Tak takýmto spôsobom chceme zmeniť kultúru a spolunažívanie Rómov s majoritou?

8. novembra 2012, kormidlo, Nezaradené

V jednej humenskej osade Rómovia pália drevo z okenných rámov a z nábytku, ktorý im tam sami majoritní občania dovážajú. Ale na Východe republiky sa takýto obraz naskytá takmer v každom väčšom meste, že si tam Rómovia odvážajú od kontajnerov starý nábytok a staré okná a takým drevom si vo svojich príbytkoch kúria. Takýmto nežiaducim  spaľovaním zahaľuje osady štipľavý jedovatý dym (hlavne teraz v zimnom období) a jeho jedovaté látky potom škodia ľuďom v celom okolí.

Ilustračné foto: http://byvanie.pravda.sk/interier-a-technologie/

 

Je to pochopiteľné, že Rómovia v osadách nemajú dostatok finančných prostriedkov a tak sa snažia ušetriť aspoň tým, že obchádzajú sídliská v Humennom a zbierajú starý nábytok a staré okenné rámy vyhodené pri kontajneroch. Porúbu to a kúria si tým v pieckach. Večer, keď začínajú viac kúriť, tak je celá osada zamorená smradľavým dymom. Pochopiteľne z tohto dôvodu všetci na ulici majú zatvorené okná a radšej ani nevychádzajú na dvor lebo ich ten dym dusí. (To, akými veľmi nebezpečnými produktmi spaľovania sú dioxíny, ktoré majú rakovinotvorné účinky a môžu poškodzovať imunitný systém, tak to hádam ani nie je potrebné zdôrazňovať.)

Stojí zato, skutočne a vážne zamyslieť sa nad touto situáciou lebo tým, že je to vážna vec, tak zároveň je to aj na smiech, veď povedzte sami, tak na jednej strane sa majoritní občania sťažujú na rómskych osadníkov, že ich spaľovaním okenných rámov a starého nábytku zamorujú škodlivinami a na strane druhej im (poniektorí) sami tento materiál ponúkajú, respektíve ešte aj dovážajú. Napr. firma zakladajúca plastové okná, aby pán podnikateľ nemusel platiť na skládke za svoj odpad, tak to radšej odvezie Rómom pred osadu. Veď, čo na tom, že Rómovia týmto spaľovaním drevených okenných rámov zamorujú celé životné prostredie?! Hlavná vec, že pán podnikateľ ušetrí!!! Tu už naozaj niet čo dodať. Snáď len toľko, že milí občania tak vám treba! Sťažovať sa na Rómov a ich spôsoby to viete, ale aby ste podali trestné oznámenie na pána podnikateľa, že týmto spôsobom vás všetkých ohrozuje, tak nato nikto z vás odvahu nemá!