Založ si blog

SIS je zbytočná a zbytočne nás stojí veľa peňazí

Konečne, po dlhej dobe som si prečítal „správny názor“ na SIS v denníku Pravda – Peter Vačok v relácii Ide o pravdu povedal „Som presvedčený, že SIS treba zrušiť. Stojí nás veľa peňazí, a nikdy nezmyje zo seba biľag účasti na únose syna prezidenta Michala Kováča,“ Zdroj spravy.pravda.sk – trošku by som tvrdenie pána Vačka poopravil, podľa mňa SIS nie je zbytočná, ale zbytoční sú v nej niektorí ľudia, skôr si myslím, že zbytočná je špeciálna prokuratúra na čele s politickým prokurátorom Lipšicom, a doplnil by som to tým, že zrušiť by sa malo aj viacero orgánov, ktoré sú prepojené na políciu, sú to iba zbytoční byrokrati a darmožráči! – Peniaze, ktoré idú na ich činnosť z našich daní – hlavne na ich mzdy, tie by sa dali využiť oveľa rozumnejšie…napr. v zdravotníctve.

Paragraf 363 Trestného poriadku rozhádal koalíciu. „Ak ho zrušíme, zoberieme právo občanovi, nie generálnemu prokurátorovi,“ – povedal v relácii Ide o pravdu Peter Vačok, advokát a bývalý vyšetrovateľ, ktorý je aj členom špeciálnej komisie na obnovu dôvery v štát.

Vačkov výrok „My môžeme iba poradiť politikom, čo majú urobiť. Ale rozhodnutie je na nich a na parlamente,“ – považujem za rozumný, no keď vidím akých „múdrych poslancov“ máme v parlamente, ale aj vo vláde – česť výnimkám – tak som na veľkých pochybách, že práve oni majú o tejto veci správne rozhodnúť.

Avšak páči sa mi, že Vačko odmietol zmeny v spornom paragrafe 363 Trestného poriadku, ktorý umožnil prokuratúre zrušiť obvinenie exšéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému. „Zbytočne sa to spolitizovalo. Paragraf je pre občana mimoriadnym opravným prostriedkom. Ak ho zrušíme, zoberieme v prvom rade občanovi možnosť domáhať sa svojich práv,“ – rovnako neodporúča vytvoriť samostatnú špeciálnu prokuratúru, ktorá by bola novou inštitúciou. Tieto snahy vníma ako výsledok napätia medzi generálnou a špeciálnou prokuratúrou, a predovšetkým ako „osobné ťahanice“ medzi šéfmi oboch orgánov.

Ale najviac sa mi páči tento jeho výrok „Prokurátor má rozhodovať, a nie sa medializovať,“ – myslím si, že nebudem ďaleko od pravdy ak poviem, že tento výrok sedí hlavne na Daniela Lipšica lebo práve on sa správa presne tak ako to vystihol pán Vačko svojim výrokom.

Upozornil aj na viacero chýb v štruktúre a kompetenciách polície, čo podľa neho zapríčinilo súčasné problémy medzi vyšetrovateľmi NAKA a inšpekčnou službou. „Zmeny musí presadzovať predovšetkým minister vnútra,“ odkazuje Vačok. Je kritický k zdĺhavému vyšetrovaniu prípadov. Príčinu vidí v tom, že sa nesleduje rýchlosť objasnenia vecí, a vyšetrovatelia prestali byť pod tlakom vyriešiť prípady v primeranom čase. „To, či sa to zmení závisí od koalície, či to chce.“

Danglár 17.09.2021
Veru, takto to končí, ak majú neschopných šéfov 🙁

Pán Vačko nepovažuje za správne ani to, že spravodajská služba má zo zákona úlohu bojovať proti organizovanému zločinu. Podľa neho nie je dobré, keď agenti vstupujú do kriminálneho prostredia. „Pravdivosť ich zistení môže byť veľmi spochybnená.“ – Tak s týmto Vačkovým tvrdením by sa dalo veľmi dlho polemizovať…myslím si, že je lepšie ak proti organizovanému zločinu bojujú agenti spravodajskej služby, ako keby to robili takí hochštapleri, akých máme napr. vo vláde, agenti v tom majú aspoň skúsenosti. No a čo sa týka toho, že pravdivosť ich zistení by mohla byť veľmi spochybnená, tak to isté by sa dalo povedať aj v prípade, ak by o tom rozhodovali politici.

Vo videu v článku sa pán Vačko vyjadril aj k tomu, čo si myslí o treste pre špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a o procese s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Vyjadril sa aj k tomu, či je Slovensko právny štát? – Ja už len dodávam, že podľa mňa Slovensko nielenže nie je právnym štátom, ale odkedy sme sa osamostatnili, tak odvtedy sme ani právnym štátom nikdy neboli lebo najväčšiu zásluhu na tom mali a aj majú práve politici na najvyšších miestach – porušovali Ústavu – ako im to v danej chvíli vyhovovalo, a bohužiaľ porušujú ju aj teraz – ako im to vyhovuje.

PS

Ešte malá poznámka k téme obnovy dôvery v právny štát: Komisia, ktorej členom je aj pán Vačko nevyrieši dôveru v právny štát – „Obnova dôvery v právny štát je politická úloha, ktorú nevyrieši žiadna komisia. Je to dlhodobá politická záležitosť. Táto komisia už teraz dosiahla skôr opačný efekt – dôveru v právny štát skôr zdegradovala, než by ju pomáhala obnoviť, hovorí politológ Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak.“ Zdroj spravy.pravda.sk – nejdem sa zaoberať názormi politológa, ale stotožňujem s názorom čitateľa, ktorý v debate pod článkom napísal tento príspevok „čo keby sme vytvorili komisiu, ktorá by vyriešila, že polovica vlády sú podvodníci a plagiátori a druhá polovica sú neschopné tupelá?“ – Toto by bolo pre slovenských občanov ternom – vôbec by ma neprekvapilo, ak by sa k tejto téme vyjadrilo minimálne 90 % Slovákov, avšak som si takmer istý, že väčšina z účastníkov by sa vyjadrila v tom zmysle, že tupelá, podvodníci a plagiátori sú takmer všetci.

 

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

Sergej Šojgu

Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

24.04.2024 10:33

Timur Ivanov je obvinený z prijatia úplatku v "obzvlášť vysokej výške."

vražda, bratislava, bezdomovec

Z vraždy muža v bratislavskej Petržalke obvinili 45-ročnú ženu

24.04.2024 10:23

V prípade preukázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7669398x
Priemerná čítanosť článkov: 5207x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy