Založ si blog

Austrálsky vedec (†104) podstúpil asistovanú samovraždu

Iba ľudia, ktorí videli – v mukách – zomierať svojich rodinných príslušníkov – dokážu pochopiť rozhodnutie tohto staručkého vedca.

Zomrel 10. Mája o 12:30 vo švajčiarskom meste Bazilej pri asistovanej samovražde. Pri plnom psychickom zdraví si sám vpravil do žily smrtiaci liek Nembutal. Svojím rozhodnutím chcel prispieť k zmene názoru na eutanáziu – v Austrálii je asistovaná samovražda nezákonná. (Jeho posledné slová pred smrťou boli: „Na čo čakáme?“)

Dopoludnie prežil v záhradách bazilejskej univerzity. Už skôr povedal, že žiadny z jeho blízkych sa nepokúšal odradiť ho od rozhodnutia – ukončiť dobrovoľne svoj život. Prehlásil: „Nechcem už ďalej žiť. Strácam zrak i sluch.“ – zároveň vyjadril nádej, že jeho krok prispeje k zmene prístupu k eutanázii, predovšetkým v jeho austrálskej vlasti.

„Na Slovensku a v Česku sa eutanázia trestá ako vražda, asistovaná samovražda je trestná pre asistujúceho ako účasť na samovražde.“

Zdroj: http://www.topky.sk/cl/11/1708937/podstupil-asistovanu-samovrazdu

Dvakrát som mal tú „česť“ – byť osobne pri lôžku zomierajúceho pacienta na – hádam – najzákernejšiu chorobu, akú dnes ľudstvo zažíva – rakovina.

Prvý prípad: bolo to v roku 2000 – môj švagor – zhodou okolnosti niekoľko rokov pracoval v jáchymovských uránových baniach – také muky, aké on vyše 6 mesiacov prežíval, tak také neprajem ani svojmu najväčšiemu nepriateľovi – hoci aspoň zatiaľ žiadneho nepoznám.

O sedem rokov neskôr som iba 2 dni – pred jeho posledným vydýchnutím – navštívil môjho najlepšieho kamaráta a zároveň priateľa na smrteľnom lôžku jeho vlastného bytu. Podobne ako môj švagor – aj on niekoľko mesiacov prežíval obrovské muky. Bola to doslova „krížová cesta“. Hovoril som s nim pomerne krátko, už ani nevládal rozprávať, ale pamätám si ako keby to bolo dnes, čo mi povedal: „Laco, ak by bola u nás možnosť eutanázie, tak neváham ani minútu.“ Celý svoj život – až do odchodu na zaslúžili dôchodok – pracoval vo VSŽ neskôr U.S.Steel na najhnusnejšej prevádzke závodu Koksovňa ako údržbár – podľa regionálneho hygienika všetky práce na koksovni sú rizikové, pretože sa tu zamestnanci vystavujú vplyvu rakovinotvorných látok. (O karcinogénoch, ktoré tam rozkladajú ľudí zaživa, sa už hádam nemusím ani viac zmieňovať.)

P.S.

Ak by u nás bola povolená eutanázia, tak rušňovodiči by nemuseli navštevovať cvokárov…

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7662783x
Priemerná čítanosť článkov: 5202x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy