India vypálila balistickú raketu – Trumpa to netrápi?

18. januára 2018, kormidlo, Nezaradené Politika

India dnes v ranných hodinách miestneho času vypálila svoju najvyspelejšiu balistickú raketu typu Agni-V. Ministerstvo obrany označilo tento test za významný posun v obranných schopnostiach krajiny. (Od roku 2012 bola Raketa Agni-V testovaná už päťkrát a pred štvrtkovým odpalom to bolo naposledy v decembri 2016)

Federácia amerických vedcov predpokladá, že India má v arzenáli 120–130 jadrových hlavíc. „Profesor Vipin Narang z Massachusettského technologického inštitútu uviedol, že najnovší odpal nepredstavuje rozšírenie vojenských kapacít, ale ide len o jeden z „vývojových testov“ pred uvedením daného typu rakety do operačného stavu.“ Takisto aj Dillí uisťuje, že ostatné krajiny by túto raketu nemali vnímať ako hrozbu, že celý program má iba odstrašovací charakter. Zdroj:  https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/455152-/

Mňa však zarazila výhovorka Indie, že podozrieva Peking, že sa v posledných rokoch snaží zvýšiť svoj vplyv v Indickom oceáne. Pochopiteľne Čína proti indickým zbrojným testom opakovane protestuje.

No najviac som prekvapený, že Donald Trump nerobí tlaky na Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov, aby na Indiu uvalila sankcie tak, ako to spravila proti Severnej Kórei, keď 23. 12. 2017 prehlásil, že Svet chce mier a nie krviprelievanie.