Založ si blog

Milí dôchodcovia bojíte sa, že budete platiť dvojnásobok za svoj pobyt v domovoch dôchodcov?

V Košiciach sú viacerí dôchodcovia zo Zariadenia pre seniorov na Garbiarskej nespokojní s mestom avizovaným zvýšením úhrad o 30-40 percent, ktoré nastane od 1. júla 2012. Niektorí aj ukázali svoje terajšie a budúce platby, kde je zvýšenie zhruba dvojnásobné.
Mesto Košice pripúšťa takéto zvýšenie len v ojedinelých prípadoch, väčšina seniorov si podľa viceprimátorky doplatí maximálne 40 percent.

V súčasnosti zaplatia dôchodcovia mesačne v zariadeniach župy okolo 300 €. Súčasná vlna zvyšovania úhrad súvisí s novelou zákona o sociálnych službách.

Ilustračné foto Autor: Andrej Barát

Viceprimátorka Renáta Lenártová tvrdí, že aj po avizovanom zvýšení o 40 percent by starkí platili maximálne toľko, čo platia dôchodcovia v zariadeniach župy a necelú polovicu z toho, čo v neštátnych zariadeniach. Obyvatelia Garbiarskej však majú iný názor.

Napríklad Margita Kalinová. Tá doteraz platila 162 € za izbu s výmerou 12 m2 a po novom by sa jej úhrada mala zvýšiť na 322 €. Keď k tomu pripočítame, že podľa zákona jej z dôchodku musí zostať minimálne 38 €, zostane presne na nule, keďže jej penzia predstavuje 360 €. „Ukážte mi človeka, ktorý vyžije z 38 € na mesiac?“

Zdroj: http://kosice.korzar.sme.sk/c/6410793/

Zaujali ma názory čitateľov k tejto tematike a preto som si ich pár pozrel.

Pozastavil som sa pri tomto názore: Valalskí (dedinčania), ktorí pomastili aby sa tam dostali môžu ísť bývať domov na valal. Kraj totiž nezvyšuje poplatky a bolo by zaujímavé ak by zostavili rebríček úplatkov za ktoré sa tam svojho času mnohí dostali. To by sme teda všetci poriadne vyvaľovali okále.

Som človek, ktorý ak chce niekoho alebo niečo kritizovať, tak sa najprv snaží upratať pred vlastným prahom a preto som na tento príspevok takto zareagoval: Veľmi dobre viem o čom hovoríš.
Zhruba pred 7 rokmi sme boli nútení dať našu svokru do domova dôchodcov na Skladnej ulici, svokra už mala takmer 90 rokov a sama sa už o seba nevedela postarať, preto sme si museli viacerí medzi sebou deliť služby, aby nebola nikdy sama.
No chcem povedať to podstatné: švagor musel zaplatiť 40 000 Sk, aby sa im uráčilo ju tam prednostne umiestniť. Zhruba po roku však zaplatil ďalších 5 000 Sk lebo svokrina spolubývajúca bola stará dievka a tá ju doslova terorizovala tak, že svokra už z nej bola v koncoch a preto bol ten ďalší úplatok, aby svokru premiestnili na inú izbu. Našťastie tam už mala veľmi perfektnú spolubývajúcu a tá našej svokre dokonca pomáhala vo všetkom tak, ako keby to bola jej vlastná sestra.
Ale na margo Tvojho príspevku musím uviesť to, že moja svokra nebola valalská a mala svoj rodinný dom iba pár ulíc od tej kde je domov dôchodcov, ale my sme boli nútení jej dom predať, totiž už bolo nebezpečné ju nechávať samu, čo i len na pár hodín. Ona totiž bola navyknutá robiť a aj keď už nevládala chodiť /chodila o barle/ aj napriek tomu sa vždy pokúšala neležať a chcela v domácnosti niečo robiť, lenže párkrát upadla a to jej pridalo ešte viac utrpenia.

Na môj príspevok zareagoval iný čitateľ s týmto názorom: Obdivujem Vašu odvahu, takto verejne priznať, že Váš švagor podplácal úradníkov. Ak sa nemýlim (nie som právnik), trestným činom je nielen prijať, ale aj dať úplatok…
A na druhej strane, dôchodca (respektíve niektorý z jeho príbuzných) predá dom, vo Vašom prípade v širšom centre mesta, teda za peknú sumičku peňazí, ale v domove dôchodcov by chcel bývať takmer zadarmo – inými slovami za peniaze nás všetkých, daňových poplatníkov… A toto je s kostolným poriadkom?

Pochopiteľne aj na jeho názor som zareagoval týmto príspevkom: Veľmi zle ste ma pochopili, lebo ja som svojim príspevkom chcel ukázať to, že v domovoch dôchodcov sa naozaj berú, ba skôr vyžadujú úplatky a o tom že koľko musia dôchodcovia za ten svoj pobyt platiť som sa vôbec nezmienil.
Mimochodom, ak ste sa zmienili, že takto verejne som priznal švagrove podplácanie a že to je tiež trestný čin, tak to máte pravdu, ale za takýto stav najväčšiu zodpovednosť nesie bohužiaľ náš politický, ale aj súdno-právny systém. Zákony sú stavané tak na hlavu, že počnúc politickými špičkami ich porušuje na Slovensku takmer každý občan! Obzvlášť ak má chorého /najmä vážne/ rodinného príslušníka, tak mu ani nič iné nezostáva ako dať úplatok, lebo inak poradovník je len kúsok papiera o ktorý si môže kompetentná osoba akurát tak zadok vytrieť, lebo všetci dobre vieme, že ak by sme napr. my čakali na to kým by našu svokru prijali do domova dôchodcov normálnym spôsobom, /ako by sa to naozaj malo/, tak také niečo by sa neuskutočnilo dodnes a žiaľ ona už je 3 roky nebohá, takže by sa toho ani nedožila.

Záverom však uvediem aj nasledujúci príspevok: Tento bezprecedentný príklad prednostného umiestňovania protekčných dôchodcov je dôkazom prv uvedených pripomienok. Len dodávam, nič nie je zadarmo seniori. Kde skončili vaše bývalé domy, či byty? A o vás sa má zadarmo starať mesto, či obec? V Košiciach máme pre bezdomovcov “ ubytovňu “ v Bernátovciach. Keď je Vám draho na Garbiarskej, tak nech sa páči presťahovať!

K tomuto príspevku už len uvediem, že prial by som autorovi tohto príspevku, aby sa raz aj on dožil toho, aby bol v takej situácii!  Až potom by som si ho rád vypočul, či by tiež zastával taký istý názor ako teraz?

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7672604x
Priemerná čítanosť článkov: 5209x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy