Čas ukáže, čo prinesie vakcína zaočkovaným

25. júla 2021, kormidlo, Aj takto si politici "vážia" svojich voličov

Parlament schválil zvýhodnenie zaočkovaných v prípade zhoršenia pandémie. Fico sa o schválenej novele vyjadril, že je to protiústavné a nastane chaos.

„Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.“ (Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia schválili poslanci v nedeľu 25.7.2021).

Novela umožňuje ÚVZ nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

Legislatíva hovorí o zavedení možnosti zohľadňovať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pri prijímaní protipandemických opatrení ÚVZ. Zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, a negatívne otestovaní ľudia by mohli po preukázaní sa COVID preukazom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené.

Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Novela zákona má platiť od dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov. Podpísať ju ešte musí prezidentka Zuzana Čaputová. Viac v tomto zdroji spravy.pravda.sk

Niektorí poslanci koalície sa vyjadrili, že sa už nebudú zatvárať celoplošne školy. „Obchody, podniky, školy, kultúra, športoviská, aj toľko spomínané kostoly budú otvorené pre tých, ktorí sú ohľaduplní voči svojmu okoliu,“ – vraj nejde len o zaočkovaných, ale i tých, ktorí sa očkovať nechcú a správajú sa zodpovedne.

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) odmieta teórie o delení ľudí na dve kategórie. „Vďaka novele sa podľa neho môžeme pripravovať na zhoršenie situácie. Ľudí opätovne vyzval, aby sa dali očkovať.“

Opozičný Smer trvá na protiústavnosti novely, podľa ktorej bude môcť Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. „Robert Fico na nedeľnej tlačovej konferencii vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby právnu normu vetovala. Zároveň avizoval, že začiatkom nadchádzajúceho týždňa sa poslanci obrátia na Ústavný súd (ÚS) SR.“

Fico tvrdí, že po prijatí novely sa začne na Slovensku chaos, pretože zákon nehovorí, kde všade budú opatrenia platiť. „V prijatom zákone vidí zámer nútiť ľudí k očkovaniu.“

Názor Petra Pellegriniho „Vláda má dnes schválený zákon, ktorý umožňuje vyžadovať očkovanie od kohokoľvek hocikde sa pohne,“ – jeho strana považuje tento zákon za diskriminačný. Odmieta delenie ľudí na očkovaných a neočkovaných. – No uvidíme na ktorú stranu sa prikloní Ústavný súd? Či sa jeho členovia budú držať ústavy alebo sa priklonia tlaku koalície? Skôr to vidím tak, že budú postupovať podľa druhej verzie.

Karikatúra Danglár

„Fico o schválenej novele – je to protiústavné a nastane chaos.“ – Myslím si, že Fico na Ústavnom súde so svojou výhradou nepochodí, teraz keď sú všetci kompetentní činitelia vystrašení zo šírenia Covidu 19 a hlavne z jeho mutácii, ktoré sú až o 60 % nebezpečnejšie ako ten pôvodný vírus, tak najskôr sa priklonia ku koaličným návrhom.

PS

Vidím to tak, že ak pani prezidentka novelu zákona podpíše, tak tie protesty pred NR budú pribúdať a budú podstatne intenzívnejšie ako tie doterajšie.