Verili by ste, že aj vonné sviečky môžu škodiť zdraviu?

24. apríla 2017, kormidlo, Nezaradené

Hlavne malým bábätkám.

Zaujal ma článok, ktorý som objavil na Facebooku o škodlivosti vonných sviečok malým deťom.

Mladá matka Megan Badden milovala vonné sviečky a zvykla ich zapaľovať na dlhú dobu. Po zistení, aký dopad to má na zdravie jej dieťaťa, tak s tým okamžite prestala.

„Megan Badden mala v obľube vonné sviečky najrôznejších vôní, ktoré si zvykla zapáliť skoro každý deň na niekoľko hodín. No len do určitého momentu. Mamička si začala všímať zmeny v dýchaní svojho dieťaťa. Čoraz častejšie sa uňho prejavovala dýchavičnosť a bábätko často kašľalo. Jedného dňa, počas toho, ako matka dojčila, si všimla, že jej dieťa má v nose čosi podivné. Tmavé miesto v dutinách bábätka vysvetlili až odborníci, na ktorých sa matka okamžite obrátila. Dôvodom ochorenia boli práve sadze z vonných sviečok.“

Zdroj: https://www.babskeveci.sk/tato-mamicka-nechapala-preco-sa-jej-dieta-zacalo-z-nicoho-nic-dusit-na-tuto-vec-ktoru-mate-v-domacnosti-aj-vy-ste-si-mali-davat-pozor/

Zamyslel som sa nad tým, ako to bolo v časoch, keď ešte nebola elektrina a používali sa petrolejové lampy, alebo sviečky a tie čmudili ako parné lokomotívy, takže podľa mňa, také ovzdušie tiež muselo malým deťom škodiť. Aj keď je pravdou, že tie vonné sviečky obsahujú limonén, ktorý keď sa zahreje na teplotu 300 stupňov, tak v interakcii so vzduchom vytvára nové zlúčeniny, okrem iného i formaldehyd. (Je však otázne, či aj pri spaľovaní petroleja a bežných voskových sviečok taktiež nevznikal formaldehyd? Totiž pri spaľovaní sviečok sa do ovzdušia dostáva viac škodlivých toxických látok.)

Rada odborníkov znie: Vonné sviečky zapaľujte  len v dobre vetraných priestoroch a doba horenia jednej vonnej sviečky by mala trvať max. 3 hodiny.