Oplatí sa ľuďom podceniť vymetanie komínov?

6. novembra 2012, kormidlo, Nezaradené

Mnohí  ľudia najmä v poslednej dobe si čistia komíny sami, ale kominári tvrdia, že takto veľa riskujú. Zhodou okolnosti aj predvčerom v jednej obci kvôli dlhodobo nevymetenému komínu vyhorel dom deväť člennej rodiny, keď spali. Našťastie ich sedem deti sa včas zobudili a tak všetci stihli pred nebezpečným ohňom ujsť, no samozrejme o všetok majetok, ktorý mali v dome prišli.

Autor: Štefan Rimaj, Pravda

 

V niektorých dedinách je dosť takých komínov, ktoré už aj niekoľko rokov kominári nevymietli.  Zákon síce túto povinnosť ukladá, ale dosť ľudí to podceňuje a môže sa im to vypomstiť lebo v prípade požiaru im poisťovne nemusia škody uhradiť.

Poisťovňa im v prípade požiaru škody skutočne nemusí uhradiť, vyžaduje si totiž potvrdenie o kontrole a čistení vykurovacieho telesa a to môže vystaviť len certifikovaný kominár.

Pri požiaroch rodinných domov je práve vyhorenie sadzí v komíne najčastejšou príčinou požiaru a kominári tvrdia, že komíny  by sa mali vyčistiť minimálne aspoň raz za rok. Ceny za služby si určujú kominári sami a podľa cenníka sa vyčistenie komína na rodinnom dome môže pohybovať medzi siedmimi až desiatimi eurami, ale niektorí kominári si účtujú aj tridsať eur.

Ak je však pravdou, že niektorí kominári si za túto prácu vedia vypýtať až 30 eur, tak sa vôbec nečudujem tým ľuďom, ktorí si svoje komíny čistia radšej sami. (Mnohí si zvykli nato – vytĺcť od občana koľko sa len dá.)

P.S. Ak by v našej krajine nebola taká veľká byrokracia, tak by som si sám založil živnosť a za vyčistenie jedného komína by som účtoval maximálne 4-5 eur.