Založ si blog

Následky po jednodňovom štrajku

Budem ďaleko od pravdy ak vyjdem s predpokladom ako sa vyjadruje väčšina nezainteresovaných ľudí na tie 2 mesiace prázdnin, ktoré majú učitelia?

Poďme však pekne po poriadku:

1. Pre učiteľov je štrajk drahý, jednodňový plat im chýba.

2. Štrajk škôl vraj nič nedosiahol.

3. Minister tvrdí, že nevie, odkiaľ vziať peniaze?!

4. Ak vláda učiteľom mzdy nezvýši, tak školy hrozia ďalším štrajkom a trvať môže aj niekoľko dní.

Protestujúci učitelia, ktorým sa nepáčilo, že odbory odmietli demonštráciu v uliciach, prechádzajú Bratislavou. Autor: TASR

Jeden poznatok z tohto štrajku sa predsa len dá kvitovať a to ten, že rodičia aj verejnosť sa vo väčšine prípadov vyjadrovali, že učiteľov v ich štrajku podporujú.

Svoje pochopenie  vyjadruje minister školstva, ale aj pán premiér, no prísľub zvýšenia miezd nedávajú.

Minister sa vyhovára: „Neviem, odkiaľ to mám zobrať. Od invalidov? Od dôchodcov? Od detí? Nie.“ Ale jeho výhovorky sa dajú chápať aj tak, že veľmi dobre vie, čo to spraví s učiteľmi ak budú štrajkovať viac dní, lebo niektorí z nich už teraz svoju neúčasť na štrajku odôvodňovali aj tým, že si jednodňový výpadok príjmu nemohli dovoliť.

No pritom všetkom je riešenie také ľahké: Treba ubrať tým, čo majú tie platy až príliš vysoké a dať ich tým, čo si ich skutočne zaslúžia! A o koho sa jedna, tak to Vám pán minister azda ani netreba vysvetľovať. V prvom rade by ste mali začať sami od seba Vy ako aj ďalší ministri, takisto pán premiér, poslanci, ale aj pán prezident a hádam tie najväčšie rezervy je potrebné hľadať v prehnane zvýšenom a zbytočnom byrokratickom štátnom aparáte. (O súdnictve, prokuratúre a policajnom aparáte už aj škoda hovoriť.) Ale hádam najvýstižnejšie sa k celej veci vyjadril odborový predák: „Nechceme byť hrobármi Slovenska, ale situácia je zlá. Keď sa nájdu financie na euroval a na rôzne kauzy, mali by sa nájsť aj na školstvo.“

Vrátim sa však k úvodným vetám v blogu: pri čítaní príspevkov k článkom o štrajku učiteľov sa nezainteresovaní ľudia najviac pozastavujú nad ich pracovným úväzkom a dovolenkami.

Tým, že mám v rodine dve učiteľky a jednu majú u mojich blízkych príbuzných môžem smelo prehlásiť, že to tí učitelia naozaj nemajú také ľahké, ako sa to na prvý pohľad zdá tým nezainteresovaným ľuďom – naozaj  si myslíte, že učitelia si odučia napr. iba 22 hodín týždenne a pre nich to padlo? Moja manželka ide do práce na 7:30 a končí minimálne okolo 15:00. Doma každý deň vysedáva nad rôznymi papiermi zo školy. Na začiatku školského roka nad plánmi a rôznymi lajstrami o žiakoch, počas roka nad písomkami a nad prípravami a ku koncu nad výkazmi, a inými stupídnymi papiermi čo si vyžaduje VÚC.  A už ani nehovorím o tom že plány a vlastne všetko tlačí na našej domácej tlačiarni do ktorej vkladá papiere čo si kúpila za vlastné peniaze a tie prinesie žiakom resp. do učtárne alebo riaditeľke. Na školské účely používa vlastný lap-top, lebo v škole sa delia o jeden aj traja učitelia. Do školy nosí množstvo pomôcok čo si pripravila z materiálu, ktorý  si sama kúpila, lebo škola na niečo také nemá prostriedky. Možno je divná, ale snaží sa svoju prácu robiť poctivo. To všetko robí za cca 630 eur mesačne / v čistom/. Má rada svoju prácu má rada svojich žiakov (samozrejme nie všetkých). Napriek tomu že má pracovný úväzok „len“ na 28 hodín je tam celý čas, (učí už 33 rokov). Jej rozvrh je taký, že si akurát tak stihne odskočiť na záchod alebo si niečo zobnúť. Absolútne jej tú prácu nezávidím (a o tých stresoch s puberťakmi, ktorí si na učiteľov čím viac dovoľujú, lebo „samozrejme vina nie je v žiakoch“, ale v učiteľoch už aj škoda niečo komentovať, keď učiteľ má samé zákazy a ešte aj rodičia krivého slova nedajú dopustiť na svoje deti, hoci všetci vieme, že v mnohých prípadoch by si ešte aj rodičia tých deti zaslúžili poriadnu príučku, že?! Lebo výchova v rodine sa momentálne akosi nenosí, ale ani poslanci neuvažujú o tvrdších zákonoch.)

