Študenti zabíjali sekerou!

13. novembra 2022, kormidlo, Aj toto život prináša

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku je uvedené, že páchateľ bol problémovým žiakom so zlým prospechom. Avšak zarazila ma informácia, že škola opakovane upozorňovala rodinu na jeho problémovosť a zdravotný stav, no márne.

Psychologička hovorí, že motívom môže byť pomsta, keď sa páchateľ cíti ukrivdene. Veľký podiel na tom má aj aktuálna kríza, ktorá má na každého nejaký vplyv – buď väčší, alebo menší. „Môže to byť človek, ktorý má doma problémy, nemá kamarátov, nezapadá do kolektívu a cíti sa sám, nemá žiadnu psychickú podporu. Pokiaľ nedokáže pracovať so svojimi emóciami a je plný nenávisti a frustrácie, môže sa rozhodnúť pre takýto krok.“ Veľká časť vrahov priznala, že boli inšpirovaní buď iným prípadom, alebo filmom/seriálom. (Sekera pomáha páchateľovi cítiť sa nadradene).

Keby sa takýto ľudia inšpirovali peknými a užitočnými príkladmi, bol by raj na zemi. 😥 (Takto som zareagoval v debate príspevkom pod uvedeným zdrojom). Jeden čitateľ sa k môjmu názoru vyjadril: „Pravdu hovoríte, ale to by museli mať najprv tie pekné a užitočné príklady aspoň aké-také miesto v médiách.“ – Na jeho názor som zareagoval nasledovne: „Aj takých príkladov je podľa mňa dosť, ale bohužiaľ ľudí väčšinou priťahujú také v ktorých je tragédia. Je to podobné ako napr. v škole: žiaci neobdivujú takých žiakov, ktorí sa svedomito učia a majú dobré výsledky, obdivujú skôr grázlov, ktorí toho rozumu moc nemajú, ale sú drzí k učiteľom a často na seba budia pozornosť tým, že vyvedú niečo zlé, začo dostávajú zlé známky z chovania, ale v očiach spolužiakov a aj ostatných žiakov školy (česť výnimkám) sú hrdinovia.“ 😥

Čo viedlo Alexa k agresívnemu útoku, že zranil spolužiakov sekerou?!

Vyčíňanie žiaka prvého ročníka Strednej odbornej školy v Novákoch šokovalo celé Slovensko. Alexovi (15) spolužiaci nikdy nezabudnú, ako vo štvrtok vytiahol sekeru a hlava-nehlava sa ňou zaháňal v triede.

Jeho advokát Ladislav Krčmárik prezradil, že deň predtým, ako sa skutok stal, mal jeho klient desivé sny, že sa mu snívalo, že zabíja sekerou. V škole zaútočil na spolužiakov s vedomím, že keď to urobí, tak tieto sny prestanú. Zdroj alex-zranil-spoluziakov-sekerou Takáto výhovorka mi pripadá ako keď sa ožratý vodič, ktorý zrazil a usmrtil chodca na priechode pre chodcov vyhováral, že pre požitie väčšieho množstva alkoholu si na nič nepamätá a spolieha sa nato, že súd toto uzná ako poľahčujúcu okolnosť. (Advokát spomenul aj to, že mladík hrával na počítači strategické hry, takže ak sa náhodou venoval niekoľko hodín denne takýmto hrám, nie je vylúčené, že sa to mohlo negatívne prejaviť na jeho psychike). Myslím si, že ak by ľudia, ktorým sa sníva, že niekoho zabíjajú či už sekerou prípadne nožom alebo strelnou zbraňou, tak takých vrážd by bolo neúrekom každý deň. Skôr som na strane jeho chlapcovho kolízneho opatrovníka, ktorý súhlasí s názorom advokáta, že tínedžer trpí vážnou psychickou poruchou, a navrhol znalecký posudok z odboru psychiatrie. Avšak vynára sa otázka, prečo nebol chorý chlapec až do osudného útoku liečený odborníkom?!

Podľa mňa veľký podiel na takomto správaní mládeže má alkoholizmus a covidová pandémia.

Za uplynulý rok vzrástol u nás počet psychiatrických hospitalizácií mládeže, konkrétne v skupine 15- až 19-ročných, o viac než desatinu. Konkrétne o 13,8 percenta v porovnaní s rokom 2020, pričom najčastejšou príčinou boli poruchy správania práve v dôsledku užívania alkoholu. „Počet hospitalizácií v psychiatrickej starostlivosti stúpol, a to najmä v mladších vekových skupinách, najviac hospitalizácií na psychiatrii má na svedomí alkohol.“ Príčin nárastu problémov s alkoholom je viacero – príliš časté trávenie času na internete a sociálnych sieťach, nesprávne návyky už od skorého detstva. Na ďalšom zhoršení sa podpísala ešte pandémia koronavírusu a nezmyselné opatrenia vlády, v dôsledku ktorých boli školáci vystavení dlhodobej izolácii (zatvorené školy, zrušené krúžky, zákazy stretávania sa). Zdroj ahojmama.pravda.sk

Už pred pandémiou zaznamenávali psychiatri negatívne trendy, najmä v dôsledku nadmerného trávenia času mládeže nad mobilnými telefónmi. Pandémia to ešte zhoršila, školáci boli nútení tráviť čas nad monitormi, keďže sa vyučovalo online, no a nahrádzali si tak aj priame sociálne kontakty, ktoré neboli možné.

Deti a adolescenti nechodili do školy, na krúžky, prestali športovať. Pandémia priniesla zreteľný nárast počtu detských pacientov v psychiatrických ambulanciách o viac ako o tretinu. Zvýšil sa počet samovrážd aj pokusov o samovraždu. Rovnako aj počet prípadov porúch psychiky a správania.  Nahromadené napätie si potom niektorí riešili spomínaným alkoholom. Národné centrum zdravotníckych informácií pripomína, že Slovensko má bez ohľadu na COVID-19 problém s nadmernou konzumáciou alkoholu, ktorý ale pandémia ešte zvýraznila. „Alkohol je na Slovensku dlhodobo problém, ktorý priamo súvisí so samovraždami, smrteľnými dopravnými nehodami či s rodinnými tragédiami.“ Spotreba alkoholu počas pandémie celosvetovo stúpla, ale Slovensko so spotrebou 11.1 litra na obyvateľa predbehlo nielen európsky priemer, ale takmer dvojnásobne aj svetový, zdôrazňujú analytici z centra.