Založ si blog

Čaputová a Héger mali plné ústa emócii, že je potrebné vyjsť v ústrety ukrajinským utečencom

Dovolím si tvrdiť, že zo strany pani prezidentky a pána premiéra to bolo veľké farizejstvo a nič iné iba naháňanie politických bodov pred blížiacimi sa parlamentnými a prezidentskými voľbami. Totiž skutočnosť je taká, že zo dňa na deň k nám prichádzajú tisíce ukrajinských utečencov cez hranicu vo Vyšnom Nemeckom a mesto Košice sa už teraz zmieta vo veľkých problémoch, čo robiť s tými utečencami ďalej?!

Košický primátor Polaček sa vyjadril, že Košice začínajú pod náporom utečencov čeliť humanitárnej katastrofe. „Aj keď mesto robí všetko, čo je v jeho silách, len s dobrovoľníkmi a bez akejkoľvek pomoci štátu podľa neho už nebude vedieť zvládnuť postarať sa o ďalších obyvateľov Ukrajiny, ktorí každý deň v čoraz väčšom počte prichádzajú do Košíc.“

V regionálnych voľbách som pánovi Polačkovi nedal môj hlas a priznám sa, že jeho činnosť vo funkcii primátora mesta sa mi vo viacerých oblastiach nepáči, ale v tomto prípade s nim naozaj súhlasím „Sme prvé väčšie mesto pri hraniciach, každý deň prichýlime tisíce ukrajinských utečencov. Z Ukrajiny už pred vojnou ušli vyše dva milióny ľudí, cez Košice ich za ten čas prešli desiatky tisíc. Pre väčšinu z nich sme zatiaľ prestupnou stanicou pred tým, než vyrazia ďalej do krajín Európskej únie za svojimi príbuznými alebo známymi,“ vraví primátor.

Do Košíc denne prichádzajú desiatky autobusov a individuálne stovky ľudí z Ukrajiny. „Samosprávy nemajú kompetenciu v tomto mimoriadnom stave pomáhať ľuďom utekajúcim pred vojnou, podľa mesta je to úloha štátu.“ – Primátor k tomu ešte dodal „My nemôžeme tieto otázky riešiť a ani v nich rozhodovať, máme úplne iné úlohy. Chceme sa však o týchto ľudí postarať, venujeme sa im ako najviac môžeme, ale kapacitne to už mesto nezvláda. Minulú stredu sme na mestskom zastupiteľstve schválili 200 000 eur z rozpočtu mesta na pomoc utečencom z Ukrajiny. Do našich základných a materských škôl sa už začleňujú deti z Ukrajiny, k utorku sme prijali 38 žiakov na 13 našich základných školách a 3 deti do materských škôl.“

Aj na kúpalisku Červená hviezda pri železničnej stanici spustili prevádzku pracoviska pomoci všetkým ľuďom, ktorí do Košíc prichádzajú z Ukrajiny. Mesto im zabezpečilo aj stravu a núdzové ubytovanie. „Ak by mesto chcelo vo vlastnej réžii zabezpečiť len bežnú stravu pre utečencov, vyšlo by ho to denne na 5000 eur. Vďaka patrí všetkým sponzorom, ktorí sa o to zatiaľ starajú.“

Najväčší nápor s utečencami sa očakáva, keď na železničnú stanicu prídu vlaky z Čiernej nad Tisou so stovkami utečencov, ktorí potrebujú pomoc. A tak by to odteraz malo byť aj v ďalších dňoch. „.Je nefér, aby sme od predstaviteľov štátu nemali konkrétne a priame informácie. Je nefér, že nás štát neinformuje, čo sa deje. Nikto nevydáva pokyny a rozhodnutia. Chceme pomáhať, no musíme sa pozerať aj na Košičanov a naše mesto,“ zdôraznil Polaček.

