Večné vysedávanie pred televízorom a počítačom zabíja!

5. novembra 2012, kormidlo, Nezaradené

Verím, že mnohí mi dajú za pravdu, že nato aby sme vedeli, že takéto vysedávanie zabíja ani nepotrebujeme žiadny vedecký tým.

Predsa nemusím byť ani vedcom a sám dokážem posúdiť, že to večné vysedávanie poniektorých ľudí, či už pri počítači, pri televízory alebo priamo počas sedavého zamestnania je nezdravý spôsob života. No a o prežiarení sa – už aj škoda niečo hovoriť.

Ilustračné foto: Autor: SHUTTERSTOCK

 

V dnešnej dobe sú mnohí doslova nútení sedieť viac, ale určite to zdraviu neprospieva a najhoršie na tom je, že k takému spôsobu života vedieme aj naše deti, ktoré nielenže  dosť dlho sedia v školských laviciach, ale po príchode domov ešte zapínajú počítač, prípadne televízor a sedia pri ňom až kým nejdú spať. No o svoje zdravie vôbec nedbajú a k tomu by naozaj aspoň raz denne stačilo isť niekam na prechádzku, prípadne si vonku s kamarátmi zašportovať.

„Britskí vedci tvrdia, že takýto spôsob života môže výrazne ohroziť naše zdravie. Časté „vysedávanie“ zvyšuje riziko cukrovky, srdcových ochorení a rakoviny hrubého čreva.“ Informáciu priniesol portál BBC News.

Odborníci tvrdia, že ľudia so sedavým zamestnaním by mali jesť menej kalorických a mastných jedál a skôr by mali uprednostniť rastlinné tuky pred živočíšnymi. No najideálnejšie by bolo ak by sa viac sústredili na ovocie a zeleninu, a sedenie čo najviac kompenzovali pohybom.

Nepochybujem o tom, že poniektorí so mnou nebudú súhlasiť, ale v minulosti naši prarodičia celý život dreli od svitu do mrku a pritom všetkom jedávali „nezdravé jedla“ – slaninu tučné mäso (o vajíčkach už ani nehovorím) a napriek tomu sa väčšina z nich dožila vysokého veku.

Takže aj toto by mohlo poslúžiť ako príklad, že ak si takéto dobroty doprajeme, tak nesmieme zabúdať nato, že tie kalorické bomby musíme aj spáliť a to sa dá asi veľmi ťažko uskutočniť vysedávaním pri televízory alebo počítači.