Založ si blog

To sa my Slováci nikdy nezastavíme? Ako dlho ešte bude trvať tá naša tradícia?

Asi nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že nás svet vidí aj takýmito očami, že mnohým zákony nič nehovoria a ak sa im tie zákony podarí obísť, tak sú na to ešte aj hrdí  a nezabudnú sa tým aj pochváliť v kruhu svojich známych a niekedy aj neznámych ľudí.

Príkladov by sa našlo na každom kroku dosť, či už v obchodných centrách v reštauráciách alebo v cestnej doprave.

Vraj sa o nás Slovákoch šíri aj taký vtip, že kdekoľvek vo svete, keď prešiel vodič križovatkou na červenú, tak to nebol nik iný ako Slovák.

Veď iba o pytliakoch by sa dala napísať samostatná esej. (A myslím, že bolo by to takmer rovnaké, či už v oblasti lesných revírov alebo v oblasti rybolovu).

Sám som bol párkrát svedkom toho ako sa niektorí Slováci veľmi radi vyhli platbám za služby ak sa im naskytla príležitosť.

Nikdy nezabudnem na to, keď sme sa ako cykloturisti v 81 roku plavili trajektom zo Štokholmu do Helsínk a celému nášmu kolektívu sa s takýmto zážitkom (typickým pre slovenskú náturu a mentalitu) pochválil jeden z našich mládencov. Tento mládenec pochádzal niekde z Oravy a rozhodol sa prešmyknúť do reštaurácie, aby svojmu  žalúdku doprial zopár špecialít, ktoré tam boli prestreté na švédskych stoloch. Pochopiteľne aj viacerých členov z našej výpravy nás to tam ťahalo, (lebo konzerv tých už sme mali plné zuby), ale štyridsať švédskych korún na jednu vstupenku, tak to bola riadna položka, ktorú si každý jeden člen poriadne nechal prebehnúť hlavou, či sa mu to vyplatí?!  Biletár, ktorý odtrhával v uličke ústrižky zo vstupeniek, ten nevenoval až takú pozornosť tomu, akí hostia sa im tam hrnú (nebol totiž zvyknutý na podvádzanie, aké bolo bežným javom v Československu). A práve túto situáciu využil spomenutý člen z našej výpravy. Prešmykol sa tam bez vstupenky a potom, keď si napchal svoj bachor dobrotami (za ktoré by v skutočnosti musel zaplatiť minimálne sto švédskych korún) vrátil sa k svojej skupine a vychvaľoval sa na čom všetkom si pochutnal a ako so Švédmi vybabral. Pre domácu klientelu to bolo síce niečo netradičné, ale o to viac pre nás Slovákov zahanbujúce, ešte šťastie, že si to z cudzincov nikto nevšimol, ako ich Slovák vďaka svojej chamtivosti podviedol.

Podobný zážitok som mal v 90 roku, keď som sa ako predseda ZV zúčastnil na zjazde odborárov v Prahe a všetkých nás tj. predsedov a delegátov ubytovali v pražskom hoteli Fórum. Nedá mi, aby som tu nespomenul dve (do určitej miery) úsmevné príhody zviazané s týmto hotelom.

V hotelových izbách boli zabudované malé chladničky (bary) s občerstvením a alkoholickými nápojmi. Poniektorí predsedovia – asi boli prvýkrát v živote v takomto hoteli – si vôbec nevšimli, že je tam ešte niečo. Síce nie ,,na zjedenie“, ale veľmi dôležité: pero a bloček (zápisník), aby každý hosť zaznamenal, čo z chladničky skonzumoval (a pri odchode aby to zaplatil). Aj preto, že mali dlhú noc (bez manželiek), chlapi celý obsah chladničky „vytrúbili“. Ubytovali nás po dvoch, a tí, ktorí si chceli spestriť večer dúškami alkoholu, tak si pozvali ešte aj svojich kolegov.  No pri odchode z hotela sa nestačili diviť, keď museli tento „špás“ hradiť z vlastného vrecka. Že to nebola lacná záležitosť, uveríte, keď poviem, že iba fľaša minerálky stála 40 Kčs. Ale aby som nebol ,,zlý“ ku kolegom odborárom: Pravdepodobne si povedali, že ak izba stojí 700 korún, určite je v nich započítaný aj obsah chladničky… Treba však otvorene priznať, že niektorí Slováci sa nezaprú a náklonnosť k alkoholu prejavia hádam všade. Hlavne tam, kde to nemusia platiť, alebo o čom si myslia, že už je to v cene.

Niektorí nezapreli svoj slovenský pôvod ani pri raňajkách. Pravdepodobne prvýkrát v živote sa ocitli pri tzv. švédskych stoloch. A tak vyše hodiny zotrvali pri nich – a zjedli toho toľko, koľko azda doma nezjedli ani počas troch raňajok. A asi preto, aby ani počas rokovacieho dňa neumreli od hladu, jedlom a ovocím si ,,napakovali“ ešte aj tašky… Prečo si nedopriať, keď na osobu sa účtovalo 70 Kčs? Čo si o nich myslel personál hotela, to ich netrápilo. Veď oni by sa tam sotva niekedy vrátili, najmä ak by to bolo za vlastné peniaze…

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7670773x
Priemerná čítanosť článkov: 5208x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy