Škaredá vlastnosť mnohých Slovákov!

12. júla 2021, kormidlo, Aj toto život prináša

Nikto z nás sa touto škaredou vlastnosťou vo svete nepochváli, žiaľ je tu medzi nami  desaťročia. Prieskum ukázal, že doktorom „do vačku“ dáva každý štvrtý Slovák.

Hádam ani niet takého človeka, ktorý by sa s tým nestretol. Jednoducho, že niekto dával, prijímal, alebo stal sa svedkom toho, ako ide lekárovi do vrecka „niečo pomimo“. Podľa prieskumu takýmto spôsobom sa chce zdravotníkom zavďačiť takmer štvrtina z nás.

Podľa štatistiky drobnej korupcie v zdravotníctve ubúda len veľmi pomaly. „Podľa júnového prieskumu verejnej mienky agentúry Focus pre Transparency dalo lekárom a zdravotníckemu personálu v posledných dvoch rokoch “niečo pomimo“ 22% opýtaných (ďalšie 3% nevedeli alebo odmietli odpovedať). To je o dva percentuálne body viac ako v poslednom predpandemickom prieskume zo septembra 2018,“ uvádza mimovládka.

Každý siedmy opýtaný dal sám od seba ako formu vďačnosti u doktora niečo do vačku. Avšak aj prieskum ukázal, že každý dvadsiaty Slovák za svoju „pozornosť“ dávanú lekárovi na oplátku očakával kvalitnejšiu a rýchlejšiu starostlivosť. Ale našli sa aj prípady, keď si sám zdravotník nejaké to euro vypýtal. „Zo zdravotníckych zariadení dávali „pomimo“ ľudia najviac u všeobecného lekára (4,9%) a na interných oddeleniach (3,9%). U detských lekárov to bol každý stý respondent (1,1%),“ prezradilo Transparency.

Je aj hodne takých ľudí, ktorí sa u doktora snažia získať výhody aj vďaka známostiam. „Rozsah tohto fenoménu zas naznačuje Globálny barometer korupcie, ktorý minulý mesiac zverejnila centrála Transparency v Berlíne. Dáta za Slovensko sa zbierali ešte na jeseň na vzorke 2001 respondentov. Spomedzi tých, ktorí v priebehu roka zdravotnícku starostlivosť potrebovali, až vyše 23% priznalo využitie osobných známostí,“ píše mimovládka. Zdroj Slovenske-zdravotnictvo-place!

Na margo tohto fenoménu sa vyjadrím mojou vlastnou skúsenosťou. V živote som žiadnemu doktorovi do vačku nič nedal, a to už nejaký ten piatok tu na tomto svete jestvujem. A musím povedať, že s pár takými lekármi som sa stretol, ktorí mi naznačili, žeby sa nepohnevali, ak by som im nejaký ten bakšiš vo forme papierových šušťáčov dal. (Pochopiteľne nenápadne a najlepšie v obálke.)
Iba raz (zhruba pred 30 alebo 32 rokmi) som dal jednej primárke na očnom oddelení peknú kyticu kvetou a čokoládovú bomboniéru za to, že mi spravila perfektný operačný zákrok na mojom pravom oku. Musím podotknúť, že predtým než som sa rozhodol, že ju takto obdarujem, najprv som sa spýtal sestričky, ktorá jej asistovala pri mojej operácii, či mám pani doktorke niečo dať za jej dobrú prácu? Sestrička mi povedala, že ako pani primárku pozná, tak ona zato určite nič nezoberie. A musím povedať, že sestrička mala pravdu lebo pani primárka ani tieto moje dary nechcela prijať, možno mi to málokto uverí, ale pani doktorka mi povedala pane, ja som za svoju prácu platená a som s tým spokojná, Vy spravíte lepšie, ak tú kyticu a bomboniéru venujete svojej manželke. Avšak nechcel som sa nechať odbiť, preto som pani doktorke povedal, že ak tieto dary odo mňa neprijme tak sa urazím a hodím ich do koša.