Navštívi pápež František Kyjev?

16. marca 2022, kormidlo, bratovražedná vojna

Pápež František ešte minulý týždeň obdŕžal pozvanie od kyjevského starostu Vitalija Kličkova, ktorým ho pozval na návštevu ukrajinskej metropoly, aby tak hlava katolíckej cirkvi „prejavila svoj súcit”. (Vatikán však do utorka na pozvanie neodpovedal).

Kličko napísal, že „osobná prítomnosť cirkevného lídra v Kyjeve je kľúčom k záchrane životov a vydláždeniu cesty mieru v našej krajine”. „Obraciame sa na vás ako na duchovného lídra, aby ste prejavili svoj súcit a aby ste stáli pri ukrajinskom ľude spoločným šírením výzvy na mier.”

Hovorca Vatikánu vo vyhlásení uviedol, že pápež František dostal Kličkov list a že je „solidárny s utrpením mesta, jeho obyvateľov, tých, ktorí museli utiecť, a tých, ktorí boli povolaní, aby ho riadili. Modlí sa k Bohu, aby boli ochránení pred násilím.” Zdroj navstivi-papez-frantisek-kyjev Pápež František apeloval na ukončenie „neakceptovateľnej agresie skôr, ako sa z miest stanú cintoríny”.

Môj názor na toto pozvanie je, že aj keď si mnohí kresťania myslia, že nad pápežom drží ochrannú ruku Pán Boh, tak on nie je samovrahom, aby letel na Ukrajinu a pritom by riskoval, že nejaký Ukrajinec podporujúci Putinovu politiku by lietadlo zostrelil raketou ruskej výroby a vôbec by sa netrápil tým, že takto pripravil o život cestujúcu hlavu cirkvi na palube lietadla a k tomu aj zopár jeho darmožráčov.

Ešte pár slov k pápežovej apelácii na ukončenie neakceptovateľnej agresie skôr, ako sa z miest stanú cintoríny. Dovolím si tvrdiť, že pokiaľ budú USA, NATO a krajiny EÚ dodávať Zelenskému zbrane na obranu Kyjeva, tak tá vojna tak skoro neskončí.