Ľady sa pohli a aspoň PRAVDA napísala pravdu o tom, ako pripravujú kajúcnikov, aby boli ochotní svedčiť

6. januára 2022, kormidlo, aby sa Kuciakova vražda čím skôr vyšetrila?!

Cvičia ich, ako zvieratá v cirkuse. Postupnou prípravou spracúvajú obvineného, aby vypovedal želateľným spôsobom.

Sudca krajského súdu Peter Šamko vysvetlil, ako prebieha vo väzbe tzv. preparácia obvineného. „Považuje to za tortúru a navrhuje sériu opatrení, ktoré by mali takéto praktiky obmedziť.“ Viac v tomto zdroji spravy.pravda.sk

Fyzický nátlak na obvineného je neakceptovateľný, ale „psychické donútenie má už inú procesnú kvalitu, pretože je takmer nemožné ho preukázať“. Alebo sa neberie až tak vážne, pretože väzba na takmer každého vplýva psychicky negatívne. Dodáva Šamko.

Ku skroteniu obvineného prospešne napomáha úmyselné predlžovanie väzby. A ak mu končí dohľad za mrežami, tak „nasleduje typické neslávne ‚otočenie‘ obvineného pred bránou väznice a vzatie obvineného do väzby v inej trestnej veci,“ pokračuje Šamko.

„Často sa potom obvinený po niekoľkomesačnej procedúre preparácie vo výkone väzby nachádza v takom duševnom stave, že už chce mať iba pokoj. To platí o to viac, ak sa metóda spojí napríklad aj so spánkovou depriváciou (časté budenie obvineného v noci sa vykonáva pod zámienkou zistenia, či si obvinený nepoškodzuje zdravie!, respektíve s nedostatkom prirodzeného denného svetla a podobne,)“ podotýka Šamko. – Nepochybujem o tom, že takáto metóda položí na lopatky aj býka.  (Obzvlášť sa im osvedčila metóda, že obvinenému prízvukujú, že ak by svoju výpoveď zmenil, príde o výhody – odmeny).

K záverečným slovám pána Šamka už ani niet, čo dodať „Zákonnosť bude celkom určite aj naďalej ustupovať podivným tézam o spravodlivosti, ktorá by údajne mala mať pred zákonnosťou prednosť. Je pritom absurdné si myslieť, že spravodlivosť možno nastoľovať v právnom štáte nezákonnou činnosťou.“

Obzvlášť sa mi páči nasledovné vyjadrenie pána Šamka – on by zakázal operatívne návštevy pracovníkov polície vo výkone väzby bez prítomnosti obhajcu. Podľa neho by sa mali robiť obrazovozvukové nahrávky zo všetkých výsluchov.