Prezident U. S. Steelu zarobil vlani 1, 48 milióna eur

7. mája 2018, kormidlo, Nezaradené Spoločnosť

Vážení zamestnanci U. S. Steelu – aj moji bývalí kolegovia – už viete prečo nemôžete mať za svoju prácu také mzdy, aké by ste si zaslúžili? Neviete? Hádam, že titulok vám už aspoň niečo napovedal – prečo je to tak?!

„Prezident košického U. S. Steelu Scott Buckiso zarobil vlani 1 675 719 dolárov, čo pri priemernom minuloročnom výmennom kurze predstavuje 1,48 milióna eur. V U. S. Steele bol z príjmového hľadiska piaty najlepší top-manažér.“ Zdroj: https://kosice.korzar.sme.sk/c/20819978/

Jeho základný mesačný plat – ako šéfa železiarní – v minulom roku predstavoval v prepočte 30 420 eur + rôzne výkonnostné bonusy za dosiahnutý hospodársky výsledok a motivačné bonusy – či opcie na nákupy akcií U. S. Steelu. Jeho odmeny boli trojnásobkom základného platu. Súčet Buckisových odmien dosiahol sumu 1,12 milióna eur a jeho celkové príjmy by mohli byť tento rok ešte výraznejšie. (Veď nakoniec to naznačuje aj dosiahnutý rekordný hrubý zisk železiarní, ktorý za prvý kvartál 2018 dosiahol 110 miliónov dolárov.)

Buckiso dokonca o takmer 68 000 dolárov predbehol aj jedného svojho predchodcu na prezidentskej stoličke v Košiciach Davida Rintoula.

A to sa ani nehovorí o platoch viceprezidentov a mnohých manažérov vo vedení firmy! Dovolím si tvrdiť, že ich platy sú takisto prehnane vysoké – v porovnaní s bežnými zamestnancami spoločnosti – a k tomu prezidentovmu platu nemajú príliš ďaleko.

Verte, nikomu nezávidím jeho mzdu, len sa pozerám na tú nespravodlivosť, aká panuje v U.S.Steele – bežní zamestnanci prostredníctvom svojich odborových predákov žiadajú zvýšenie svojich miezd o 10 % (uvádzam iba môj odhad, je možné, že dokonca žiadajú menej ako 10 %), ale top manažment o tom nechce ani počuť! Ani sa im nečudujem, veď ak si niekto zvykne na vysoký plat a zrazu ho bude poberať podstatne nižší, tak sa naozaj niet čomu čudovať, že sa stavajú na zadné…

P.S.

A takto to bohužiaľ prebieha nielen tam, ale skoro vo všetkých závodoch, či fabrikách na celom Slovensku. 🙁