Do neba volajúca drzosť

10. marca 2018, kormidlo, Spoločnosť

Mnoho Slovákov – na vysokých postoch – vrátane politikov – nám bežným občanom zvyknú dávať za vzor život v západných krajinách. Jedným z takýchto ľudí je aj generálny riaditeľ spoločnosti Kosit Marián Christenko (Košice). V jednej redakcii odpovedal na nasledujúce otázky: Myslíme na našu planétu, keď vyhadzujeme odpad do smetného koša? Triedime odpad? Dokáže SR splniť takýto cieľ?
Okrem iného sa vyjadril o separovaní odpadu: „Na slovenských skládkach končia ročne dve tretiny odpadu, kým do roku 2030 to má byť už len desatina. Jedine Bratislava a Košice v súčasnosti plnia zámer EÚ znížiť množstvo odpadu, ktoré končí na skládkach. V oboch mestách je to približne 5% odpadu, ktorý končí na skládke. Ak chce Slovensko splniť limit EÚ, každý rok musí znížiť objem odpadu uloženého na skládke o 4%“.

Ako vzor pre Slovensko vidí: nakladanie s odpadom v susednom Rakúsku. „Tak, aby 30% odpadu putovalo na materiálové zhodnotenie, 30%, ktoré by sme vedeli dosiahnuť zvýšenou mierou kompostovania bioodpadu a približne 30%, ktoré by sme mohli energeticky zhodnotiť.“

Pekne sa to číta. Aj by sa s tým dalo súhlasiť. Avšak je v tom jeden dosť veľký problém. Totiž generálny riaditeľ hovorí: „Pre Slovensko vidí vzor v nakladaní s odpadom v susednom Rakúsku.“ – Myslím si, že za svoj vzor si nevybral najvhodnejšiu krajinu. Len nedávno – zhruba pred dvoma týždňami – hovorili, ale hlavne ukazovali v TV správach, ako niektorí Rakúšania robia problémy starostom slovenských obcí, – tým obciam, ktoré sú v blízkosti rakúskych hraníc. Niektorí Rakúšania svoj domový a stavebný odpad vozia do blízkeho okolia slovenských obci. Vytvárajú tam divoké skládky! Obce podľa zákona musia tieto skládky likvidovať zo svojho rozpočtu – čiže na vlastné náklady!!! Takže, áno uznávam – Rakúšania majú poriadok vo svojich obciach, ale na úkor Slovákov! Najsmutnejšie na tom všetkom je, že v porovnaní s Rakúskom je naša krajina podstatne chudobnejšia a bohužiaľ napriek tomu my Slováci musíme ten ich bordel pratať. Rakúšania na tom ešte aj ušetria. (V svojej krajine by za to isté museli platiť podstatne viac…)