Primátor vyzýva štát, aby okamžite rozhodol a dal pokyny, čo robiť: „Nemáme informácie o tom, koľko ľudí prijalo azyl, koľko tu chce zostať. Nemáme informácie a ani dáta. Bez nich a podpory nevieme, ako máme postupovať a aké máme prijímať rozhodnutia. Štát nám doposiaľ neposkytol žiadne svoje ubytovacie kapacity, hoci tu má napríklad svoje školy. Táto humanitárna kríza však nemôže byť založená len na dobrovoľníkoch a samosprávach, ktoré nahrádzajú štát. Ešte minulý týždeň mesto požiadalo o aspoň 20 vojakov, ktorí by nám pomáhali s utečencami. Doposiaľ sme aj napriek urgenciám nedostali nikoho.“ Zdroj: primator-polacek-kosice-zacinaju-celit-humanitarnej-katastrofe

Primátor sa v závere článku vyjadril, že takto ďalej nemôžu fungovať, že potrebujú pokyny a príkazy, aby mohli pomáhať utečencom. Nemajú problém kúpiť lehátka, keď budú mať garanciu, že im to štát preplatí. „Nemôžeme však len čakať, čo sa bude diať. My musíme v prvom rade chrániť záujmy Košičanov a ich bezpečnosť. Samozrejme, že veľmi radi pomôžeme aj Ukrajincom. Bez pomoci štátu, ktorého úlohy ako samospráva v týchto dňoch plníme, to však nezvládneme,“ vraví Polaček.

Nechcem sa nikoho zastávať, ani kritizovať. Ale to, že situáciu na hranici museli od začiatku zachraňovať samosprávy, dobrovoľníci a charita je fakt. Košice sú takmer rovnako ďaleko od Bratislavy ako aj hranica s UA. Naši najvyšší politickí predstavitelia žijú v inom svete. Spomeňme si len farmárov. Kým im nedoviezli pár fúr hnoja pred ich úrady, tak nič „necítili“, že čo ich najviac trápi.

A to je stále iba začiatok, bude ešte horšie. Zatiaľ dorazili majetnejší Ukrajinci, tí bývajú v hoteloch a penziónoch, takisto stravu si financujú sami. Ale, keď tu dorazia tí menej majetní, ktorých bude potrebné niekam ubytovať, dať im jesť a piť, tak až vtedy tu začne kucapaca.

V Košiciach máme teraz najviac utečencov od druhej svetovej vojny a mnohí Slováci (nielen Košičania) nadávajú na primátora, že sa iba sťažuje miesto toho, aby začal aj on niečo robiť, lenže on iba poukázal na to, že všetka starostlivosť o utečencov v Košiciach zostáva na pleciach samosprávy a dobrovoľníkov, kým politici z BA si robia selfíčka vo Vyšnom Nemeckom. Toto jednoznačne má riešiť štát a nie samospráva zo svojich peňazí!

Všetci čo mudrujú, akoby to mal Polaček riešiť, mali by zdvihnúť svoje ctené rite a prísť do Košíc pomáhať ako dobrovoľníci!!!

Na začiatku blogu som napísal, že pánovi Polačkovi som nedal môj hlas a priznal som sa, že jeho činnosť vo funkcii primátora mesta sa mi vo viacerých oblastiach nepáči, ale v tomto prípade s nim naozaj súhlasím. Takže netvrdím, že som nejaký veľký zástanca Polačka, ale v mnohých veciach má pravdu.
Premiér Heger ešte na začiatku konfliktu vystúpil v TV so slovami, že SME PRIPRAVENÍ na nápor utečencov. Lenže okrem pekných premiérových reči štát nebol pripravený a svoju neschopnosť nám predvádza dennodenne.

Aj náš minister financií sa vyznamenal, keď hovoril o kompenzácii pre poskytovateľov ubytovania, že sa rozhodne do pár dní ako ich podporí. A zatiaľ z jeho strany nič nefunguje.
Jedinú vec, ktorú povedal, že až na konci marca pôjdu od ubytovateľov požiadavky na samosprávu a tá dá informácie ministerstvu financií, a on potom dá peniaze samospráve a až tá bude prispievať poskytovateľom ubytovania 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelého na mesiac. Lenže pomoc sa ráta, ak je hneď, úradníci môžu papiere riešiť neskôr… táto vláda iba ďalej pokračuje vo svojej neschopnosti.

Hlavne, že sa všetci, na čele s prezidentkou unúvali isť na hranicu, aby sa vyfotografovali, urobili si selfíčka a rozdali sľuby, no žiadne skutky nevidíme!

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7673922x
Priemerná čítanosť článkov: 5210x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy