„Štrajk“ dopravcov = mýtne

13. januára 2020, kormidlo, Aj takto sa štát okráda!

Protest Únie autodopravcov sa poriadne pritvrdzuje. Chcú, aby im štát splnil ich požiadavky do konca 22. januára.

Trvá na svojich dvoch požiadavkách: Znížiť dane z motorových vozidiel o 50 % a pozastaviť výber mýta do vyriešenia záverov správy Najvyššieho kontrolného úradu SR o prevádzke elektronického mýtneho systému. V proteste je odhodlaná pokračovať, kým nebudú obe požiadavky splnené. „Hraničné priechody budú blokované dovtedy, pokiaľ premiér nesplní naše požiadavky.“

Premiér Pellegrini požiadal protestujúcich autodopravcov, aby nechali kamióny na parkoviskách a sadli si za rokovací stôl.

Pán premiér, dodnes nikto nenesie zodpovednosť za škody a rozkrádanie mýtneho systému v dôsledku podmienok jeho nastavenia. Takže je sa čomu čudovať, že dopravcom úž prešla trpezlivosť?

Keď sa pozriem na naše cesty, najviac ich devastujú práve kamióny, avšak, ak politici za posledných 30 rokov nedokázali splniť svoje sľuby – nepostavili nové diaľnice – mali sa, postarať aspoň o to, aby sa väčšina tovarov prevážala železničnou dopravou.

Terajší stav kamionistov je naozaj nezávideniahodný, ale keď sa vážne zamyslím nad tým, že o koľko miliónov eur ročne prichádza štát na mýtnom, ktoré nehanebne necháva v prospech súkromnej spoločnosti, tak tým požiadavkám protestujúcich dopravcov sa vôbec nedivým.

V posledných dňoch je tlač presýtená titulkami o dianí v Plese v opere. Živo si viem predstaviť, čo by sa dialo, ak by dopravcovia zablokovali prístup k budove v ktorej sa konal Ples v opere, celebrity, ktoré sa celý rok pripravovali na to, aby sa mohli pred kamerami zviditeľniť vo svojich drahých róbach – boli by poriadne vykoľajené, ak by im to nebolo umožnené. Samozrejme viem, že veľká čiastka zo zisku Plesu v opere ide na humánne ciele, ale – aspoň doteraz – práve herci a tzv. celebrity výrazne napomohli tomu, že v štáte nastali zmeny podľa očakávania väčšiny obyvateľov Slovenska až vtedy, keď sa na čelo protestujúcich občanov postavili aj oni. Takže možno predpokladať, že ak by sa na stranu protestujúcich dopravcov priklonili aj herci a spomenuté celebrity, tak ich protest by mal určite vyššiu dimenziu. Lenže ako vidieť tým „celebritám“ táto situácia môže byť celkom ukradnutá, im sa k zviditeľneniu stačí zúčastniť na Plese v opere.

Jedným z hesiel protestujúcich dopravcov je aj toto: Mýtni zlodeji do basy!!! (S týmto tvrdením aj ja stopercentne súhlasím).

PS

Neodpustím si však poznámku, že tento protest – teraz 6 týždňov pred parlamentnými voľbami – až príliš zaváňa politickým zámerom. (Čo im bránilo spraviť tento protest už oveľa skôr?!)