Zastavte šialenstvo Richtera!

2. decembra 2018, kormidlo, Politika

Štatisti v auguste 2018 uviedli, že na Slovensku miera nezamestnanosti klesla na 6,6 %. Nejdem zisťovať, aké percentá nezamestnanosti sú na Richterovom ministerstve teraz? (Nepredpokladám, že momentálne sú pod 5 %). Pozastavujem sa skôr nad tým, či sa – kompetentní ľudia – zamýšľali nad príčinami, ktoré spôsobili nedostatok pracovníkov v našich fabrikách a zariadeniach ako sú napr. nemocnice a pod.?!

Je všeobecne známe, že Slováci už desiatky rokov robia za podstatne nižšie mzdy, aké za tú istú prácu poberajú v iných krajinách EÚ – akými sú napr. Rakúsko alebo Nemecko. Tisícky Slovákov, ktorí odchádzali pracovať do zahraničia – práve kvôli nízkym mzdám, ktoré tú dostávali – tak vtedy Richter ani prstom nepohol, aby sa ich mzdy zvýšili, aby tu pracovali aj naďalej!! (Hlavne, že sa poslanci NR SR, ale aj europoslanci postarali o zvýšenie svojich platov). Teraz, keď zamestnávatelia bijú na poplach, že majú nedostatok pracovných síl, tak populista Richter varuje opozíciu pred populizmom lebo kritizuje zjednodušenie zamestnávania cudzincov z tretích krajín.

Nebolo by rozumnejšie miesto tej kritiky zabezpečiť rekvalifikáciu nezamestnaných? Veď už ich môžeme počítať na stovky tisíc, vláda vychádza v ústrety zamestnávateľom – najmä zahraničným – a dovoľuje im prijímať cudzincov, ktorým však platia ešte menej, ako občanom SR!! Asi sa nikto nepozastavuje nad tým, že za takýmito cudzími zamestnancami – po nejakom čase – za nimi budú prichádzať aj ich rodinní príslušníci lebo nato budú mať právo… potom dopadneme ako Nemci… najprv zamestnávali tisícky Turkov a teraz sú tam milióny Turkov!!!

Ak to pôjde ďalej týmto smerom, tak prílevom cudzincov sa Slovákom platy na Slovensku nikdy nezvýšia.

Dôvod kvôli, ktorému sa Richter rozhodol takto konať spočíva skôr v tom, že zahraniční pracovníci len v tomto roku prinesú do štátnej pokladnice až 175 miliónov eur (lebo štát z ich platov inkasuje odvody).

Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale výsledok takého postupu je iba ten, že Vláde v tomto prípade ide len o to, aby fabriky, ktoré od nej dostali dotácie, aby mali naďalej dostatok lacnej pracovnej sily.

Pri dnešných cenách už Slováci nemôžu pracovať za smiešne mzdy. Ľudí, ktorí chcú pracovať – je na Slovensku dosť, ale stúpajúca drahota ich núti rodiny opúšťať a pracovať v zahraničí.

Takže sme na tom rovnako resp. podobne ako Srbi alebo Ukrajinci, len s tým rozdielom, že naši vládni činitelia pred týmto problémom zatvárajú dvere a tvária sa, že situácia nie je taká vážna ako sa ju snaží prezentovať opozícia.