Založ si blog

Štefan Duč – a eurofondy sú fuč!

Ešte v roku 2015 Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF) odhalil podvod podnikateľa a regionálneho politika z východu Štefana Duča – s kontaktmi na stranu SMER-SD pri prideľovaní farmárskych dotácií, ale do prípadu vstúpili slovenské orgány a všetko nabralo iný smer – prípad išiel dostratena.

Štefan Duč v roku 2008 požiadal o nenávratné dotácie z EÚ. Chcel kúpiť moderné technológie. Dva projekty mu Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) schválila a preplatila mu viac ako 5 miliónov eur.

Duč umelo navýšil ceny obstarávaných technológií. Za dodávku jednej z technológií vyfakturoval 298-tisíc eur – v skutočnosti stála len 134-tisíc eur. Podnikateľ nakúpil aj ďalšie stroje za predraženú sumu. (Senát predraženie vyčíslil až na 894-tisíc eur). Špecializovaný súd v Banskej Bystrici udelil podnikateľovi trest odňatia slobody na 11 rokov, pokutu 100-tisíc eur a vrátenie časti peňazí, o ktoré sa obohatil v rámci dotácií. (Podnikateľ sa odvolal na Najvyšší súd.)

Na bratislavskom krajskom súde Duč namietal, že kontrola vyplácania podpôr nebola v súlade so zákonom. Argumentoval tým, že agentúra vychádzala zo záverov vyšetrovateľov  z  OLAF – a tí u nás nemajú vyšetrovacie právomoci. Z toho dôvodu v jeho firmách začala vykonávať kontrolu Pôdohospodárska platobná agentúra. Kontrolóri vraj žiadne závažné pochybenia nezistili. (Žeby stranícka spolupatričnosť?!). Zo škody 894 tisíc eur zostalo len 8-tisíc eur. Duč to hneď uhradil a agentúra od neho prestala vymáhať pôvodné škody. Navyše mu uvoľnila dotácie v celkovej výške viac ako 550-tisíc eur.

V prípade pochybenia Tokajskej spoločnosti Viničky súd zatiaľ nerozhodol. Najvyšší súd vytýčil termín verejného zasadnutia na jún 2017. Verejné zasadnutie sa nakoniec zrušilo a ešte v ten deň sa uskutočnilo neverejné zasadnutie. Súd zrušil pôvodný rozsudok a prípad vrátil prvostupňovému súdu.

Podnikateľ a politik tvrdí, že OLAF nikdy vo svojej správe nekonštatoval podvod iba potenciálne predraženie. Špecializovaný súd odročil celý prípad na neurčito. Rozsudok s jedenásťročným trestom nie je právoplatný.

Neviem, či vo svete existujú aj iné krajiny – v ktorých vládne taká obrovská nespravodlivosť ako na Slovensku?! No, aký to však paradox, keď napr. v roku 2012 v Považskej Bystrici obvinili policajti 70-ročného Púchovčana z prečinu krádeže lebo vo večerných hodinách ukradol v predajni toustový nárez v hodnote jedného eura – tak mu hrozilo dvojročné väzenie (lebo podobný čin spáchal aj v predchádzajúcich 12 mesiacoch) – ale ako vidieť v niektorých prípadoch stačí byť v správnej strane a mať vo vrecku iba správnu stranícku legitimáciu štátostrany Smer a.s. a zákony záhadne prestávajú platiť. Polícia a štátne orgány zrazu nič nevedia nájsť, súdy sa ťahajú, odvolania ešte viac a rozsudky sa vracajú naspäť. Proste vymožiteľnosť práva zrazu záhadne prestáva fungovať lebo ochranná smerácka ruka začína fungovať.

 

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7663349x
Priemerná čítanosť článkov: 5203x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy