U. S. Steel údajne nariaďuje zamestnancom, aby sa neukazovali návštevám!

13. decembra 2012, kormidlo, Nezaradené

Keď už novinári nemajú ďalšiu senzáciu k 21 decembru, tak majú naporúdzi U.S.Steel, veď Američania ho idú predávať ruskej „mafii“ a tak im stačí vypotiť akúkoľvek sprostosť a čitateľnosť majú zaručenú.

U. S. Steel Košice Autor: Boris Macko, Pravda

Vraj šéfovia kľúčových výrobných prevádzok dostali e-mail, ktorým ich Američania usmerňujú, ako sa majú správať zamestnanci pri prehliadkach závodu zahraničnými návštevami. Táto „tajná“ smernica prikazuje zamestnancom košických oceliarni, aby možným kupcom neboli na očiach, aby podnik vyzeral čo najlepšie. Vraj sa tam píše, že zamestnanci majú zamknúť dielne, majú schovať externých pracovníkov a nemajú plánovať žiadne opravy. Jediné, čo im vraj vedenie dovoľuje je, že pracovať môžu iba na haváriách a kto bude musieť byť vonku, tak má byť perfektne ustrojený a nesmie sa zbytočne pohybovať v okolí hostí.

No na tejto správe ma  najviac fascinovalo údajné prehlásenie, že zamestnanci nemajú s návštevníkmi komunikovať ! A aby bolo riziko stretu zamestnancov so záujemcami o kúpu podniku čo najmenšie, (tak v čase, keď si prezerajú závod), tak až do ich odchodu je vyhlásená prestávka na desiatu.

V tom hutníckom kombináte som dlhé roky pracoval a veľmi dobre viem aké majú Američania praktiky.

Je pravdou, že občas nás ( t.j. zamestnancov ) tie ich nariadenia riadne vytočili, ako napr. to, že ak ideme po schodoch, tak sa musíme držať zábradlia, ale v podstate sme veľmi dobre vedeli, že zamestnávateľ sa týmito príkazmi iba poisťoval pre prípad pri ktorom by došlo k úrazu. Takto by mal krytý chrbát, že jeho zamestnanci boli pre takéto prípady školení a že aj vlastnými podpismi potvrdili to, že tieto nariadenia budú dodržiavať. No vôbec si neviem predstaviť, ako by to na prevádzkach fungovalo (hlavne na takých na ktorých idú linky v nepretržitej prevádzke), žeby sa všetci zamestnanci jednoducho spakovali do bufetu na desiatu. Toto by si možno mohli dovoliť iba zamestnanci novej pozinkovne, lebo tá je praktický najmodernejšia, ale ani pri najmodernejšej linke nie je nikdy vylúčená možnosť nejakej poruchy a ak by sa tá porucha okamžite neriešila, tak pre zamestnávateľa by to mohlo mať nedozerné následky – hlavne na výrobe…