Spočiatku si aj Taliani robili žarty z koronavírusu

11. marca 2020, kormidlo, Koronavírus - pliaga 21. storočia

Ešte pred pár týždňami si poniektorí Slováci robili dobrý deň z Koronavírusu a na sociálnych sieťach sa takmer denne zobrazovali vtipné kresby a k ním posmešné texty k tomuto vírusu…

Jedným z tých posmešných príspevkov je aj tento.

Jeden z tých posmešných príspevkov…

Rád by som videl tých, ktorí si z takýchto vážnych veci robia žarty, či by by si ich robili aj vtedy, ak by boli sami nakazení tým vírusom alebo niektorý člen ich rodiny?!

Rád by som videl tých, ktorí si z takýchto vážnych veci robia žarty, či by si ich robili aj vtedy, ak by boli sami nakazení tým vírusom alebo niektorý člen ich rodiny?!

Avšak aj na Slovensku už začína stúpať počet pacientov nakazených koronavírusom. No robiť opatrenia proti vírusu až potom, keď sme si ho takpovediac dovolili vpustiť až do svojho obydlia, je podľa mňa už dosť neskoro. – 26. januára 2020 som napísal tento blog: https://kormidlo.blog.sk/2020/01/26/  – V blogu som napísal, že 23.1.2020 Svetová zdravotnícka organizácia sa rozhodla (tesnou väčšinou) neoznačiť epidémiu nového koronavírusu v Číne a v niektorých ďalších krajinách za „stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného rozmeru“. Jednoducho povedané WHO nepovažovala koronavírus za celosvetový problém. Lenže ako vidieť tento vírus príliš podcenili a robiť opatrenia až vtedy, keď sa vírus rozšíril v mnohých krajinách je už dosť neskoro. Všetko nasvedčuje tomu, že stačilo zopár hlasov navyše, aby sa koronavírus označil za stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného rozmeru a opatrenia, ktoré sa proti vírusu robia teraz, tie sa mohli robiť už vtedy, keď ten vírus bol iba v Číne.

Hádam ďalší komentár k tomu už ani nie je potrebný...

Hádam ďalší komentár k tomu už ani nie je potrebný…

Takže milí Slováci, prosím vás nepanikárte a neberte regály v obchodoch útokom, tým docielite iba to, že výrobcovia tovarov ich ceny niekoľkonásobne zvýšia. (A toto sa okrem tých, čo ich vyrábajú – čiže zvyšku populácie sa to páčiť určite nebude).

Mimochodom dodržovanie vzdialenosti jedného metra medzi občanmi, aby sa nenakazili koronavírusom už neplatí: „Nariadenia viacerých vlád, aby sa občania držali od neznámych osôb, predovšetkým tých, ktoré vykazujú príznaky choroby, na vzdialenosť jedného až dvoch metrov, sú nedostatočné. Tvrdí to tím čínskych vládnych epidemiológov, ktorý vyskúmal, že koronavírus sa môže šíriť z osoby na osobu až na vzdialenosť štyri a pol metra.“ https://www.cas.sk/ – a koronavírus dokáže zotrvať vo vzduchu až pol hodinu. A ak je teplota 37 stupňov Celzia, tak na skle, látkach, kovoch, plaste či na papieri sa môže udržať až tri dni.