Komisár Cattani & Ján Kuciak

24. júla 2018, kormidlo, Nezaradené Spoločnosť

Keď si pripomeniem 80-té roky ako som so zatajeným dychom sledoval taliansky seriál Chobotnica v ktorom komisár Cattani prenasledoval drogových mafiánov, vtedy by ma ani vo sne nenapadlo, že o pár desiatok rokov sa také niečo bude diať aj v našej krajine. (Verím, že takých Slovákov bolo mnoho).

Po zavraždení novinára Jána Kuciaka uzreli svetlo sveta informácie, že drogová cesta z Balkánu na Západ viedla cez Slovensko. Viacerí európski novinári vrátane Jána Kuciaka zistili, že výnosy z kokaínu z Južnej Ameriky sa prepierali aj v slovenských Tatrách.

Hlavným bossom kokaínového biznisu bol Silvio Aquino. Žil v Belgicku a svoj obrí biznis kryl kontajnermi s ovocím. Vozili ho po tonách z Južnej Ameriky do holandského Rotterdamu. Tieto kšefty Aquinovi a jeho klanu prinášali zisky v desiatkach miliónov eur, takže bolo potrebné ich preprať. Aquinova manželka bola Slovenka Silvia Lišková, pracovala v hoteli Kontakt Wellness v Starej Lesnej. Aquino cez svoju spoločnosť sa dostal k hotelu a ten sa stal jeho slovenským operačným strediskom. (Kúpil ho za tri milióny eur). Podľa súdneho spisu so svojou manželkou preberal aj jeho každodennú prácu.

V Starej Lesnej si začali stavať modernú luxusnú rezidenciu s garážami a bazénom. Ich pozemok susedil s penziónom Solvo, ktorý spravovala talianska rodina Vadalovcov. (Aquina zavraždili v roku 2015).

Sledujem, čo sa deje v Dolnej Krupej, kde si ruskí motorkári gangu Noční vlci založili polovojenskú základňu do ktorej verbujú bojovníkov pre proruských separatistov na východe Ukrajiny. Takže, keď vidím, čo všetko si cudzie organizácie dovoľujú robiť na Slovensku, tak ma vôbec neprekvapuje ani to, že krátko pred tým, ako Ján Kuciak stihol odkryť všetky súvislosti z podnikania Vadalovcov – stal sa obeťou vraždy a prípadné prepojenia Vadalovcov a Aquinovcov už nestihol zdokumentovať.

Talianska mafia pripravila o život už stovky ľudí, ktorí mali snahu preťať jej dlhé chápadla – a to nielen v Taliansku, ale aj v iných krajinách – takže aj vražda dvoch mladých ľudí na Slovensku môže byť ich zásluha.