Novinka, zmluvy na Slovensku už podpisujú aj mŕtvi ľudia

3. júla 2012, kormidlo, Nezaradené

Pred pár týždňami poslalo Energetické centrum upozornenie ohľadom zmeny dodávateľa energií a následnej pokuty, a to na meno Juraja Janáča – manžela Zlatky, ktorý je už tri roky mŕtvy. Táto zmluva však bola podpísaná 11. 10. 2011.

Zlatka Janáčová z Prešova sa pred tromi rokmi stala vdovou. Napriek tomu pred pár týždňami dostala poštou oznámenie od Energetického centra na meno jej mŕtveho manžela, s ktorým niekto údajne pred rokom podpísal zmluvu na odber elektriny a plynu.

http://byvanie.pravda.sk/peniaze-a-paragrafy/clanok/20172-zmenou-dodavatela-energii-usetrite/

Ilustračné foto

 

„Prišiel list, v ktorom upozorňujú Juraja Janáča, že ak odstúpi od zmluvy, o ktorej, musím podotknúť, nikto z nás netušil, bude musieť zaplatiť zmluvnú pokutu vo výške 100 eur. Telefonicky sme zisťovali, kedy bol takýto dokument vlastne podpísaný. Juraj Janáč totiž zomrel 18. 3. 2009. Následne sme od Energetického centra dostali zmluvu, ktorá bola podpísaná minulý rok a figuruje na nej podpis Janáča aj jeho dátum narodenia,“ hovorí sestra Maristella z Občianskeho združenia Magis, ktoré je opatrovníkom Zlatky Janáčovej.

Zlatka Janáčová je dyslektička, dysgrafička a dyskalkulička, navyše zbavená právnej spôsobilosti. O ňu a jej dve deti sa starajú v OZ Magis, ktoré sa jej rodiny ujalo pred pár rokmi, keď sa ocitli bez strechy nad hlavou.

„Zlatka nevie čítať, písať ani počítať, ťažko sa s ňou komunikuje. My ju z toho dôvodu právne zastupujeme. Spravujeme aj jej majetok, vydeľujeme jej peniaze na deň. Nerozumiem, ako sa vôbec mohlo niečo také stať. Ako mohla vzniknúť zmluva údajne podpísaná minulý rok jej už tri roky mŕtvym mužom,“ pýta sa sestra Maristella.

ZDROJ: http://presov.korzar.sme.sk/c/6442936/

Kde sa na nás svet hrabe, hlavne na Východniarov. Ešte sa musia od nás veľa učiť ako sa ťahajú euráčiky od spotrebiteľa. Ak sa už vyčerpali všetke možnosti, tak čo neskúsiť aj toto. Veď za pokus to stojí a ak oprávnená spotrebiteľká zaplatí – jej chyba – mala si to právne prešetriť!

Už som zažil kadečo, ale, aby aj mŕtvy človek dokázal podpísať zmluvu, tak také niečo sa naozaj môže stať iba na Slovensku. 🙂