom aute, pri výbuchu zahynuli traja ľudia. Zistili sme trasu toho kamióna. Je to Bulharsko, Gruzínsko, Arménsko, Severné Osetsko, Krasnodar. Zistili sme prepravcu a bolo možné identifikovať podozrivých medzi tými, ktorí mohli teroristický útok pripraviť,“ povedal Bastrykin. (Podľa neho sa na príprave podieľali ruskí občania aj cudzie štáty).

Rusko musí odpovedať na ukrajinský útok na Krymský most iba priamym zničením teroristov, takto sa vyjadril podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev „v písomnom rozhovore s novinárkou Nadanou Friedrichsonovou, ktorý zverejnila na svojom kanáli Telegram. Reakciou Ruska na tento zločin môže byť len priame zničenie teroristov. Ako je vo svete zvykom. To je to, na čo občania Ruska čakajú,“ citovala Medvedeva agentúra. Podľa neho nie je pochýb, že „objednávateľom a páchateľom zločinu je zlyhaný štát Ukrajina“. Zdroj spravy.pravda.sk

Milí čitatelia, neviem aký názor máte na vyjadrenie svetových lídrov na túto ruskú agresiu proti Kyjevu, ako aj ďalším ukrajinským mestám, no môj celkový dojem je taký, že oni sa správajú ako malý psík, ktorý sa stretne resp. ktorý sa priblíži k veľkému psovi a má z neho taký obrovský strach, že už z veľkej diaľky na neho z celého hrdla hlasito vyštekáva, aby mu dal najavo, že sa ho nebojí, ale ak je už v jeho tesnej blízkosti, tak stiahne chvost a pozerá ako čo najrýchlejšie sa od neho, čo najďalej vzdialiť. Rovnako nedokážem pochopiť, ako tak ľahko dokázali ruské rakety zasiahnuť svoj cieľ, keď Kyjev takmer od začiatku vojny dostaval od spojencov NATO množstvo proti raketových systémov, a dokonca aj ukrajinský prezident sa s nimi vychvaľoval, že Putin spraví oveľa lepšie, ak svoje vojska stiahne späť do Ruska, aby neskončil s hanbou, čiže vlastnou porážkou, ktorej ešte stále môže predísť.

  1. septembra 2022 som napísal tento blog kormidlo.blog.pravda.sk v ňom som v jeho závere uviedol toto: Keď vo svete vypukla vojna vo väčšom meradle (podobná tej terajšej na Ukrajine), tak USA a NATO do toho okamžite začali tlačiť svoje „rypáky“, avšak teraz, keď vojnu na Ukrajine rozpútali Rusi – spomenuté organizácie sa držia v úzadí, no ja si nemyslím, že je tomu tak preto lebo Ukrajina nie je členom EÚ ani NATO, ale preto, že Rusi majú veľký jadrový arzenál a už viackrát varovali USA a NATO, aby sa do tejto vojny nemiešali lebo v takom prípade nebudú váhať použiť jadrové zbrane nielen na Ukrajine, ale aj proti USA a krajinám NATO. 🤓

PS

V úvode blogu resp. v jeho názve som napísal, že Najväčšie peklo pre Ukrajincov začalo už tu na zemi a to práve dnes! Avšak mám veľké obavy, že to peklo začalo nielen pre Ukrajinu, ale pre celý svet. Daj Boh, aby k tomu nikdy nedošlo, no keď sa nad tým vážne zamyslím, tak mnohí pochybovali o tom, že Putin spusti resp. začne vojnu na Ukrajine, a dnes, keď Putin praktický potvrdil, čoho všetkého je schopný, tak u tohto človeka si už nemôže byť istý nikto na svete lebo len v jeho hlave je plán, ktorý sa chystá uskutočniť, a ak sa rozhodne spraviť to, čím sa po celý čas vyhráža spojeným štátom a NATO, tak v tom prípade si už milióny a možno aj zopár miliárd obyvateľov celej planéty ani nestihnú uvedomiť k čomu došlo.😢

 

 

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7671294x
Priemerná čítanosť článkov: 5208x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy