Salmonelou nakazené kuracie mäso!

19. júna 2019, kormidlo, Zdravotníctvo

K nám na Slovensko ho doviezli z Česka. V čase, keď na to české kontroly upozornili, mäso už bolo pravdepodobne zjedené. Mäso prebrali pracovníci skladu obchodného reťazca Kaufland v Ilave. (Informácie o tom priniesli Hospodárske noviny).

Českí kontrolóri našli v tomto mäse salmonelu. Zvyšné štáty Európskej únie a tiež Európsku komisiu o tom informovali kompetentné orgány v utorok 11. júna. Avšak informatívna správa sa objavila až v piatok 14. júna. „Teda v čase, keď už boli chladené kuracie stehná a krídelká s najväčšou pravdepodobnosťou zjedené spotrebiteľmi.“ – Je potrebné povedať to priamo, bez všelijakých vykrúcačiek ako sa k takým veciam na Slovensku bežne pristupuje…Jednoducho: Úrady na nakazené mäso salmonelou upozornili neskoro!!!

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš túto situáciu objasnil nasledovne: „Išlo o čerstvé mäso. Kým odobrali vzorku a vyšetrili ju, ubehlo približne päť dní, a tak ľudia mäso zjedli alebo sa vypredalo.“  Zdroj: https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/

Navrhujem  ministerstvu zdravotníctva SR, aby ustanovilo nariadenie, že: Z každého dováženého mäsa – zo zahraničia – bude jeho časť dodaná – a to v prvom rade – do kuchyne tých úradov, ktoré na nakazené mäso salmonelou upozornili neskoro! – Nepochybujem o tom, že mäso, ktoré by bolo salmonelou nakazené – tak do ďalšieho potravinového reťazca by sa už určite nikdy nedostalo.

Myslím si, že vždy je pre ministerstvo prijateľnejší takýto návrh, ako – keď pri hromadnej nákaze obyvateľstva salmonelózou – vysvetľovať voličom, že prečo k tomu došlo, resp. že k tomu by vôbec nedošlo, pokiaľ by si kompetentní ľudia plnili svoju povinnosť tak, ako ju plniť mali.