Založ si blog

Žeby sa Fica všetci až tak báli? !

Alebo to bola iba vypočítavosť ako dopadnú voľby do VÚC? A podľa toho, koľko členov bude mať strana SMER-SD = najmä vo vyšších územných celkoch, tak potom sa začnú navrhovať, prípadne schvaľovať nové zákony (vyhlášky)?!

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek už dlhodobo poukazuje, že niektoré výkony, ktoré bežne robia v ambulanciách aj v nemocniciach, by ani nemali robiť, pretože na to nemajú oprávnenie. Autor: Robert Hüttner, Pravda

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek už dlhodobo poukazuje, že niektoré výkony, ktoré bežne robia v ambulanciách aj v nemocniciach, by ani nemali robiť, pretože na to nemajú oprávnenie. Autor: Robert Hüttner, Pravda

Kto sa obáva toho, že zdravotné sestry uberú z kompetencií lekárom? – „Pokiaľ budú predpisovať pomôcky, dietetické potraviny, s tým nemáme problém, ale z hľadiska farmakoterapie – táto oblasť patrí do rúk lekára a nerád by som o túto kompetenciu ako lekár prišiel, hovorí Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth“. – Môžeme takýmto tvrdeniam veriť? A nie je to skôr o tom, že ak budú mať zdravotné sestry viac kompetencii, tak sa lekári začnú obávať, že im ministerstvo siahne na ich mzdy a to čo uberie im, tak to dá zdravotným sestrám?!

„Predpisovanie receptov či vyberanie stehov dnes robia lekári. O pár mesiacov to tak nemusí byť. Pri niektorých výkonoch ich nahradia zdravotné sestry. Ministerstvo zdravotníctva pripravuje vyhlášku, ktorá zvyšuje ich kompetencie. Aj takto chce zatraktívniť povolanie, o ktoré klesá záujem. Problém je v tom, že sestry za viac právomocí čakajú aj vyššie platy. Rezort s tým zatiaľ otáľa.“ – Až také dramatické by som to aspoň ja nevidel. A z čoho tak usudzujem?  Vychádzam z vlastnej skúsenosti, zažil som ju síce už pred 51 rokmi, ale aspoň v tej oblasti o ktorej chcem niečo napísať sa vôbec nič nezmenilo.

Tuším, že som to už spomenul aj v jednom z mojich blogov, ale k tejto téme to určite padne ako zadok na šerbeľ. Ako 14 ročný som sa nešikovne šmykol na mokrom strome a z jeho konárov z výšky asi 5 metrov som nešťastne spadol na kmeň zlomeného stromu, a ostne toho kmeňa sa postarali o to, že sa mi roztrhlo ľavé stehno, až do kosti. Paradoxom v tomto prípade bolo to, že mne síce zdravotná sestra ranu nezašívala, ale po pár dňoch, keď som s ranou išiel na kontrolu, tak práve zdravotná sestra predišla tomu, že moja noha sa vyhla gangréne a tým ma ušetrila ďalších zbytočných múk, ktoré by som si isto iste vytrpel, ak by mi neprestrihla 3 stehy na rane a nožnicami nespravila dieru do otvorenej rany, aby mi cez ňu mohla vytlačiť nazbieraný hnis z rany, ktorý sa mi v rane začal vytvárať. A to všetko len preto, že súdruh doktor pri zošívaní mojej rany bol strašne nervózny, že som ho zdržal v práci, že on miesto toho ošetrovania somára (lezúceho po stromoch) už mohol byť dávno doma pri svojej manželke! Ale tým, že svoju prácu nespravil ako mal, tak mi tá rana začala hnisať. (Takže iba nahlas uvažujem: Ak by sa mi niečo také stalo „teraz“ a ošetrujúci lekár by sa zachoval presne tak, ako ten pred tými 51 rokmi, tak ako sa poznám – vstal by som z operačného stola a tresol by som ho päsťou do nosa tak, že by si sadol na zadok a ešte by mohol byť rád, žeby dostal iba jednu ranu. (Týmto prípadom chcem povedať iba toľko, že v takom prípade by som bez najmenšieho zaváhania lekárovi z jeho mzdy istú časť odobral a s radosťou by som túto čiastku vyplatil zdravotnej sestre – a ak by neplatilo nariadenie, že pacienti nesmú dávať finančné dary, čiže úplatky pracovníkom zdravotníctva, tak by som takejto zdravotnej sestre rád priplatil aj z vlastného vrecka.)

„Ministerstvo zdravotníctva pripravuje vyhlášku, ktorá zvyšuje ich kompetencie. Aj takto chce zatraktívniť povolanie, o ktoré klesá záujem. Problém je v tom, že sestry za viac právomocí čakajú aj vyššie platy. Rezort s tým zatiaľ otáľa.“ – Samozrejme načo by sa rezort s niečím takým ponáhľal, veď ak by ochorel niektorý člen vlády alebo poslanec národnej rady strany SMER-SD, tak tí sa nemusia ničoho obávať, (že ak ich dovezú do nemocnice podobne ako pred niekoľkými mesiacmi ich predsedu) v nemocnici budú s nimi zaobchádzať ako vo vatičke a ak bude potrebné, tak ich bude obskakovať hoc aj celý nemocničný personál, aj keby tam v danej chvíli mali zomrieť naraz 3-4 pacienti. 🙁 (Pochopiteľne o tých zomierajúcich pacientov by sa už nemal kto postarať!)

„Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek už dlhodobo poukazuje, že niektoré výkony, ktoré bežne robia v ambulanciách aj v nemocniciach, by ani nemali robiť, pretože na to nemajú oprávnenie – nedovoľuje im to vyhláška. „Načierno“ podávajú infúzie pacientom či tabletky proti bolesti. „Sestry a pôrodné asistentky sa čoraz častejšie v záujme pacienta dostávali do situácií, keď museli prekročiť svoje zákonné právomoci,“ uviedla šéfka komory Iveta Lazorová. Išlo podľa nej o situácie, keď lekár operoval, prípadne sa staral o iného pacienta.“ – Veď keby si takúto informáciu prečítali skutočne kompetentní ľudia, tak by museli okamžite konať, lebo toto je jasný dôkaz v porušovaní zákona, ale žiaľ Bohu ako vidieť vládnym politikom v tomto smere porušovanie zákonov vôbec neprekáža. (Už to tu radšej ani nejdem porovnávať s mnohými podstatne slabšími porušeniami zákonov, ktoré sú už takmer na dennom poriadku, kde ministerstvo vnútra okamžite posiela kukláčov a tí v plnej zbroji roztrepú vchodové dvere podozrivého člena – zo spáchania trestného činu, a týmto zásahom vystrašia na smrť nie len jeho, ale celú jeho rodinu, čiže aj jeho malé deti, ktoré sa z takejto psychickej traumy budú spamätávať aj niekoľko rokov.)

„V nemocniciach sa často stávalo, že sestry vyberali stehy pacientom, pretože lekár nemal čas a pacient už mal odvoz domov a nebolo iného východiska,“ doplnila Lazorová s tým, že toto sú veci, s ktorými sa dennodenne stretávajú a chceli by to aj legislatívne „upratať“. Sestry v ambulanciách zas strácajú čas tým, že od ležiaceho pacienta, ktorého navštívia doma, sa musia vrátiť k lekárovi po recept. „Toto sa odbúra, budú to mať v kompetencii sestry,“ poznamenala Lazorová. – A toto idú schváliť až teraz, nie je toto nonsens, že už o pár dní ubehne 28 rokov od dátumu – kedy takmer všetci občania Československa sa schádzali na námestiach a svojimi protestmi sa dožadovali spravodlivosti, do ktorej aj práca v zdravotníctve jednoznačne patrí?!

„Komora sestier a ministerstvo zdravotníctva sa dohodli na úpravách legislatívy. Podľa Lazorovej zmena bude nielen v prospech pacientov, pomôže tiež stabilizovať situáciu s nedostatkom sestier, pretože nebudú utekať zo systému.“ – Veď toto je do neba volajúca nehoráznosť, že až teraz idú niečo také upravovať, to ako keby najprv čakali kým mnoho zdravotných sestier odíde pracovať do zahraničia, (lebo pracovať na Slovensku za almužnu z ktorej ledva uživia rodinu sa im už skutočne nevyplatí!) Áno, teraz ak nechcú aby im zo Slovenska odišiel aj zvyšok zdravotných sestier, tak už naozaj ani nič iné nemôžu robiť len upraviť legislatívu.

„Rezort zdravotníctva na návrhu ohľadom kompetencií sestier spolupracuje. „Cieľom je zadefinovať jasný a zrozumiteľný vzťah medzi dosiahnutým vzdelaním sestry a následne tomu prislúchajúcimi kompetenciami,“ povedala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.“ – Pokiaľ ešte budú dlho otáľať s návrhom legislatívy ohľadom kompetencií sestier, tak nakoniec budú radi ak im tú zostanú aspoň také zdravotné sestry, ktoré budú mať iba najnižšie vzdelanie v danom obore. 🙁

„Po novom by mali byť tri kategórie sestier, takzvaná základná sestra, špecialistka a sestra s pokročilou praxou. „Napríklad sestra špecialistka musí byť tá, ktorá vie odhadnúť situáciu, a buď zvýši, alebo zníži analgéziu, ktorá kontinuálne tečie. To je tiež činnosť, ktorú vykonávame, len sme to upratali do vyhlášky,“ poznamenal Milan Laurinc, člen rady sesterskej komory. Sestra s pokročilou praxou bude mať vysokoškolské vzdelanie, špecializáciu a minimálne päťročnú prax. Bude nielen samostatne pracovať, predpisovať lieky, ale aj riadiť tím sestier, sanitárov a zdravotníckych asistentov.“ – pri čítaní týchto riadkov som sa musel zasmiať: to pre koho pripravujú túto vyhlášku? Pre tých „5“ zdravotných sestier, ktoré im tu na Slovensku ešte zostali, alebo majú na mysli zdravotné sestry, ktoré sú už na zaslúžilom odpočinku? A, že ak táto vyhláška bude v platnosti, tak sa do zdravotníctva nahrnú aj tie dôchodkyne??! Obávam sa, že takáto vyhláška sa už vo vyššej miere bude vzťahovať na zdravotné sestry, ktoré sa k nám nahrnú z Rumunska a Ukrajiny. (Novú vyhlášku chcú zverejniť tento mesiac).

