V Mariupole už zahynulo 22-tisíc ľudí!

31. mája 2022, kormidlo, bratovražedná vojna

Ukrajinský prezident včera prostredníctvom telefónu hovoril s tureckým prezidentom, ich hlavnou témou rozhovoru bola blokáda ukrajinských prístavov.

Iba v Mariupolskom prístave na juhu Ukrajiny bolo od začiatku ruskej invázie zabitých najmenej 22.000 ľudí. Nejdem zisťovať koľko obetí si už táto vojna vyžiadala v celej Ukrajine, no azda to nepreženiem ak poviem, že min. 100 000. Takže, čo nestihol spraviť na Ukrajine Covid, to dokončí Putin! Čím dlhšie to potrvá, tým viac bude aj obetí, ale pre niekoho sú to iba čísla, veď to neboli členovia ich rodín ani ich príbuzní, tak čo by si oni s tým zaťažovali svoje hlavičky, veď Ukrajincov je 35 miliónov, takže ak ich padne aj 1 milión, tak z toho počtu to ani nebude príliš poznať. A čo sa svedomia týka, tak európski lídri predsa za to nemôžu, veď oni, ale aj USA a NATO iba plnili a plnia prosbu ukrajinského prezidenta, ktorí ich dennodenne vyzýval a aj naďalej vyzýva o dodávku čo najväčšieho počtu zbraní, aby sa jeho armáda mala čím brániť proti okupantovi.

Až po 95 dňoch bojov na Ukrajine sa lídri členských krajín EÚ konečne zobudili a na mimoriadnom summite v Bruseli sa dohodli na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku. Avšak embargo sa vzťahuje len na ruskú ropu dovezenú po mori. (Dohoda sa vzťahuje na dve tretiny ropy dovážanej z Ruska). Cieľom embarga je čo najviac zvýšiť tlak na Rusko, aby ukončilo svoju vojnu na Ukrajine. Len neviem či sa mám teraz smiať alebo plakať nad ich rozhodnutím, keď embargo na ropu aj ropné produkty by malo platiť až od začiatku budúceho roka?!

Teda to si dali riadnu pauzu resp. šancu pre seba, aby mali čas z toho vycúvať, ak by sa im Putin vyhrážal, že aj oni si to odskáču ako Ukrajinci. Alebo si tu polročnú poistku schválili preto, že dúfajú, že tá vojna Rusov vyčerpá a unaví a do konca roka s ňou skončia?

Veru, my čo žijeme v krajinách EÚ (v ktorých aspoň zatiaľ vojna neprebieha), my si predsa nebudeme uťahovať opasky. My si chceme aj naďalej užívať náš bezstarostný život. Ako by sme k tomu prišli, aby sme si my zrazu nemohli natankovať pohonné hmoty do našich štvorkolesových miláčikov alebo na čom by sme varili, ak by naši premiéri a prezidenti rozhodli zatvoriť všetky potrubia cez ktoré do našich krajín prúdi ruský plyn? My predsa nie sme fašisti ako Ukrajinci! My lídrov EÚ iba v tichosti podporujeme v tom, aby dodali Ukrajine čo najväčší počet zbraní. K tomu je potrebné ešte pripočítať aj miliardy eur na vedenie vojny proti Rusom. Pardon, veď oni im tie zbrane dodávajú len preto, aby sa mohli brániť.