Rusovi nesmiete povedať, že je vrah!

15. marca 2018, kormidlo, Nezaradené Politika

Komunistovi sa môžete rehotať do tváre, môžete mu nadávať do debilov, môžete mu napľuť do tváre, on sa iba utrie a pomysli si, že prší…, ale ak Rus pripraví špióna o život, – nemôžete mu tvrdiť do oči, že je vrah! Rus žalobcu za jeho tvrdenie je schopný zastreliť priamo na mieste – na ktorom mu to vyčíta. Pre Rusa je najväčším ponížením a najväčšou urážkou, ak ho obvinia, že spáchal zločin. On vraždu špióna pokladá za samozrejmosť. Špión si za svoj zločin smrť zaslúžil a niet sa o čom baviť! (Národná hrdosť).

Za najväčší spor od konca studenej vojny sa označuje vyhrážka Ruska Británii, že si dovolila obviniť Rusov z pokusu o vraždu bývalého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlii. O život ich údajne mala pripraviť nervová látka Novičok – vyvinula ju armáda Sovietskeho zväzu v 70. – 80. rokoch minulého storočia.

V súvislosti s touto udalosťou sa Británia chystá vyhostiť 23 ruských diplomatov. (Ide o najväčšie vyhostenie od čias studenej vojny). Rusko na oplátku vyzvalo Britániu, aby prestala so zastrašovaním a vyvarovala sa používania ultimát vo vzťahu k jadrovej veľmoci.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odmietol britské obvinenia z účasti na útoku na bývalého agenta. Uviedol, že ak mal niekto taký motív, tak mali ho tí, ktorí pretláčajú rusofóbnu kampaň vo všetkých sférach života.

Na podporu Británie sa pripojili aj krajiny Severoatlantickej aliancie – vyzvali Rusko, aby odpovedalo na všetky otázky, ktoré má Británia v súvislosti s pokusom o vraždu dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Štáty NATO týmto postojom prejavili aj svoje znepokojenie z prvého „ofenzívneho použitia“ nervovej látky na území členského štátu aliancie od jej vzniku.