Chcú Američania zatiahnuť Slovensko do prípadnej vojny medzi Ukrajinou a Ruskom?

18. januára 2022, kormidlo, ale uveriť im môžu iba hlupáci

Denník The New York Times pred 4 dňami zverejnil správu, že Americkí predstavitelia už roky tápajú po špičkách okolo otázky, akú veľkú vojenskú podporu poskytnúť Ukrajine zo strachu, že by to vyprovokovalo Rusko.

Teraz, čo by bol zásadný obrat, vysokí predstavitelia Bidenovej administratívy varujú, že Spojené štáty by mohli podporiť ukrajinské povstanie, ak by prezident Vladimir Putin z Ruska napadol Ukrajinu.

Stále sa pracuje na tom, ako by sa Spojené štáty, ktoré práve ukončili dve desaťročia vojny v Afganistane, mohli zamerať na financovanie a podporu povstania a boja proti jednému. Ale aj rozhovor o tom, ako ďaleko by Spojené štáty zašli, aby podvrátili ruské ciele v prípade invázie, oživil prízrak novej studenej vojny a zrazu premenil vyhliadky na začiatok takzvaného veľmocenského konfliktu.

Predstavitelia administratívy, s ktorými sme tento týždeň hovorili, uviedli, že plány na pomoc ukrajinským povstalcom by mohli zahŕňať poskytovanie výcviku v blízkych krajinách, ktoré sú súčasťou východného krídla NATO: v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku, čo by mohlo povstalcom umožniť prekĺznuť na Ukrajinu a z nej odísť. Okrem logistickej podpory a zbraní by Spojené štáty a spojenci NATO mohli počas ruských ofenzív poskytnúť aj lekárske vybavenie, služby a dokonca aj útočisko. Spojené štáty by takmer určite dodali zbrane, uviedli predstavitelia. Viac v tomto zdroji russia-ukraine

Takže zmeňme si to na drobné.

Spojené štáty už niekoľko týždňov obviňujú Rusko zo zhromažďovania vojakov v blízkosti hranice s Ukrajinou. Na Západe preto silnejú obavy z prípadného vpádu Ruska.

Rusko tieto tvrdenia odmieta a obviňuje Ukrajinu, že presunula vyše 120-tisíc vojakov smerom k východnej ukrajinskej oblasti Donbas, kde od roku 2014 bojujú o jej ovládnutie proruskí separatisti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval šéfovi Bieleho domu Joeovi Bidenovi za jeho silnú podporu v období, keď Ukrajina čelí hrozbe zo strany Ruska. Informovala o tom agentúra AFP. Zdroj usa-poskytnu-ukrajine-pomoc

Kam to smeruje? Kto z toho najviac vyťaží? Nemá na tom zásluhu Amerika a jej NATO, že takto medzi sebou rozoštvávajú európske krajiny, aby k tej vojne skutočne došlo? A nebudú to práve USA, ktoré by v prípade tohto vojenského konfliktu z toho najviac vyťažili?