Mnohí majú pred očami najmä tie 2 mesiace prázdnin? Overte si však, ako to funguje, minimálne 2 týždne na začiatku a pred koncom prázdnin sú učitelia povinní stráviť v škole a musia si plánovať a pripravovať programy na ďalší školský rok a k tomu kopec ďalšej a v mnohých prípadoch zbytočnej byrokracie.

Vláda sa snaží učiteľov presviedčať tým, že nemáme peniaze lebo je kríza, musíme spĺňať kritéria, chceme byť  „v prvej lige“, musíme šetriť a uťahovať si opasky, no akosi veľmi rýchlo po voľbách politici zabudli na sľubované istoty,  možno mali na mysli istoty pre svojich oligarchov, bruselských byrokratov, euroval a bankárov.

A ako to nakoniec vidí bežný občan?

Je to naozaj jedno, či sú zo smeru, sdku, kdh a mostu hid, všetci  nám uťahujú opasky a peniaze vyvážajú na západ!
Kvôli komu sa to zadlžujeme? Španielsko predlžuje výplatu podpory v nezamestnanosti o pol roka, teda nezamestnaní majú podporu dva a pol roka vo výške 400 €. (Síce nevedia, odkiaľ na to zoberú, ale chcú zabrániť sociálnym nepokojom).

Slovák má podporu v nezamestnanosti pol roka vo výške 50 percent hrubého platu.
Priemerne teda určite menej ako 400 €, keďže priemerná mzda je nižšia ako 800 €.
Potom dávku v hmotnej núdzi 60,50 € a žiadne sociálne nepokoje sa nekonajú. A tak sa skladáme na španielske banky z našich daní.
Vo Francúzsku sa hodinová mzda zvýši minimálne na 9,33 €. Slovák má minimálnu hodinovú mzdu 1,88 € a to má z nej ešte platiť odvody. (Sú Francúzi 5 krát produktívnejší alebo robia 5 krát toľko ako Slovák?)
Rozvášnená Grékyňa počas štrajku: Ja za 850 € mesačne robiť nebudem – to ako za minimálnu mzdu…
Nezdaniteľná čiastka v Grécku bola donedávna 1000 €. Kto tam vlastne platil dane?
Slovák má minimálnu mzdu 327,20 € mesačne a z toho zaplatí ešte odvody okolo 44 €.
Treba niečo dodať? O čom tá EU vlastne je?

Čo dodať na záver?

Tak poďme harmonizovať dane, ale aj mzdy, dôchodky a dávky:
Na základe náhodných správ si utvorte svoj vlastný úsudok – a iba na porovnanie: mzdy v EÚ – ako bruselskí eurokrati plnia svoje vrecka vysokými platmi a požitkami, včítane štedrých príspevkov a nákladov na reprezentáciu. Európsky komisár zarobí neuveriteľných  27.318 € za mesiac. Odstupujúci Európsky komisár má dôchodkový príspevok vo výške  8,200 € za mesiac v priebehu troch rokov, aj keď vôbec nemusí platiť dôchodkové poistne. Vyslúžilý európsky komisár dostáva dôchodok vo výške 4.717  €  za mesiac.
Teraz menovaní mladí úradníci EÚ dostanú 4.676  €  za mesiac. Ich čistá mzda je vyššia než ich hrubá mzda vďaka štedrým výhodám.
Poslanec Európskeho parlamentu dostane celkom 13.500 € za mesiac. Je veľmi šokujúce, že veľký počet poslancov Európskeho parlamentu môže získať ďalšie peniaze v najrôznejších pomocných pracovných miestach, aj keď tam môže byť dokonca vážny stret záujmov.

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7648449x
Priemerná čítanosť článkov: 5192x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy