Skvelý nápad

11. júla 2019, kormidlo, Chráňme životné prostredie a jeho živočíchov

Na Haiti pôsobí Plastová banka (The Plastic Bank). Jej zakladateľ David Katz povedal, že: „Na jednom mieste na Haiti som videl toľko plastov, že vytvorili vlastnú pevninu. Bola to katastrofa.“

Pôsobnosť organizácie je zatiaľ v najchudobnejších krajinách Indonézie a Brazílie. Jej činnosť spočíva v tom, že chudobným ľuďom umožňuje, aby na zberných miestach vymenili nazbieraný plastový odpad za zdravotné poistenie, ale aj peniaze a iné potrebné veci.

Je dôležité zabrániť tomu, aby sa plasty dostávali do žalúdkov zvierat a morských živočíchov. (Ale už aj nám ľuďom). Avšak najdôležitejšie je ukončiť chudobu, tá je vo veľkej miere zodpovedná za to, ako vyzerá životné prostredie.

Mnohé zberné miesta Plastovej banky nazbierajú mesačne 30 ton a na konci tohto roka by chceli mať celkovo 700 zberných miest. (Ročne sa vyprodukuje 350 miliónov ton plastov a čísla idú stále nahor, najmä v ostatnom desaťročí). Chudobní ľudia za vyzbieraný plast dostávajú školné či energiu. (S Plastovou bankou chce spolupracovať aj pápež).

Dovolím si tvrdiť, že ak by tento systém bol zavedený – čo najskôr – na Slovensku, tak plasty by sa nepovaľovali na každom kroku, kde sa len človek pozrie – čiže na sídliskách, v priekopách popri cestách a riekach -, ale chudobní ľudia by vyzbierali plasty ešte aj na našich lúkach a v lesoch – najmä tie, ktoré tam niektorí nezodpovední občania „zabudli“.