Založ si blog

Smutné, že si štát nedokáže ustrážiť to aby v ŽSR nepracovali pašeráci cigariet

V mojom blogu som už zopárkrát kritizoval novinárov, že málo poukazujú na hospodársku kriminalitu v našich štátnych podnikoch, ale ako vidieť ľady sa trochu pohli a konečne začali písať o tom, že: Štátom platené miesto v železniciach majú aj ľudia, ktorí na ňom páchali trestnú činnosť a že svoje odsúdenie pred zamestnávateľom ľahko utaja.

Osobne by som sa však nepohneval keby písali o kriminalite tých najväčších „žralokov“ lebo najčerstvejšie správy hovoria iba o malých „rybách“ zo železničného hraničného priechodu v Čiernej nad Tisou v ktorom sú sú zamestnaní ľudia právoplatne odsúdení za organizované pašovanie ukrajinských cigariet. Podľa vedenia štátneho podniku za to môžu nedokonalé zákony.

Ešte vlani v novembri uznal Okresný súd v Trebišove vinnými dozorcu prevádzky zmeny a jeho kolegu posunovača, že  v roku 2007 v spolupráci s neznámym Ukrajincom previezli na Slovensko vo vagóne s hliníkovými plechmi 6 200 kartónov cigariet. Škoda na colnom dlhu predstavovala takmer 120–tisíc eur.

Obaja zamestnanci železníc sa pred súdom k pašovaniu priznali. Dostali dvojročné podmienečné tresty. Polícia ich usvedčila pomocou množstva odposluchov telefonátov. Z nich vyplýva, že skupina, v ktorej boli aj ďalšie štyri osoby, dovážali v nákladných vagónoch ukrajinské cigarety do Čiernej nad Tisou opakovane a dlhší čas. Bavia sa napríklad o probléme s nezaplatením minulých dodávok ukrajinskej strane.

„Je zrejmé, že obžalovaní používajú v hovoroch špeciálny slovník. Napriek tomu je z odposluchov zjavný postup pri dovoze cigariet, že sa dojednávala cena 5 937 dolárov…, že sa inkriminovaným železničným vagónom hýbalo tak, aby bol umiestnený na koľaj, odkiaľ by bolo možné pašovaný tovar ďalšími osobami prevziať…,“ v rozsudku to napísal trebišovský sudca Jozef Nadzam.

Obaja obžalovaní sú stále zamestnancami ŽSR. Ich nadriadení o trestnom stíhaní vedeli, súdu poslali pracovné charakteristiky. Píšu v nich, že obaja svoju prácu „vykonávajú svedomito a usilovne, v kolektíve sú obľúbení a disciplinárne neboli riešení“.

ŽSR nemôžu svojho zamestnanca, ak je podozrivý z trestného činu, postaviť mimo službu. Na železničiarov sa totiž nevzťahuje zákon o štátnej službe, ale Zákonník práce. Podľa neho môžu byť prepustení až po právoplatnom odsúdení.

Aj s tým však majú železnice problém. Tvrdia, že sa nemajú odkiaľ dozvedieť, ako súdny proces s ich zamestnancami skončil.

Polícia na základe odposluchov podozrievala aj ďalších železničiarov z Čiernej nad Tisou. Nakoniec ale v prípade vystupovali ako svedkovia.

Zdroj: Korzár

Zostáva iba veriť, že o podobných prípadoch sa už bude v našich médiách hovoriť častejšie ako napr. o búrkach a záplavách :-)). A že sa budú detailne rozoberať hlavne tie prípady pri ktorých štát prišiel o miliardy Eur a že v tom majú prsty aj naši vysokopostavení politici!

Ficove referendum skončilo fiaskom

22.01.2023

Už takmer pred 2 rokmi som sa vyjadril, že vládnutie OĽaNO skončí predčasnými voľbami! Prekvapilo ma, že opozícia nespravila viac opatrení k tomu, aby predčasné voľby boli oveľa skôr. Veď len hlúposti koľké narobili Matovič so Sulíkom – už tie bohato stačili k povaleniu vlády. Dobrým príkladom je fakt, že kvôli ich unáhleným opatreniam proti Covidu prišlo [...]

S podvodníkmi sa na Slovensku roztrhlo vrece!

15.11.2022

V dnešnom denníku Pravda ma zaujal tento článok „Podvodníci sú prefíkaní. Takto vás budú presviedčať, že máte problém s bankovým účtom“ – autor článku vyzýva obzvlášť dôchodcov aby nenaleteli podvodníkom. „Podvodníci pracujú s emóciami, a tak sa snažia vo vás vyvolať pocit naliehavosti. Nechýba im vynaliezavosť a sú dobre zorganizovaní. Môže sa [...]

Študenti zabíjali sekerou!

13.11.2022

Aj v Česku prežili podobnú hrôzu útoku so sekerou, aká sa odohrala v Strednej odbornej škole v Novákoch. „Študent Strednej priemyselnej školy chemickej v Pardubiciach tam najprv nastražil výbušný systém a potom utiekol do iného mesta, kde sekerou zabil náhodného okoloidúceho. Keď ho dolapila polícia, otrávil sa.“ Zdroj hroza-v-cesku-student-zabijal-sekerou V článku [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

kormidlo

Mojim životným krédom je spravodlivosť a tou sa snažím riadiť. Ale v poslednej dobe svojou otvorenosťou už začínam liezť na nervy poniektorým ľuďom, takže asi sa im nepáči moja fotografia - asi budem musieť navštíviť plastického chirurga, aby som sa im zapáčil. :-D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 7649396x
Priemerná čítanosť článkov: 5193x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy