Založ si blog

Cieľom MMF je narušiť ekonomiku daného štátu a potom na rad prichádzajú jeho úsporné balíčky

Štát aby sa zachránil, zvyšuje dane a zväčšuje úsporné opatrenia a potom pomaly krachuje. Napriek tomu, že jediné východisko z takej ekonomickej krízy (ako sme už mali možnosť poučiť sa z tej veľkej hospodárskej a na príklade Argentíny) je, aby štát požičané peniaze investoval do nových projektov a podporoval tak firmy a zamestnanosť obyvateľstva. MMF však skalopevne doporučuje pravý opak. Niet potom divu (ako si môžeme overiť aj v štatistikách MMF), že ekonomika väčšiny štátov, ktorým finančne pomáhal MMF s podmienkami úsporných balíčkov, vždy skôr či neskôr krachuje.

ARGENTINA – KRIZE ÚROKŮ

Argentínu nezabila samotná výše dluhu, jenž nakonec narostl na úroveň poloviny HDP.

Taková úroveň zadlužení je ve světě zcela běžná. Například v Japonsku, Německu či Itálii je ještě vyšší. Stát však nepřežil extrémní 20 % úroky, které si nakonec věřitelé účtovali. V roce 2001 by tak Argentina musela dát na splácení úroků celých 9 % HDP. Dříve splácení státního dluhu příležitostně podpořily státem vlastněné banky. Ty ovšem byly zprivatizovány (na radu MMF) do rukou zahraničních vlastníků. Kapitál odtékal z hroutící se ekonomiky plným proudem a žádné rozpočtové škrty nemohly krvácení ekonomiky zastavit.

VÁNOČNÍ MEGABANKROT

V prosinci 2001 připravil Cavallo zatím nejdrastičtější omezení rozpočtových výdajů ve výši 19 % a zároveň uvalil limity na vybírání peněz ze soukromých bankovních účtů. No, když lidem prakticky seberete jejich peníze, tak se jich to samozřejmě dotkne. Chudí argentínci začali rabovat supermarkety, do ulic vyšly davy lidí a prezident de la Rúa vyhlásil výjimečný stav. Policie v noci z 19. na 20. prosince postřílela na hlavním náměstí šest lidí. Ministr financí Cavallo i prezident de la Rúa rezignovali. V následujících dnech se v rychlém sledu vystřídalo několik prezidentů.

CO SE TEDY STALO ?

Byla vyhlášena platební neschopnost, největší státní bankrot v dějinách. Masové protesty pokračovaly a policie zabila celkem přes 30 lidí. Na bankovní účty obyvatelstva zůstaly stále uvaleny nízké limity pro výběr. Nezaměstnanost dosáhla k 20 procentům a 14 z 37 milionů obyvatel žilo pod hranicí chudoby. Na počátku 70. let jich přitom byl jen jeden milion. I počet negramotných se od té doby zvýšil z 2% na 12%.

JDE TO I JINAK…

Prezidentem země na období 2003 – 2007 se stal Néstor Kirchner, který obvinil MMF, že jeho rady a požadavky na řešení finančních problémů země, vedly k rozvratu argentinské ekonomiky.

Kirchner zavedl mnoho změn. Odvrátil se od zavedených praktik MMF a přestal plnit závazky, které vyplývaly z mezinárodních úvěrů. Poté prosadil restrukturalizaci dluhů, které Argentina měla vůči soukromým věřitelům i přesto, že hodně z nich s takovým postupem nesouhlasilo. A jak je vidět, výsledky se dostavily. V roce 2005 vláda v Buenos Aires splatila celý dluh MMF a mimo jiné vyslovila zákaz kontroly svých financí experty MMF.

ARGENTINA – SHRNUTÍ

Přestože byla Argentina v 90. letech na úrovni zemí střední Evropy, tak během několika málo let (díky politice MMF) zažila největší bankrot v dějinách.

Postoj MMF je takový, že si za krizi může Argentina sama a to především nesprávným hospodařením politiků. Jenže jak už víme, do největší bídy se Argentina dostala až po uplatnění úsporných balíčků MMF.

Dalším faktorem svědčícím proti MMF je fakt, že Argentina není jedinou, takto postiženou zemí, ale naopak průběh je podobný skoro ve všech zemích, kterým MMF „pomáhal“. Například Mexiko v roce 1994, východní Asie v letech 1997–98, Rusko a Brazílie v roce 1998 a Turecko v březnu 2001.

POKRAČOVANIE NABUDÚCE

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7660017x
Priemerná čítanosť článkov: 5200x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy