K nám na Slovensko ho doviezli z Česka. V čase, keď na to české kontroly upozornili, mäso už bolo pravdepodobne zjedené. Mäso prebrali pracovníci skladu obchodného reťazca Kaufland v Ilave. (Informácie o tom priniesli Hospodárske noviny).
Českí kontrolóri našli v tomto mäse salmonelu. Zvyšné štáty Európskej únie a tiež Európsku komisiu o tom informovali kompetentné orgány v utorok 11. júna. Avšak informatívna správa sa objavila až v piatok 14. júna. „Teda v čase, keď už boli chladené kuracie stehná a krídelká s najväčšou pravdepodobnosťou zjedené spotrebiteľmi.“ – Je potrebné povedať to priamo, bez všelijakých vykrúcačiek ako sa k takým veciam na Slovensku bežne pristupuje…Jednoducho: Úrady na nakazené mäso salmonelou upozornili neskoro!!!
Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš túto situáciu objasnil nasledovne: „Išlo o čerstvé mäso. Kým odobrali vzorku a vyšetrili ju, ubehlo približne päť dní, a tak ľudia mäso zjedli alebo sa vypredalo.“ Zdroj: https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/
Navrhujem ministerstvu zdravotníctva SR, aby ustanovilo nariadenie, že: Z každého dováženého mäsa – zo zahraničia – bude jeho časť dodaná – a to v prvom rade – do kuchyne tých úradov, ktoré na nakazené mäso salmonelou upozornili neskoro! – Nepochybujem o tom, že mäso, ktoré by bolo salmonelou nakazené – tak do ďalšieho potravinového reťazca by sa už určite nikdy nedostalo.
Myslím si, že vždy je pre ministerstvo prijateľnejší takýto návrh, ako – keď pri hromadnej nákaze obyvateľstva salmonelózou – vysvetľovať voličom, že prečo k tomu došlo, resp. že k tomu by vôbec nedošlo, pokiaľ by si kompetentní ľudia plnili svoju povinnosť tak, ako ju plniť mali.
lado Áno vyhlásil to naslovovzatý odborník ...
Zbytočná panika, kuracie mäso neje nik surové,... ...
mk33 Keď za všetkým sa vidia iba zisky - ...
Ceski kontrolori upozornili a EU o tom vedela. ...
Celá debata | RSS tejto debaty