Podľa lekárov: je potrebné dobre zvážiť, čo do rúk sestier patrí a čo už nie. „Sestry teraz vyberajú stehy, ak im to povie lekár. Ak sestra sama vyberie stehy predčasne, rana sa nezhojí, tak čo bude robiť? Potom to sestra pôjde reoperovať?  Pýta sa prednosta I. chirurgickej kliniky UNB v Bratislave Peter Labaš. V tomto prípade by mal podľa Labaša o termíne vybratia stehov rozhodovať lekár, mechanickú prácu by potom mala mať na starosti sestra.“ – Takže, keď sa nad týmto vyjadrením vážne zamyslím, tak mi to vychádza tak, že lekári sú v tom odborníci na slovo vzatí – a zdravotné sestry sú iba do počtu, čiže ako asistentky, ktoré síce teoretický vedia robiť mnohé veci (možno v niektorých prípadoch aj lepšie ako poniektorí lekári) takisto ako lekári, ale nemajú také vzdelanie ako lekári, tak preto by zdravotné sestry mali robiť iba mechanickú prácu. A teraz babo raď kde je vlastne pravda?! Takže ak sa vrátim k môjmu prípadu spred 51 rokov, ak by tá zdravotná sestra, (ktorá išla robiť prevez na mojom stehne) ak by spravila iba mechanickú prácu vyplývajúcu z jej funkcie, tak ja by som už 51 rokov žil s amputovanou nohou lebo ona nemala kompetencie resp. nemala dostatočnú kvalifikáciu k tomu, aby na mojej zašitej rane svojvoľne spravila zákrok, (ktorý som opísal ešte na začiatku blogu). Čiže stručne povedané nemala kvalifikáciu, akú má odborný lekár! 🙁 (Myslím si, že ďalší komentár k tomu, je už naozaj zbytočný.)

Zdroj: https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/447459-sestry-uberu-z-kompetencii-lekarom/

Myslím si, že čitateľov bude zaujímať aj názor bežných ľudí, preto sem vkladám aj zopár diskusných príspevkov, a je už iba na vás (čitateľoch), čo si o ich názoroch budete myslieť?!

Diskusia:

NO PEKNE!!!! Takže to, na čo v normálnom svete potrebuje človek diplom LEKARA, bude môcť u nás robiť zdravotná sestra – nuž čože, ľudí dosť, čo keď nejakí tú sesterskú starostlivosť neprežijú… Dosiahne sa dôležitý ekonomický efekt – PENTA nebude musieť vyplácať toľko lekárskych platov, budú stačiť len platíky pre sestričky… A pacienti aj tak prídu, veď kam inam by išli – hlavne od Banskej Bystrice plošne, skoro všade smerom na východ…

..:-) ..aj tak niekedy ordinujú „iba“ sestričky, dokonca ,koľkokrát, lekára ani nevidíš….:-)

O akých sestrách Komora sestier hovorí? Asi o tých, čo sú už dnes v zahraničí, alebo o tých, ktoré robia ošetrovateľky v Rakúsku, aby uživili rodiny? Lebo u nás už sestier skoro niet. Sestry na to, aby zostali pracovať v tomto štáte nepotrebujú byrokratické hurá akcie typu – zvýšime vaše kompetencie a vzdelanie, budete môcť viac pracovať. Úžasné, ale bude to za rovnaký plat, a v rovnakých podmienkach polorozpadnutých nemocníc trpiacich chronickým nedostatkom personálu (upratovačky, ošetrovatelia, sanitárky, sestry, lekári… – iba úradníkov je dosť), materiálu, skoro všetkého a najmä v mizerných medziľudských vzťahoch. Už to vidím, ako sa hrnú aj zo zahraničia, aby si v slovenských nemocniciach realizovali svoje profesionálne chúťky. Byrokracia, nekoncepčnosť, deštrukcia školstva, neschopnosť riadenia (rozumej oslobodeného od politických vplyvov) to sú prostriedky brániace zlepšeniu pracovných podmienok sestier – a platy, samozrejme – ale na tie aj tak nie sú peniaze.

Ak sestra bude robiť určité percentá práce lekára mala by zarobiť viac a lekár menej.. To je logické….

PS: Tri druhy sestier prvá Bc, druhá tiež a tretia VŠ.. Čo si pamätám z mladosti tak všetky mali SŠ a robili to isté…. Teraz aj na vynesenie nočníka treba minimálne Bc. Taká je doba…

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7648732x
Priemerná čítanosť článkov: 5193x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy