Vysvetli mi niekto, načo je na Luniku IX miestna samospráva?

13. februára 2012, kormidlo, Nezaradené

Prečo ešte stále nie je Lunik IX pod nútenou správou, veď tam žiadny starosta nikdy nevedel a ani nemal snahu hospodáriť tak, ako by sa patrilo?!
Terajší starosta poslal prokuratúre podnet, aby preverili činnosť bývalého vedenia Lunika IX.
Ex-starosta Lunika IX poberal celkom slušný plat a jediné o čo sa postaral bolo to, že počas jeho starostovania sa pre-šafárilo asi 200-tisíc eur a on teraz má ešte toľko drzosti, že žiada, aby mu doplatili päťmesačné odstupné, pritom neuhrádzal zamestnancom odvody do Sociálnej poisťovne vo výške 56-tisíc eur a do zdravotných poisťovní v sume 25-tisíc eur a okrem dvoch pracovníčok za celé štyri roky ostatní nemali odmeny, ale on v čase krízy poberal 50 % odmien (plat asi 1 900 eur, k tomu odmeny asi 950 eur.)

Foto: SITA/Marián Angelovič

Dokonca kolujú také informácie, že bývalá pracovníčka úradu nezaevidovala doklady o platbách občanov za nájomné za vyše 6-tisíc eur, nevedno, kde skončili, a iná ex-úradníčka zamestnancom strhávala peniaze na exekúciu, no exekútorom ich nepoukázali, niet ich.
Starosta dodal, že pre zlé gazdovanie v minulosti prichádzajú neuhradené vysoké faktúry za roky 2007-9 od vodární, elektrární, Tepelného hospodárstva či telekomunikačnej firmy.
Teraz sa úrad topí v dlhoch, výplaty meškajú niekoľko mesiacov a sami žiadajú ministerstvo financií o nútenú správu. Najnovšou skutočnosťou je faktúra na asi 75-tisíc eur od mesta za odber elektriny obyvateľmi.
Je otázka času, kedy nastane bankrot mestskej časti a pritom úrad hospodári so sumou 17 500 eur mesačne z podielových daní a koncom roka mal Lunik IX záväzky 195-tisíc eur, z toho 140-tisíc po lehote splatnosti aspoň 60 dní, čo predstavovalo 52 % skutočných bežných príjmov roku 2010, čím spĺňali podmienky pre nútenú správu.
Po zavedení nútenej správy by jej správca schvaľoval všetky výdavky a počas jej trvania by napríklad nemohla byť nikomu vyplatená žiadna odmena.
ZDROJ: http://korzar.sme.sk/c/6256615/